Najgori nastup na ZOI: Amerikanka pobedila sistem

Amerikanka sa mađarskim pasošem Elizabet Svoni vlasnica je najbizarnije priče na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

15:00

Najgori nastup na ZOI: Amerikanka pobedila sistem
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Skijašica, koja je učestvovala u halfpajpu (fristajl skijanje), završila je na poslednjem mestu, a da nije uradila nijedan trik.

Da bi ispunila normu za Igre Svoni je morala da ima određeni broj takmičanja u Svetskom kupu, na kojima je trebalo da bude među najboljih 30.

Skijašica sa mađarskim pasošem na 13 takmičenja je završila među prvih 30, ali je mahom birala manje događaje na kojima je učestvovalo manje od 30 takmičarki.

Ona je od početka imala smišljen plan kako da se plasira na Igre u Pjongčangu i sa namerom je birala slaba takmičenja.

Najbolji rezultat ostvarila je u Kini na "Secret Garden" takmičenju gde je zauzela 13 mesto od ukupno 15 učesnica. Dok je Svoni bila u Kini veliki deo kvalitetnih skijašica bio je u SAD na prestižnom Grand priju "Dew tour".

Jedan od uslova da ode na ZOI bio je i pasoš. Kalo je saznala da su joj baba i deda preko mamine linije bili Mađari, zatražila je državljastvo koje je na kraju i dobila. Zanimljivo, do 2016. godine takmičila se pod zastavom Venecuele.

Da bi se uopšte održalo takmičenje u halfpajpu organizatori su očigledno morali da pozovu i nešto slabije skijašice zbog manjka istih.

Iako je završila tek na poslednjem mestu Svoni (33g) je ispunila svoju želju i time je privukla pažnju na društvenim mrežama.

"Nisam se kvalifikovala za finale i razočarana sam. Ali radila sam naporno nekoliko godina unazad da ovo ostvarim", rekla je Svoni posle svog nastupa.

Inače, Svoni je završila Harvard, skijanjem je počela da se bavi sa 25 godina, a jednom prilikom se i kandidovala za guvernera Kalifornije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: