Pirs zauvek u Bostonu: KG me šutnuo u du*e i promenio karijeru

Boston Seltiksi povukli su iz upotrebe broj 34 u čast Pola Pirsa, našao se pod svodovima TD Gardena skoro deceniju nakon što su osvojili poslednju titulu.

Izvor: AK

Nedelja, 11.02.2018.

23:25

Pirs zauvek u Bostonu: KG me šutnuo u du*e i promenio karijeru
Foto: Getty images

Te 2008. godine Pirs je dostigao vrhunac svoje karijere, a nadao se da će to biti samo početak. Zbog jednog čoveka.

"Rekao sam stotinu puta, bilo je suđeno da Kevin Garnet i ja igramo zajedno. Šteta što smo toliko dugo čekali da se to dogodi", rekao je Pirs.

Upoznali su se kao tinejdžeri, pri kraju srednje škole, kada je Pirsova gimnazija Inglvud AAU tim tražio pojačanja za turnir u Las Vegasu. Trener Tadeus Mekgru doveo je Garneta.

Pirs je gledao kako ulazi 211 centimetara visoki mršavko iz Južne Karoline u džinsu i kačketom okrenutim unazad i samo rekao: "Dečak pravo sa sela".

Led su probili turamanjem kroz lokalni tržni centar i vozeći se bulevarom Krenšou. Garnet je bio nezgrapan, skroman, pričao tako brzo da je Pirsu promakla skoro svaka reč koju bi izgovorio. Ali jedna stvar im je bila zajednička – košarka je ovim dečacima bila sve.

KG je bio gost u Pirsovom domu gde je tamanio pečenu piletinu njegove majke. Kada su se pojavili na trenungu u ingulvudskoj sali, Pirs nije mogao da razume zašto su tribine bile pune.

"Onda sam shvatio", rekao je Pirs, "došli su da vide Kevina".

Garnet nije razočarao. Njegova napeta energija je oslobođena na parketu tolikom silom kakvu Pirs nikad u životu nije video.

"Svaki put kada bi blokirao šut, vikao je iz sveg glasa. Svaki put kada bi zakucao, urlao je iz sve snage. Mislio sam da je lud", rekao je Pirs.

Pirs i njegovi drugari su objasnili Garnetu kako funkcionišu stvari u Las Vegasu. Nisu imali novca za dovoljno taksija da bi obišli ceo grad, pa su planirali da istrče bez plaćanja računa. Kada su stigli na Cirkus, Pirs je čekao pravi trenutak, otvorio vrata i viknuo: "Kreni!".

"Trebalo je da vidite KG-ovo lice. Gledao me u smislu: "Šta je ovo dođavola?" Prilično je teško čoveku od 211 cm da se sakrije", otkrio je Pirs ovu anegdotu.
Foto: Getty images
Plan im se raspao, pobegli su u podrum, ali su ih snimile sigurnosne kamere, pa su završili u rukama lokalnih snaga reda.

Osvojili su turnir u Vegasu, a energija između Pirsa i Garneta je bila neobična. Izgledali su kao da godinama igraju zajedno, Kada je Garnet pomenuo da menja srednju školu, Pirs je naivno pretpostavio da je to sudbina.

"Bukvalno sam mislio da dolazi u moju gimnaziju i da ćemo zajedno osvojiti državno prvenstvo", rekao je Pirs.

Čuo se sa Garnetom svake nedelje do kraja leta, nudeću mu besplatnu sobu i pečene piletine koliko može da pojede. KG je bio nesiguran, neobuznad. Kada je Pirs načuo da je Garnet izabrao prestižnu Faragut Akademiju u Čikagu, osećao se odbijenim.

"Bio sam malo uznemiren", priznaje Pirs, "Imao sam sve te prijatelje na spikerfonu sa njim, a sada on ne dolazi".

Garnet je postao nacionalni igrač godine srednjih škola. U aprilu 1995. on i Pirs su ponovo bili saigrači na Mekdonaldsovom meču najboljih srednjoškolaca u Sent Luisu.

Tada se Pirs već obećao univerzitetu Kanzas, ali niko nije znao gde će KG. Pirsu je rekao da naginje ka Mičigenu ili Merilendu, ali nije položio nijedan maturski test (SAT i ACT).

"Sve vreme, baš kao i sada, KG je bio potpuna misterija", rekao je Pirs.

Pirs je postigao 28 poena na tom meču, ali mu je KG ukrao MVP titulu sa 18 poena, 11 skokova, 4 asistencije i 3 blokade. Tri nedelje kasnije, Mekgru je javio Pirsu da je Garnet odlučio da preskoči koledž i ode pravo u NBA.

"Šta? To može da se uradi", upitao je Mekgrua zbunjeni Pirs.

Garnet je postao peti pik u izboru Minesota Timbervulvsa, a Pirs je igrao još tri godine na Kanzasu pre nego što je i on postao profesionalac.

Prolazile su godine, obojica igrača su uživala u individualnim uspesima, dok su njihovi NBA timovi doživljavali uspone i padove. Pirs je pregurao neke slabe godine u Bostonu, ali kako se se porazi radali njegovo raspoloženje je potalo sve mračnije.
Foto: Getty images
Sredinom decembra 2003. u tadašnjem Flit Centru Vulvsi Garnet je zakucao preko Tonija Batija i to obeležio svojim karakterističnim urlikom, kao onda na Inglvudu.

Pirs, razdražen zaostatkom Seltiksa od 21 poena za Vulvsima vikao je na Batija: "Nemoj da mu dozvoljavaš da ti to radi. Vrati tom go**etu!"

KG se vratio, stao pored Pirsa i pitao ga: "Šta si to rekao?"

Pirs je pukao i rekao mu: "Čuo si me".

Iznenada, bili su nos uz nos, toliko blizu da Pirsu nije moglo da promakne kako pulsiraju vene na Garnetovom čelu. Saigrači su ih brzo razdvojili, a Pirs se seća kako je posle pomislio: "Kako se to dođavola dogodilo?"

"Obojica smo bili takmičari. Frustrirani", nasmejao se Pirs.

Sledeći nezaboravan susret imali su u TD Gardenu, tri godine kasnije, 4. marta 2007. Seltiksi i Timbervulvsi su imali gubitničke sezone, a Pirs se spremao da čuva koš prilikom slobodnih bacanja Garneta.

Okrenuo se ka vlasniku Seltiksa Viku Brusbeku, koji je sedeo odmah pored uz aut liniju: "Ako ste ozbiljni u nameri da osvojite šampionat jednog dana, onda morate dovesti ovog momka".

"KG, čoveče. Šta će se dogoditi? Ili ti dolaziš ovde, ili ja idem u Minesotu!", dobacio je Pirs Garnetu.

Nakon što je Boston slavio jednu od retkih pobeda (samo 24 te sezone), Garnet je ušao u klinč sa centrom Seltiksa Kendrikom Perkinsom.

Pirs je posle meča pitao Garneta: "Zašto mi diraš momke? Znaš da idemo na odmor sledeće nedelje. Gde ćeš ti?"

"Sveta Lucija", odgovorio je KG, a Pirs dodao, "Ja na Bahame".
Foto: Getty images
Tog leta, Pirsu je na venčanju Gerija Pejtona u Los Anđelesu prišao bivši igrač Seltiksa Antoan Voker: "Hej, mislim da ćeš ovog leta konačno dobiti ovog momka".

KG je takođe bio na venčanju i pričao o konačnom odlasku iz Minesote. Sve je bilo gotovo krajem jula, a kada je poslednjeg dana meseca ušao na trening Seltiksa, Pirs je osetio nalet adrenalina.

"Bio je isti kakvog ga se sećam. Pun intenziteta. Očešao se pravo o mene", rekao je Pirs.

Kada je KG ušao u svlačionicu, svi su se ukočili i prestali da pričaju pogleda fiksiranog na njega, čekajući da vide šta će seledeće uraditi.

"Razmišljao sam, želim da ljudi reaguju i na mene na taj način", rekao je Pirs.

Garnet je uverio Pirsa da nije došao da mu preuzme ekipu: "Ovo je tvoj tim".

Svakodnevno su razgovarali telefonom, često su održali konferencije sa još jednom pridošlicom Rejom Alenom. "Velika trojka" dogovarala se da dođe rano u Boston da bi trenirala, kako će deliti loptu i naglašavali važnost pobeđivanja od početka.

Pirs se vratio treninzima od pet-šest sati dnevno u teretani, znajući da će kada on dođe, KG će već biti duboko u znoju.

"Kada stalno gubite, počnete da se pitate: 'Šta je moja motivacija? Da se vratim i opet izgubimo?'. Osećao sam se kao otpad. Ali došao je Kevin i šutnuo me u dupe. Promenio mi je karijeru, život", ističe Pirs.

Početkom oktobra 2007. Pirs, Garnet, Alen su sa suprugama bili na privatnoj večeri sa suvlasnikom Seltiksa Džimijem Patolom. Džuli Pirs je odličila da tada objavi da je trudna. KG je sedeći pored svoje supruge Brendi čestitao i rekao: "Mi nikad nećemo imati decu".
Foto: Getty images
Deset dana kasnije Brendi je posetila doktora zbog nelagodnosti u stomaku, otkrila je da je trudna.

Pirs i Garnet su lutali između uzbuđenja i uznemirenosti razmatrajući roditeljske odgovornosti. Poveravali su se jedan drugom o svojim očevima, a koji su bili odsutni tokom njihovog odrastanja i kako im je to oblikovalo detinjstvo.

Prijana Pirs i Kapri Garnet su se rodile u razmaku od dve nedelje. Sada imaju devet godina, najbolje su prijateljice, poput njihovih majki i očeva.

Sezona 2007/2008 je bila kao san. KG i Pirs su postali stalni saputnici – kuglanje, klubovi, jedenje kasno u noć ili samo sedenje i razgovaranje o tome kako upravljati novcem, košarkom, porodicom i svime onim što ih je činilo sada.

"Povezali smo se na toliko nivoa, kao da smo se gledali u ogledalu", rekao je Pirs.

U polufinalu istočne konferencije, Pirse je dobio dvoboj sa Lebronom Džejmsom koji je postao ključni trenutak njegove karijere. Kada su Seltiksi ispratili Detroit Pistonse i overili kartu za finale, tim je došao u Garnetov dom u Konkordu i pušio cigarete dok sunce nije izašlo.

Boston je osvojio NBA titulu 2008. pobedivši Kobija Brajanta i Los Anđeles Lejkerse, Pirsov voljeni tim iz detinjstva. Dok je Pirs podizao MVP trofej zasut zelenim konfetama, KG je zaurlao: "Sve je moguće!"

Pirs je verovao da će Seltiksi osvojiti dva, možda još tri prvenstva, a onda je Garnetu stradalo koleno 2009. Različiti stručnjaci su spekulisali o mogućim tretmanima, lekovima, operacijama. Ništa nije pomoglo.

"Najviše frustrira deo kad ne znaš šta nije u redu. Svi smo bili u mraku. Istezanje? Pucanje? Niko nije znao", seća se Pirs.
Foto: Getty images
Garnet je na kraju završio na operaciji i više nikad nije bio isti. Seltiksi su, ipak, i dalje imali šanse. Vodili su 3-2 u finalu protiv Lejkersa 2010. ali nisu uspeli da zatvore seriju. Sledeću sezonu su počeli sa 21-4 sa Šekilom O'Nilom, ali je njemu stradala Ahilova tetiva što mu je okončalo karijeru, a Bostonu šampionske nade.

Pirs je uvek sanjao da karijeru završi u Seltiksima, ali kada je Alen prešao u Majami pred sezonu 2012/2013, KG je upozorio Pirsa: "Natpis na zidu" (znak da će nešto neprijatno da se dogodi, prim. aut).

Telefonski poziv je stigao 12. jula 2013, Deni Ejndž je obavestio Pirsa, koji je bio u Vegasu, da postoji dogovor sa Bruklin Netsima koji bi poslao njega i KG u Njujork, ali Garnet mora da se odrekne svoje klauzule protiv trejda.

Pirs je pozvao svog prijatelja. Netsi su imali Derona Vilijamsa i Džoa Džonsoan. Možda bi moglo da uspe. On je razgovarao sa KG četiri puta tokom sledeč́eg sata. Svaki put, kada su stigli do momenta gde su razgovarali o odlasku iz Bostona, KG bi spustio slušalicu. Pirs se vrać́ao nazad, pomisao da odlazi u Bruklin bez KG je bila nepodnošljiva.

Garnet je došao pameti. Postali su deo jednog od najslabijih poslova u istoriji NBA, trejdovani su za nekoliko vrednih draft pikova. Pirs se umnogome oslanjao na Garneta u toj sezoni u Bruklinu.

"Ne bih uspeo to da uradim bez njega", rekao je Pirs.

Pirs je na kraju sezone prešao u Vašington, a Garnet se vratio u Minesotu. Kraj, znali su, bio je blizu. U leto 2016. KG je razmišljao o penzionisanju i svratio je do Pirsove kuće da razgovaraju.

"Šta ć́eš da uradiš, čoveče?", Pirs ga je pritisnuo, "Ako odeš, možda ć́u i ja. Možemo zajedno da odemo".

Pirs je već tada bio u Klipersima, doveo ga je trener iz šampionskog Bostona Dok Rivers, ali dok se trudio da se prilagodi zbog godina i opadanja veština, osećao je da su prekršili data mu obećanja.

"U to vreme, bio sam stvarno ljut na Doka", priznaje Pirse, "Stavljao bi me da igram, pa ne bi. Mogu da razumem da je Kevin Durent bio isrped mene. Ali, Vesli Džonson je dobijao minute i to mi je teško padalo. Dok je stalno slao (asistenta) Sema Kasela da razgovara sa mnom. Ja sam samo mislio: "Osvojili smo zajedno titulu, pričaj sa mnom!"
Foto: EPA/CJ GUNTHER
Odlučio je da ostane do kraja poslednje sezone u Klipersima, kada je KG najavio povlačenje. Klipersi su brzo angažovali Garneta kao savetnika, pa su dvojica prijatelja opet bila zajedno u sezoni 2016/2017.

Pirs je svako jutro vozio decu u školu i stizao u teretanu u 8:30 za trening u 11 časova. On i KG bi šutirali i razgovarali o budućnosti.

"KG mi je pomogao da definišem svoju karijeru", kaže Pirs, "Da on nije došao, ne bismo osvojili titulu, nikad ne bih dostigao nivo koji sam uvek želeo".

Sada su komšije. Garnet iznajmljuje kuću u Pirsovom naselju u Kalabasasu, dok se renovira njegov dom u Malibuu. Njihove porodice su se proširile – Pirs ima ćerku Džizi i sina Prinsa, koji svakodnevno odlazi u školu sa najmlađom Garnetovom kćerkom Kokoa.

Pirs se ponekad doveze na svom biciklu do KG-ove kuće, prošeta kroz dvorište i uđe na kapiju, gleda TV neko vreme pre nego što mu pošalje poruku: "Hej, čoveče".

KG mu često odgovori: "Čak nisam ni kod kuće trenutno!"

Još uvek razgovaraju gotovo svakog dana, druže se početkom nedelje pre nego što Garnet otputuje u Atlantu zbog obaveza u vezi sa svojom TV emisijom "Area 21".

Utakmice su došle i prošle. Šampionski prstenovi su sigurni u sefovima, dok su seć́anja na te epske borbe takođe zaključane. Izbledele su vremenom i godinama. Podizanje njegovog broja pod svodove TD Gardena pored legendi poput Bila Rasela, Lerija Birda bio emotivan trenutak za Pirsa.

Ipak, jedan drugi trenutak će večno pamtiti: osvajanje svega zajedno sa najboljim prijateljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: