Rekorder u 45, "leteći" Poljak i momak koji je pobedio smrt

Zimske Olimpijske igre zvanično su otvorene, a tokom 16 dana najvećeg sportskog događaja učetvovaće 2925 sportista iz 92 zemlje, među kojima su i mnoga legendarna imena koja su ispisala istoriju zimskih sportova.

Izvor: B92

Nedelja, 11.02.2018.

18:00

Rekorder u 45,
Getty Images

U Pjongčangu najviše pažnje privlače – alpsko skijanje, ski skokovi, hokej, biatlon i kros-kantri, a neke od najvećih Zvezda učestvovaće u ovim disciplinama.

Norijaki Kasai – rekorder ZOI

Getty Images
Postoje mnoga legendarna imena skijaških skokova, ali svakako najveće je Norijaki Kasai.

Neuništivi Japanac takmiči se i sa 45 godina i to poprilično uspešno. Na 23. po redu zimskim olimpijskim igrama ušao je ne samo u istoriju skijaških skokova, već i svih zimskih sportova.

Ovo je Japancu bio osmi put da se takmiči na najvećem sportskom događaju čime je prestigao legendarnog Alberta Demčenka, koji je sedam puta učestvovao na ZOI.

Kasai je na ZOI prvi put debitovao 1992. godine u francuskom Albertvileru i tada došao do 31. mesta, da bi prvu medalju osvojio dve godine kasnije kada je bio srebrni na velikoj skakaonici u ekipnom takmičenju.

Potom je usledila pauza osvajanja medalja da bi na ZOI u Sočiju, pre četiri godine, ponovo osvojio srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i bronzu u ekipnom takmičenju.

“Želim konačno da osvojim zlato. Osvojio sam i srebro i bronzu, nedostaje mi zlato i to mi je cilj u Pjongčangu", rekao je Kasai koji je već ranije rekao da će se takmičiti i sa 50 godina, ali to obećanje je promenio.

"Kada sam napunio 40 godina rekao sam da ću se takmičiti do 50. Ali, ukoliko Saporo dobije organizaciju ZOI 2026. godine, takmičiću se do tada. Imaću 54 godine, ali priliku da tu završim karijeru neću propustiti", rekao je Kasai koji će je nosio zastavu na otvaranju Igara.

Osim što je najstariji olimpijski takmičar koji je osvojio odličje u ski skokovima, Kasai je oborio rekord po broju starova na igrama, pet timskih i 14 individualnih.

Marit Bjergen – najuspešnija takmičarka svih vremena

Getty Images
Tridesetsedmogodišnja Norvežanka ispisala je istoriju ZOI. Tokom svoje sjajne i neverovatne karijere osvojila je 12 medalja - šest zlatnih, pet srebrnih i jednu bronzanu iz pet nastupa na ZOI.

Prvo olimpijsko zlato osvojila na Igrama u Vankuveru pre osam godina. U svakoj disciplini u kojoj je učestvovala osvojila je medalju – ukupno pet.

Na prošlim Igrama u Sočiju osvojila je tri medalje: u skijatlonu na 15 kilometara, na 30 kilometara slobodno i timskom sprintu zajedno sa Ingvild Flugstad Estberg.

Tokom narednih dana može se dodatno izdvojiti na čelu večne liste pošto je očekuje još nekoliko izazova u Pjongčangu.

Kamil Stoh – leteći Poljak

Getty Images
Dominatnim trijumfom na Novogodišnjoj turneji četiri skakaonice Kamil Stoh ispisao je nove stranice istorije tog sporta.

Upravo zbog toga je jedan od favorita u ski skokovima u Pjongčangu. Ipak, nemački ski-skakač Andreas Velinger iznenadio je favorite u Pjongčangu i postao olimpijski šampion na maloj skakaonici.

Stoh je morao da se zadovolji četvrim mestom, jer mu je za 0, 04 poena medalja izmakla

Kamil Viktor Stoh je na prošlim Olimpijskim Igrama u Sočiju osojio dva zlata i tako postao drugi Poljak koji je postao olimpijski pobednik u skijaškim skokovima.

Priliku da se okiti medaljom u Pjongčangu imaće 16. februara kada su na rasporedu kvalifikacije velike skakonice.

Kevin Kuske – ovoga puta bez Langea

Getty Images
Jedan je od najvećih legendi u istoriji boba.

jeste Nemac Kevin Kuske. Za razliku od prošlih ZOI u Sočiju gde je nastupao s legendarnim Andreasom Langeom, u Pjongčangu će se s mlađim kolegama takmičiti na pohod na još jednu medalju.

Početak njegove neverovatne karije jesu Olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju 2002, gde je sa Langeom počeo da ispisuje istoriju. Od tih Igara zajedno su osvojili deset zlata. Lange je 2010. godine odlučio da stavi tačku na 17 godina dugu i uspešnu karijeru.

Kevin Kuske sada ima 39 godina, a i dalje se takmiči i osvaja medalje. On je prošle godine na Svetskom prvenstvu osvojio bronzu u četvorosedu, što je njegova 15. medalja na Svetskim šampionatima u karijeri.

Na Igrama je do sada osvojio četiri zlata i jednu srebrnu medalju.

Mark Mekmoris – snouboder koji je pobedio smrt

Getty Images
Svoje mesto među najupečatljivijim takmičarima u Pjongčangu zauzeo je i kanadski snouborder, koji je pre godinu dana bio na ivici smrti, a na ovim ZOI okitio se medaljom.

Posle pada sa snouborda pukla mu je slezina, probušeno mu je bilo plućno krilo, slomio je karlicu, levu ruku i nekoliko rebara.

Imao je ukupno 17 preloma kostiju, a zbog velikih povreda bio je u indukovanoj komi.
Nakon višemesečnog oporavka, u novembru prošle godine takmičio se u Svetskom kupu i pobedio.

"Ne želim da razmišljam o tome. Drago mi je da mogu ponovo da skijam", rekao je Mekmoris kome je ovo druga olimpijska medalja, pošto je u Sočiju bio bronzani.

Sara Milićević (@SaraMilicevic23)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: