Brejdi tragičar, Fols doneo Iglsima prvi Superboul

Ekipa Filadelfija Iglsa osvjila je prvi Superboul u svojoj istoriji, fenomenalnom pobedom nad Nju Ingland Petriotsima 41:33 u Mineapolisu!

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 05.02.2018.

00:00

Brejdi tragičar, Fols doneo Iglsima prvi Superboul
Foto: Getty images

Iglsi su do četvrte titule u svojoj istoriji, prvoj od 1960. i u SB eri, stigli posle serije preokreta, taktičke pobede Daga Pedersona nad Bilom Beličikom, te prve izgubljene lopte Toma Brejdija u plej-ofu posle 20 utakmica.

Predvođeni sjajnim Nikom Folsom (MVP Superboula) Iglsi su imali +12 u prvom poluvremenu, deset razlike na velikoj pauzi (22:12), ali Brejdi uz pomoć Gronkovskog preokreće na 33:32 pred poslednjih devet minuta.

Nakon akcije koja nije obećavala Fols i Erc vraćaju Iglse na 38:33, a Brejdiju ostaje 141 sekund da opet postane junak i donese šestu titulu Petsima. Međutim, njegova ofanzivna linija popušta, Grejem stiže do njega i izbija mu loptu, a preuzima je Endrjuz. Iglsi fild-golom "beže" na +8, Brejdi kreće na sve ili ništa, ali nije uspeo u poslednjim sekundima da priredi čudo "Hejl Meri" pasom za Gronkovskog u end-zonu. Poražen je treći put u Superboulu.

Fols je meč karijere završio sa 373 jarde (28/43), tri tačdaun pasa i jedan TD trčanjem, uz jednu presečenu loptu gde je on bio najmanje kriv.

Tako je podsetio na Brejdija koji je 2002. kao anonimni rezervista iskoristio povredu prvog QB Petriotsa Drua Blecoa, te doneo prvog SB klubu iz Bostona.

Fols je u finišu regularnog dela sezone dobio priliku u Iglsima nakon povrede Karsona Venca, koji je sa 33 TD bio glavni favorit za MVP priznanje. Zabeležio je tri pobede u plej-ofu i ušao u istoriju.

Sjajno su ga saigrači, Kori Klement iako raninbek skupio je tačno 100 jardi hvatanjima uz TD, Nelson Agolor sa 84 jarde, Alšon Džefri sa 73 i TD, te Zek Erc sa 67 jardi i pobedonosnim tačdaunom.

Ništa manji doprinos nisu dali raninbekovi, pre svih bivši igrač Petsa Legeret Blant sa 90 jardi i TD, te Džej Adžaji sa 57 jardi.

Brejdi je bio tragičar u svom statitički najboljem SB u karijeri u kojem je oborio rekord finala sa 505 jardi (28/47), a bacio je tri tačdauna bez presečene lopte.

Deni Amendola je osvojio 152 jarda hvatanjima, iz drugog plana je zablistao Kris Hofan sa 128 uz tačdaun, Rob Gronkovski je proradio u drugom poluvremenu za 116 jardi i dva TD, ali ni to nije spasilo Petse.

Tok Superboula LII:

04:15 Kraj! Iglsi su osvojili Superboul!

15' Kreće Brejdi na sve ili ništa, "na silu" stiže do sredine terena, a onda pet sekundi pre kraja baca "Hail Marry" za Gronkovskog, ali ni on nije svemoćan, između mase igrača Iglsa ne uspeva da uhvati loptu.

14' Odgovornost pada na pleća Eliota koji postiže fild-gol sa 46 jardi i iskuljuje se na sve promašaje iz prvog poluvremena. Iglsi vode 41:33!

14' Odbrana Petriotsa ostavlja nadu svom timu, zaustavlja tri napada Iglsa trčanjem u roku od 40-ak sekundi, a trener Iglsa traži tajm-aut 70 sekundi pre kraja.

* Brejdi je napravio prvi fambl posle 20 plej-of utakmica!

13' Brejdi kreće dodavanjem od osam jardi za Gronkovskog, a onda postaje tragičar! Grejem probija ofanzivnu liniju Petsa, izbija loptu iz ruku Brejdija, a hvata je Endrjuz i Iglsi vraćaju posed. 13' Potez koji može da ispiše istoriju. Iglsi traže pretvaranje za dva poena, ali ne uspevaju! Brejdi ima 141 sekund da i definitivno postane G.O.A.T.

13' Dve neuspešne akcije Folsa, a onda TAČDAUN! Pronalazi Erca na pet jardi od end-zone, a on preskače svog čuvara i bukvalno uleće u polje za TD. Iglsi se vraćaju u prednost 38:33, dva i po minuta pre kraja!

11' Iako su više vodili računa o čuvanju lopte nego o dodatnim jardima, Iglsi ipak napreduju i akcijom Folsa i Agolora stižu na 24 jarde od end-zone.

8' Muče se Iglsi da osvoje prostor, skoro pet minuta su držali loptu, imali sedam akcija, a osvojili su samo 22 jarde. Odbrana Petsa udara temelj za pobedu NE. 6' TAČDAUN! Opet Brejdi pronalazi Gronkovskog i kompletiraju impresivnu akciju od deset napada i 75 jardi. Gostkovski pogađa pretvaranje i Petsi prvi put ovde u ovom SB 33:32!

4' Petse je u vrlo važnom napadu pokrenuo Barkhed sa tri trčanja za ukupno 18 jardi, a onda je Brejdi kompletirao četiri pasa u nizu, od čega tri za Amendolu i NE stiže na 17 jardi od end zone.

2' Nije ovaj TD Iglsa zabrinuo Petse, pre svega Brejdija, on je nastavio u svom magičnom ritmu da osvaja jarde.

1' Iglsi kreću na TD, ali ih zaustavlja sjajna odbrana Petsa. Tačnije, Flauers je pročitao nameru Folsa, obara Agolora čim je dobio loptu vrativši rivala za osam jardi. Eliot pogađa fild-gol, Filadelfija vodi 32:26. III četvrtina

15' Maštovit je i napad Iglsa, Fols sjajno baca, Agolor osvaja 24 jarda hvatanjem, Blant prati trčanjem, osvaja Filadelfija 60 jardi iz šest akcija, stiže na 16 jardi od end-zone, pre kraja trećeg perioda.

* Brejdi je već na 400+ jardi na SB. On je i rekorder sa 466 u prošlogodišnjem finalu.

12' TAČDAUN! Brejdi je neuništiv! Predvodio je Petse do novog TD u akciji od četiri minuta i 75 jardi. Ofanzivna linija mu omogućava sve vreme sveta za akciju, pa Hoganu nije bilo teško da uhvati savršen pas. NE je opet na fild-gol zaostatka 29:26.

9' Trčanje, pas, trčanje, pas, Luis, Brejdi, Luis Brejdi i Petsi lagano sa svojih 25 stižu do 26 jardi od end-zone. 8' TAČDAUN! Novi sjajan pas Folsa i spektakularno hvatanje Klementa za 28:19, nakon pretvaranja Eliota. Sudije su potvrdile odluku nakon pregledanja snimka.

4' "Blic" Petsa ne donosi rezultat, Fols uz Agolora koji se izmigoljio iz stiska svog čuvara guraju Iglse napred. Odličan "drajv" Iglsa, "lete" na sve strane, jarde osvajaju i Blant, Adžaji, Erc i Filadelfija stiže na 22 jarde od end-zone.

* Gronkovski je u prvom poluvremenu osvojio devet, a za samo tri minuta u drugom 68 jardi, uz TD. Postigao je 11 TD u plej-ofu. 3' TAČDAUN! Osetilo se to u vazduhu, još jedna uspešna kombinacija Brejdija i Gronkovskog i Petsi smanjuju zaostatak na 22:19, nakon što Gostkovski prekida loš niz.

2' Konačno Brejdi pronalazi Gronkovskog, dva odlična pasa u nizu za ukupno 49 jardi i Petsi su na 26 jardi od end-zone. Vajt osvaja još četiri, a onda nova akcija Brejdi-Gronk i NE je u "crvenoj zoni".

II četvrtina

15' Dobijaju Petsi još jednu šansu, tri sekunde pre poluvremena. Nije se Brejdi odlučio na "Heil Meri" (Hail Marry) pas, specijalitet Arona Rodžersa, pronalazi Amendolu na strani, a on osvaja 23 jarde i dovodi Petse na 27 od end-zone, ali ističe vreme.

15' Brejdi pokušava dubinskim pasom za Amendolu, ali on je bio udvojen. Zamalo su Iglsi presekli ovo dodavanje. Već u sledećoj akciji MVP radi svoj posao, osvaja novi prvi daun i stiže do centra terena. 15' Ne uspeva Fols iz tri pokušaja da donese TD, Iglsi su možda bili i oštećeni prilikom jednog pasa. TAČDAUN! Fantastična akcija Iglsa.

Prevarili su odbranu Iglsa, Blant je izigrao celu liniju rivala, dodaje loptu Bartonu koji baca pas do Folsa, a ovaj hvata TD! Iglsi vode 22:12 nakon što Eliot konačno pogađa pretvaranje!

14' Ovo je Superboul! Kada je izgledalo da su Iglsi opet u "kanalu", raninbek Klement se sjajno snalazi kao pomoćni hvatač i posle dodavanja Folsa osvaja 55 jardi i dovodi svoj tim na osam jardi od end-zone.

* Vajt postiže četvrti tačdaun u poslednja dva SB

13'
Šta se dešava sa šuterima! Gostkovski poput Eliota promašuje pretvaranje, pa i Petsi ostaju bez poena na koji su već računali. 13' Budi se i Brejdi, koristi "obruč" od sedmorice svojih čuvara i baca pas od 43 jarde za Hogana. TAČDAUN! Džejms Vajt je napravio veleslalom uprkos žestokim udarcima Iglsa i vraća Petse u meč. Smanjuje na 15:12.

12' Dion Luis sa dva dobra probijanja osvaja novi prvi daun i izvčali Petse iz opasne zone do sredine terena.

11' Dva neuspešne akcije Brejdija, nije kompletirao pas ni u trećem pokušaju, ali defanzivci Iglsa greškom poklanjaju Petsima nove četiri akcije.

10' Sjajno probijanje Adžajija, Iglsi su na 46 jardi od end zone Petsa. Intersepšn! Fols baca dubinski pas ka Džeferiju kojem lopta ispada, pokušao je da je uhvati jednom rukom i porešio. Harmon vraća posed Nju Inglandu. 8' Tri nedovoljno dobre akcije Brejdija, dve su išle na Amendolu, Petsi opet moraju da se zadovolje fild-golom. Gostkovski je ovaj put siguran sa 45 jardi. Petsi smanjuju na 15:6.

7' Sjajno trčanje Barkheda u njegovoj prvoj akciji na meču, osvaja čak 46 jardi i dovodi Petsa u odličnu poziciju.

7' Iglsi opet ne uspevaju da iskoriste "konverziju". Ovaj put su pokušali da sa dva poena nadoknade promašenu pretvaranje Eliota posle prvog TD. Ali su Petsi "pročitali" kombinaciju Folsa i Džeferija.

6' Još jedan sjajan pas Folsa do Džeferija od 22 jarda, Iglsi su na 21 od end-zone. TAČDAUN! Legeret Blant pokazuje Petsima koliko su porešili štu su ga pustili. Probija odbranu NE i poentira u SB. Iglsi vode 15:3.

5' Bili su Iglsi u problem nakon tri neuspešna napada, ali Fols nastavlja da igra sjajno, pronalazi Erca dodavanjem od 19 jardi za nova četiri pokušaja. * Nažalost, Brendin Kuks je završio SB. Udarac koji je dobio u glavu od Dženkinsa ga je izbacio iz igre.

4' Zanimljiva akcija Petsa, napravili su rokadu svojih uloga Brejdi i Amendola, risiver se odlično snalazi u ulozi QB, ali najbolji QB loše reaguje kao hvatač. Četvrti pokušaj NE, Brejdi traži Gronkovskog duboko u polju, ali ne pronalazi ga.

3' Sjajan potez Kuksa, pobegao je čuvaru, Brejdi ga pronalazi pasom od 23 jarde na 40 od end-zone Iglsa, a onda ga je brutalnim startom Dženkins bukvalno pokosio. Udarac je dobio i Brejdi, uhvatio se za zadnju ložu desne noge i malo šepao.

3' Neuspešno trčanje Adžajija, dva nekompletna pasa Folsa i Petsi brzo vraćaju posed. 2' Stativa! SB je već spektakularan. Loš "snep" Petsa, Gostkovski pogađa stativu, ništa od fild-gola za NE!

1' Fantastičan potez. Kuks je pokušao da preskoči Mekleoda kako bi osvojio prvi daun, ali je on pročitao njegovu nameru i bukvalno ga uhvatio u naručje.

* Prvi put u istoriji SB oba QB su u prvoj četvrtini bacilli po više od 100 jardi (Fols 102 (+TD), Brejdi 120)

I četvrtina

15' Dva trčanja Vajda i Petsi su na dve jarde od TD polja. Kraj prvog perioda.

14' Iglsi prave prvu grešku u odbrani, bukvalno su zaboravili na Amendolu, a Brejdi ne propušta takav "zicer". Baca pas od 29 jardi i Petsi su na 17 jardi od end-zone.

13' TAČDAUN! Nik Fols je bacio pas od 34 jarde za Alšona Džeferija i Iglsi vode, ali 9:3! Eliot je promašio "pretvaranje". Ovaj poen može u ovakvim utakmicama da bude ogroman. 12' Prvi veliki potez večeri. Bivši RB Petsa Legeret Blant koristi "insajderske" informacije koje poseduje i trčanjem of 34 jarda dovodi Iglse na 33 of end-zone.

* Prvi poeni Petsa u prvoj četvrtini u poslednjih osam Superboulova

11' Brejdi je već u svom "modu", tri uspešna dodavanja iz prva četiri pasa, skoro 70 jardi za pet minuta i Petsi su na osam jardi od end-zone. Brejdi traži Gronkovskog za TD, ali Mils u poslednjem trenutku preseca. Gronkovski pogađa fild-gol – 3:3.
Foto: Getty images
* Sedam minuta, 14 akcija i 67 jardi Filadelfije (Fols 6/9, 61 jrd) , ali bez TD

7' Odlično trči i Klement nakon kratkog pasa Folsa, stiže na svega tri jarde od TD. Erc pravi faul i vraća svoj tim pet jardi unazad. Odbrana Petsa sjajno pokriva zonu, sprečavaju dva pasa Folsa u end-zonu. Iglsi su morali da se zadovolje fild-golom – 0:3.

4' Fols odlično baca na startu meča, sa dva sjajna pasa doveo je Iglse na 27 jardi od end zone. Iz osam akcija Iglsi su prešli 47 jardi. 00:30 Počeo je 52. Superboul. Prvi napad imaju Iglsi. Da vidimo šta imaju da ponude.

00:20 Kurt Vorner je jedini MVP u istoriji koji je osvojio Superboul. Može li Brejdi da skine tu MVP "kletvu"?

00:10 Ključni igrač meča mogao bi da bude QB Iglsa Nik Fols. Dobro je poznato šta odbrana i ostali delovi slagalice tima iz Filadelfije mogu da ponude, pa je ključ u tome kako će se Fols izboriti sa pritiskom i odgovornošću koja je ispred momka koji je veći deo sezone bio rezerva fantastičnom Karsonu Vencu.

Videćemo da li će iskoristiti ovu šansu kao Brejdi 2002. kada je nakon porede Drua Blecoa dobio šansu da predvodi Petse. Ostalo je istorija.

00:00 Brejdi je uoči SB proglašen za najkorisnijeg igrača sezone. To mu je treće MVP priznanje u karijeri, a sa 40 godina je postao najstariji igrač u istoriji NFL kojem je to uspelo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

364 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: