Srbi u Evropi: Čeka se NBA Zagorac, proradili igrači Zvezde

Rat između Evrolige i FIBA nije odveo nikuda ni tri meseca od početka kvalifikacija za Mundobasket 2019. godine, a u jedinom srpskom evroligašu, konačno su "proradile" i neke domaće snage.

Izvor: MLJ

Utorak, 23.01.2018.

14:57

Srbi u Evropi: Čeka se NBA Zagorac, proradili igrači Zvezde
StarSport

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević je u ponedeljak saopštio spisak igrača za naredne dve utakmice kvalifikacija za Mundobasket. "Orlovi" drugi kvalifikacioni prozor igraju za nešto manje od mesec dana. Okupljaju se 19. februara u Beogradu, da bi četiri dana kasnije igrali u Frankfurtu protiv Nemačke i 25. februara u Beču protiv Austrije.

Na tom okupljanju se još jednom neće pojaviti igrači iz Evrolige, a svedoci smo da Nedović iz nedelje u nedelju igra dobro, Musli je bio raspucan protiv Makabija pre desetak dana sa 20 poena, a jedino je centar Vladimir Štimac ubacio u nižu brzinu kod Atamana u Efesu.

Navijači Zvezde mogu da budu skorašnjim šuterskim partijama Nemanje Dangubića i Ognjena Dobrića, ali to nacionalnom timu i navijačima reprezentacije neće mnogo značiti, jer igrači Zvezde ovog puta nisu ni dobili poziv selektora.
StarSport
Todorović, Paunić, Mačvan, Raduljica, Simonović i ostali su pokazali da u kvalifikacijama u prva dva meča sa Austrijom i Gruzijom nisu imali pravu pretnju, a neki od njih pokazali su se odlično baš u danima za nama.

Dejan Todorović je potpuno zasenio ostale srpske igrače u Španiji sa 21 poenom protiv Obradoira. On je silovito ušao u meč Endesa lige u kome je povukao svoj tim do vođstva u prvoj četvrtini sa 12 poena. Obradoiro se kasnije pokrenuo trojkama Alberta Korbaća i Nemanje Radovića i do kraja uspeo da preokrene.

Todorović je svoj učinak donekle pokvario nesmotrenom nesportskom ličnom greškom u poslednjem minutu meča posle čega je kao kazna usledila trojka i tačka Obradoira na pobedu 84:74.

Bilbao nije daleko od opasne zone Endesa lige, pa će timu biti potreban još jedan Todorović da bi se pomakli sa 14. mesta u ligi od 18 ekipa.

Nemanji Nedoviću leži uloga bek šutera ali je protiv Gran Kanarije i Reala rešio da razigrava saigrače. Iako je umanjio svoj prosek od petnaestak poena po meču, sa deset asistencija protiv Gran Kanarije u domaćem šampionatu i sedam protiv Real Madrida u Evroligi je pokazao da može da bude višestruka pretnja što svakako može da raduje Đoana Plazu.

Osim toga, Unikaha je upisala dve pobede. Betis Radeta Zagorca nije uspeo da pobedi, ali je momak, od koga smo potajno očekivali da može da zablista u NBA ligi i Memfis Grizlisima, proigrao u Evropi.

U Partizan nije otišao iz nekolicine razloga o kojima je već bilo pisanja, a sada je za Betis ubacio 10 poena protiv Baskonije u porazu 94:70. Dvocifren je bio i Aleksandar Cvetković u duelu Tenerifa u Estudijantesa sa 10 poena. Turci pauziraju do 26. januara, pa su srpski igrači koji igraju u turskim klubovima imali priliku da se pokažu u Evropi. Marko Gudurić deluje sve sigurnije u sebe i tu priliku koristi. Željko Obradović mu je dao 23 minuta protiv Anadolu efesa u turskom derbiju Evrolige i Srbin je to iskoristio da postigne 12 poena, uz po tri asistencije i skoka, a Fenerbahče je pobedio 89:84.

Na istom meču, Vladimir Štimac koji je dominirao jesenas, ostao je u drugom planu. Štimac je postigao šest poena, a u poslednje vreme retko prelazi granicu 10. Ono što više zabrinjava jeste što nema istu minutažu koju je imao kod Velimira Perasovića, a Anadolu Efes svakako ne briljira.

Milan Mačvan je pouzdani starter kod Đorđevića u Bajernu koji će tri igrača poslati i u reprezentaciju u februaru. Mačvan je Simonovićevom Zenitu u Evrokupu ubacio 14 poena uz devet skokova u pobedi 95:78. Mačvan je imao i četiri asistencije. Marko Simonović je za Zenit na tom meču ubacio šest poena, a Stefan Jović za Bajern četiri, s tim što je plej Srbije imao i pet skokova i šest asistencija.

Vasa Micić je poslednju nedelju bolje igrao u domaćem prvenstvu protiv učesnika Lige šampiona, ekipe Neptunasa, odskočio je i Sava Lešić u Nemačkoj sa 15 poena za Etinger protiv Ulma u porazu 81:79.

Lešić je prošlog novembra debitovao za nacionalni tim, a u februaru bi za Srbiju mogao da zaigra i Boriša Simanić koji se u ponedeljak našao na spisku Aleksandra Đorđevića. Nekadašnja uzdanica Zvezde je prešla prošlog leta u FMP i premda Zvezda nije poslala igrače nacionalnoj selekciji u novembru, FMP to jeste učinio. Aleksa Radanov je za Srbiju upisao prve poene protiv Austrije, a Simanić bi to mogao da uradi protiv Nemačke.

"Meku ruku" je pokazao za FMP protiv Igokee u ABA ligi. Dvesta trinaest centimetara visoki krilni centar "Pantera" je Igokei isporučio šest trojki i ukupno 28 poena u pobedi 95:73. Radanov je na istom meču imao tri poena i po dva skoka i asistencije.

Poenterski su bili raspoloženi i Zvezdini igrači prethodnih dana. Ognjen Dobrić se tek vratio posle povrede i "tiho" počeo protiv Makabija sa pet poena, da bi već protiv MZT Skoplja "eksplodirao" sa sedam trojki i 29 poena.

Da nisu Džejms Feldin i Tejlor Ročesti jedini koji daju koševe u Zvezdi pokazao je i Nemanja Dangubić kod koga se vidi veća spremnost da preuzme odgovornost i krene u dribling do obruča, po potrebi i naskoči s poludistance, a već je bilo reči o tome da mu šut za tri poena nije kočnica.

Tako je protiv Himkija pre nedelju dana ubacio 20 poena uz pet trojki. Kada je igrao prvu sezonu u EL pre četiri godine za celu sezonu je 13 puta bio precizan van linije 6.75. Trener crveno-belih Dušan Alimpijević je imao problema jer se povredio Džejms Feldin, pa su deo napadačkih odgovornosti preuzeli Dobrić i Dangubić. Ovog puta međutim selektor Đorđević nije pozvao nikog od igrača iz Zvezde pa Dangubić, Dobrić, Lazić ili neko četvrti svoju eventualnu šutersku formu neće moći da prenese i na nacionalni dres.

Ipak, od večitih rivala, možda se opet odazove momak iz Partizana - Vanja Marinković. Mladi bek Partizana traži svoju pravu formu koja je u poslednje vreme splasla, pa ni rezultati crno-belih nisu na zavidnom nivou.

Sindrom stranih igrača je prisutan i u crno-belom taboru gde skoro sve konce vuče Najdžel Vilijams-Gos, dok su ostali igrači manje ili više sporedne uloge. Svi osim Novice Veličkovića. Partizanov kapiten igra kao preporođen poslednjih nedelja. Poentira, skače, igra leđima, šutira trojke.

Ako se izuzmu povremeni kiksevi u vidu nepotrebnih nesportskih faulova, Veličković je u ABA ligi u poslednje vreme impresivan, što je sa 23 poena i 12 skokova pokazao i protiv Cibone, zaradivši usput priznanje za najkorisnijeg igrača 17. kola ABA lige.

Crno-bele je od domaćih igrača pojačao povratnik Đorđe Gagić, Mornar je bliži plej-ofu ABA lige – što je šok svoje vrste za navijače Partizana i klub koji je do pre samo tri i po godine dominirao regionom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: