Sergej – planina nasred terena

"Ako Pol Pogba vredi 110 miliona, onda Sergej vredi 111", rekao je bivši igrač Lacija Vinčenco D'Amiko.

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

12:00

Sergej – planina nasred terena
Foto: EPA/ANGELO CARCONI

Sergej Milinković-Savić je trenutno jedna od najvećih zvezda u Seriji A, do pre nekoliko meseci nije bio ni reprezentativac Srbije, a sada se spekuliše da će karijeru nastaviti u Juventus ili Mančester junajtedu.

Mladi Srbin ne blista samo u Seriji A, jednoj od najjačih liga na svetu, već i na evropskoj sceni, pa se i sama UEFA pita da li je on najtalentovaniji igrač u Ligi Evrope.

Milinković-Savić nastavlja da oduševljava svojim igrama u dresu Lacija, konstantno ga porede sa Polom Pogbom, ali neki smatraju da je i vredniji od njega.

Srpski fudbaler je u nedelju bio dvostruki strelac u pobedi Lacija nad Kjevom 5:1, a samo je nastavio sa igrama koje prikazuje već mesecima u "nebesko-plavom" dresu.

Na 26 utakmica, odnosno 2.007 minuta ove sezone u svim takmičenjima, postigao je devet golova uz pet asistencija.
Foto: Getty images
Međutim, ono zbog čega se posebno ističe na Apeninima je njegova univerzalnost. Kao centralni vezni igrač logično je što dominira između dva kaznena prostora, ali u poslednje vreme često zna da „eksplodira“ i kao jedan od najisturenijih igrača u timu.

Najbolji primer za to je upravo meč sa Kjevom. Sredinom prvog poluvremena povredio se najbolji strelac Rimljana Čiro Imobile. Trener Simone Inzagi nije uveo novog napadača, nego Brazilca Felipea Andersona, koji je pre samo nekoliko sezona bio ključni vezista Lacija.

Ulogu napadača, odnosno „lažne devetke“ dobio je upravo Milinković-Savić, a on je odgovorio sa – dva gola. Drugi put ove sezone.

Milinković-Savić ima samo 22 godine, igra tek treću sezonu u Seriji A, posle samo jedne u Evropi, tačnije u Belgiji, nakon odlaska iz Vojvodine 2014.

To samo pokazuje koliko je ogroman njegov napredak iz sezone u sezonu, a tek je počeo da se razvija u kompletnog igrača. Lacio ga je 2015. platio Genku 10 miliona evra. Sada ga procenjuju na 50, 60, 70, 80, čak i 100.
Foto: Getty images
"Ako Pol Pogba vredi 110 miliona, onda on (Sergej, prim. aut) vredi 111", rekao je bivši igrač Lacija Vinčenco D'Amiko.

Lacio je letos odoleo ponudama na transfer tržištu (čitaj Juventus), uveren da može da prođe mnogo bolje.

Predsednik Klaudio Lotito je u pravu, Milinković-Savić je danas jedan od najboljih igrača u Seriji A, i skoro sigurno učesnik SP u Rusiji narednog leta, a to će samo da mu poveća vrednost.

"Ovo pričam već mesecima, ostaće u Laciju, nije na prodaju ove zime. Ne razmišljamo o transferu, koncentrisani smo na Lacio i borbu tima za titulu i Ligu šampiona. Ne želim da komentarišem priče o ceni, jer će je odrediti tržište. Videćemo šta je najbolje za sve", odbacio je navode o moguće transferu Milinković-Savića ovog januara njegov agent Mateja Kežman.

Upravo to Svetsko prvenstvo i plasman Srbije u Rusiju je jedna od ključnih tačaka kojih se italijanski analitičari često dotiču kada je u pitanju Milinković-Savić.
Foto: StarSport
Razlog je naravno bivši selektor „Orlova“ Slavoljub Muslin. On je na zaprepašćenje cele svetske fudbalske javnosti otpušten čim je izboren plasman na Mundijal, iako je prvi koji je odveo Srbiju na neko takmičenje posle osam godina.

Ipak, Italijanima je jasno zašto su se u Fudbalskom savezu Srbije tako lako odrekli čoveka koji je režirao povratak na najveću scenu. Dovoljno im je da vide kako igra Milinković-Savić.

Sergej je prototip modernog veznog igrača, oko kojih se bukvalno "otimaju" najveći evropski klubovi. Bela verzija Pola Pogbe, kako ga je nazvao jedan italijanski kolega.

Milinković-Savić je fizički prisutan na svakom delu terena, svojom visinom od 191 cm povremeno deluje kao div između dva kaznena, ali to mu samo olakšava da dominira zelenim travnjakom jer ne postoji bolja kombinacija od tehnike i snage. A upravo ta visina, koju je nasledio od majke Milane, bivše profesionalne košarkašice, omogućava mu da bude jednako dominantan u defanzivi i ofanzivi, i da se s lakoćom transformiše od veziste koji gradi akciju u golgetera.

Međutim, za njega nije bilo mesta u timu Srbije kod Muslina, koji je isticao da je dobar igrač, ali da se ne uklapa u tim i da mora da ispuni određene uslove kako bi dobio poziv.

Milinković-Savić ga je iz vikenda u vikend demantovao i pokazivao da je on njegova najveća greška tokom selektorskog staža Srbiji. Ispostaviće se kobna.

Nekoliko dana nakon što je oduševio, ne Italiju, nego Evropu, svojim nastupom protiv Nice u LE sredinom oktobra, sa dva gola i asistencijom na Alijanc Rivijeri, upravo pred očima Muslina, on je dobio otkaz.
Foto: Getty images
Stvar je jasna, Srbija ne može da priušti sebi ignorisanje najtalentovanijih igrača, posebno ne u današnje vreme kada su i reprezentacije počele da trguju fudbalerima poput klubova, a Milinković-Savić je bez sumnje jedan od naših najtalentovanijih igrača.

Možda to neće pokazati predstojećeg leta u Rusiji, ali on je sigurno budućnost „Orlova", fudbaler oko koga može da se gradi igra, i to izuzetno kvalitetna igra, za narednih deset godina, pa je FSS odlučio da rizikuje i odrekao se selektora zbog igrača.

Ipak, fudbaleri su ti od kojih sve zavisi. Greška koju Muslinov naslednik Mladen Krstajić sigurno neće napraviti.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: