Evropska Zvezda može da bira, a sada se i pita

Gol Ričmonda Boaćija u 84. minutu večitog derbija prošle srede bio je dovoljan da jesen iza Crvene zvezde bude gotovo savršena.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Petak, 15.12.2017.

09:00

Evropska Zvezda može da bira, a sada se i pita
crvenazvezdafk.com

Daleko od toga da izostanak pobede nad večitim rivalom Partizanom (1:1, 0:0), pa i poraz, može da baci senku na neverovatne rezultate koje je ekipa Vladana Milojevića ostvarila od 29. juna 2017. godine. Ipak, eventualna pobeda na stadionu u Humskoj svakako bi bila trešnjica na vrhu crveno-bele torte – koja je obeležila sigurno najuspešniju polusezonu u novijoj istoriji najtrofejnijeg srpskog kluba.

Računajući sva tri takmičenja – Superligu, Kup Srbije i Ligu Evrope – Crvena zvezda odigrala je 38 mečeva, upisala 27 pobeda, osam remija i svega tri poraza, postigavši pritom 81 pogodak, uz samo 18 primljenih.

Posle tačno 25 godina obezbeđeno je proleće u Evropi, kroz bitke sa Arsenalom, BATE Borisovim i Kelnom, jesenja titula osvojena je sa devet bodova viška u odnosnu na upravo crno-bele, dok su rutinske partije u Kupu donele plasman u četvrtinu finala.
StarSport
Primarni i osnovni cilj jeste nova titula šampiona države, odmah s njim tu je i san o duploj kruni, ali je, isto tako, u mislima svih na Marakani i duel sa moskovskim CSKA u borbi za osminu finala Lige Evrope.

Zvezdan Terzić, generalni direktor kluba, kazao je na svečanom koktelu kluba upriličenom u beogradskom hotelu Hajat da su ispunjena sva četiri cilja postavljena na startu takmičarske godine – rezultatski, finansijski, prosperitet omladinske škole i sređivanje infrastrukture.

"Ekipa je ostvarila fantastičan rezultat, posle 25 godina obezbeđeno je proleće u Evropi, dok je jesenja titula u nacionalnom šampionatu osvojena sa devet bodova prednosti. Ovi fantastični rezultati su putokaz. Ovo nas neće uspavati, nego će nam biti podstrek da budemo još bolji. To je ono što najviše zanima navijače, a on je fantastičan. Proleće u Evropi i jesenja šampionska titula. Takođe, da se klub finansijski stabilizuje, pre tri godine imali smo 53 miliona evra duga, bez licence za Evropu i blokiran račune. Danas imamo jasne bilanse, dug je prepolovljen i nastavljamo i naredne godine istim putem.", rekao je Terzić.
StarSport
Dramatična konsolidacija na finansijskom planu i te kako može da raduje milionski auditorijom navijača beogradskog kluba, ali ih ipak najviše zanima kako će njihov klub izgledati na proleće, odnosno hoće li, imajući sve u vidu, Crvena zvezda u osnaženom sastavu napasti rusku 'Armiju'.

Sve pobrojano stavlja Zvezdu u poziciju koja joj je pomalo i strana jer joj prihodi, koji zajedno sa sponzorima, nagradama i profita od prodaje igrača, premašuju 20.000.000 evra – otvaraju mogućnost da se dosta komotnije ponaša na tržištu, ali i da, što je donekle i važnije, čuva ono što ima i oko toga pravi tim za put ka toliko željenoj Ligi šampiona.

Međutim, koliko god se slika promenila, naši klubovi i dalje imaju pred sobom realnost svojstvenu našim klubovima, pa će i ove zime sigurno biti odlazaka važnih šrafova iz ekipe, pre svega četvorke stranaca.
Dragan Džajiæ uruèuje Boaæiju nagradu za igraèa sezone (crvenazvezdafk.com)
Prvi na toj listi, kako je i sâm Terzić istakao, jeste najbolji strelac tima i jedan od najboljih stranaca u istoriji crveno-belih – Ričmond Boaći.

Sjajni Ganjanin iza sebe ima godinu iz snova, od kada je prošlog januara stigao u Srbiju odigrao je 47 mečeva, čak 38 puta bio je strelac, a u četiri navrata i asistent. Ističu se golovi protiv praške Sparte i Kelna, kao ključni na evropskom putu, pa i ne čudi broj ponuda koje iz dana u dan stižu na naš najveći stadion.

A, one su takve da bi transfer popularnog Boćka mogao da bude rekordan u ovom veku, pošto su cifre koje se spekulišu negde između osam i devet miliona evra.
crvenazvezdafk.com
Njegov odlazak je nešto na šta su čelnici kluba računali, pa su i pravovremeno reagovali – dovođenjem Aleksandra Pešića nedugo pred start takmičenja.

Nekadašnjeg napadača niškog Radničkog, Šerifa iz Tiraspolja i Tuluza nije omela priča o velikom novcu koji je izdvojen za njega (750.000 evra), naprotiv. Pokazao je da je spreman da se žrtvuje za tim, da mu ne smeta da bude opcija broj dva, a to mu se vratilo kroz osamnaest golova i titulu najboljeg strelca srpskog šampionata.

'Šilja' je prirodna zamena za svog kolegu iz špica, ali je Milojević u nekoliko navrata koristio i obojicu pred golom rivala, što je samo još jedan u nizu faktora koji navodi na dovođenje zamene, pored supertalentovanog Dejana Joveljića, u slučaju da Ričmond zaista ode ove zime.
StarSport
Kao prva, za sada i jedina, opcija spominje se igrač koji nije ostao u dobrom sećanju navijačima Partizana – El Fardu Ben. Napadač Olimpijakosa bio je koban za crno-bele u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je od tada pao u drugi plan u timu iz Pireja.

Zvezda će sigurno imati konkurenciju za njegov potpis, međutim – veliki plus je činjenica da je upravo pod komandom Milojevića dvadesetosmogodišnji momak sa ostrvceta Komoros, tik pored Madagaskara, zablistao u Panioniosu. Ima ugovor sa šampionom Grčke, ali ne i prevelika primanja, dok je njegova vrednost na specijalizovanom sajtu za transfere igrača (transfermarkt.com) tačno milion evra. Može da igra i na krilu i u samom špicu napada, snažan je i solidan tehničark, koji se veoma dobro se služi levom nogom.

Odmah posle Boaćija, najbliži odlasku iz kluba je Gelor Kanga. Ekscentrični Gabonac donekle uspeo je da se iskupi za glupost od prošle godine, kada je dobio direktan crveni karton u revanšu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Ludogoreca, postigavši pritom i nekoliko važnih golova.
crvenazvezdafk.com
Na prvom mestu je onaj koji je proglašen i najboljim u godini. Projektil protiv Krasnodara sa gotovo 40 metara, za vođstvo od 2:0 i ulazak u deset godina čekanu grupnu fazu. Prethodno je, u ništa manje važnom meču, pogodio takođe za dupliranje prednosti – predivnim pogotkom sa ivice kaznenog, pod i od prečku gola praške Sparte.

Ipak, i dalje previše iskazuje temperament na pogrešan način, na primer – na sred Emirejtsa u Londonu prema sopstvenom treneru. Jedan je od prvotimaca kojima ugovor ističe narednog leta, koji nije produžio i pored brojnih spekulacija, pa je odlazak ove zime i najrealnija opcija. Osim povratka na teritoriju nekadašnjeg SSSR i nekoliko klubova kineske Superlige izrazilo je interesovanje za darovitog vezistu.

I za njega je sportski sektor na čelu sa Mitrom Mrkelom odavno odredio zamenu, u vidu nekadašnjeg kapitena Vojvodine, veziste jesenjeg rivala iz Borisova Mirka Ivanića. Reprezentativac Crne Gore je najskuplje pojačanje u istoriji prvaka Belorusije (1.000.000 evra), ali nije nemoguće da se posle dve godine iz inostranstva vrati u Srbiju, delom jer mu ugovor ističe kroz godinu dana.
StarSport
Prema nezvaničnim informacijama, dve od četiri mete ove zime nalaze se u redovima BATE Borisova, a to bi mogao da bude i dodatni plus za pregovarače crveno-belih – pored ponude koja bi mogla da iznosi i preko dva miliona evra.

U tom slučaju, put Beograda bi krenuo i Nemanja Milunović, 193 centimetra visokog štoper koga je Slavoljub Muslin u međuvremenu načinio reprezentativcem. Zvezda bi na taj način pokušala da neutrališe i takođe izvesni odlazak Demijana Le Taleka, koji je zajedno sa Vujadinom Savićem blistao u štoperskom tandemu ove jeseni.

Milunović se uspešno oporavio od operacije, posle teške povrede kolene, ima 28 godina, a opšta ocena je da bi se uklopio isto koliko i Ivanić. Srpski vicešampion želi da izdvoji značajan novac za njihov dolazak, ali treba sačekati i videti stav uprave kluba iz predgrađa Minska, kada zvanična ponuda bude poslata.
Getty Images
Milan Borjan ostaje neprikosnoven na golu, kao i Filip Stojković, odnosno Milan Rodić na bekovskim pozicijama, uz mogućnost pojačavanja konkurencije, dok se kao potencijalno ulaganje za budućnost spominje ime Dominika Dinge, mladog reprezentativnog štopera Srbije, koji se sa sedamnaest godina iz Vojvodine preselio u Ural iz Sverdlovska.

Konačno, poslednji na listi igrača čiji odlasci ne bi predstavljali iznenađenje jeste kapiten Mičel Donald. Prvi stranac koji je u Zvezdinoj istoriji nosio kapitensku traku oko ruke jedan je od motora tima, a ljubimac navijača odigrao je protiv Partizana jubilarni stoti meč u crveno-belom.

Iako je iskusni Holanđanin najavio da bi mogao da ostane u Zvezde, realnije je očekivati njegov odlazak, posebno posle interesovanja nekoliko klubova iz Premijer lige Rusije.
StarSport
Kao i u slučaju Boaćija, odnosno Kange, i ovakav scenario predvideli su vodeći ljudi s Marakane, pa je posle Branka Jovičića u klub pred start sezone stigao i iskusni Nenad Krstičić.

Nekadašnji učesnik OFK Beograda odmah je pokazao šta znači igrati deset godina u ligama petice, i za kratko vreme izrastao u jednog od glavnih igrača tima – pojedinca koji je u stanju da jednim potezom napravi razliku na oba kraja terena.

Takođe, ne treba zaboraviti da Milojević na raspolaganju ima i Uroša Račića, kao i univerzalca Marka Gobeljica, kao i još nekolicinu omladinaca, a ne bi trebalo isključiti dolazak još jednog, možda i dvojice klasičnih vezista u narednom prelaznom roku.
Getty Images
U ovom trenutku, najbliži dolasku u redove Crvene zvezde je Milan Jevtović. Dvadesetčetvorogodišnji vezista rodom iz Pranjana je prošlu sezonu proveo u Rosenborgu, kao pozajmljen igrač Antalijaspora, s kojim je postao prvak Norveške i na 41 susretu zabeležio 13 pogodaka i sedam asistencija.

Nekoliko puta je izjavljivao da je njegov cilj dolazak u lidera Superlige, i pored ponude i velikog interesovanja Partizana, a ne bi trebalo da mu turski klub pravi prevelike probleme iznosom obeštećenja.

Upravo ove četiri imena Terzić je označio kao glavne mete, iako će pre svega odlasci diktirati dolaske, a ostaje da se vidi da li je rukovodstvo Zvezde, kao i letos, radilo na vreme, odnosno da li će Vladan Milojević već 9. januara, kada je zakazana prozivka pred put na pripreme, na raspolaganju imati sva potencijalna pojačanja.
StarSport
Konkurencija na krilima bi na taj način bila dodatno osnažena, uz povređenog Nemanju Radonjića, koji je tek počeo da pokazuje šta može, i najskuplje pojačanje prošlog leta Brazilca Rikardinja, što otvara mogućnost i za odlazak neumornog Slavoljuba Srnića, strelca pogotka koji je označio evropsko proleće, ukoliko stigne ekstra ponuda.

Naravno, kao i u gotovo svakom prelaznom roku, tu su i želje navijača koji prethodnih nedelja na društvenim mrežama 'prizivaju' povratak Aleksandra Kataija, koji i pored dobrih nastupa ne dobija šansu u Alavesu, ali i Marka Grujića iz Liverpula, pošto je Jirgen Klop izjavio da će ga sigurno poslati na pozajmicu. Ipak, poslednje dve varijante spadaju u domen fikcije, pošto je baš teško očekivati da će se bilo ko od spomenutog dvojca vratiti u Beograd .

Bilo kako bilo, svi u i oko Crvene zvezde imaju snažne razloge za lepo raspoloženje, optimizam, nastavak šampionske trke i borbu na tri fronta. Ko god došao ili otišao, jedno je sigurno – prošlo je vreme kada su igrači u širom luku zaobilazili Ljutice Bogdana 1. A, sada se i Zvezda pita... Put ka povratku stare slave, ugleda nekadašnjeg prvaka Evrope tek je na svom početku, ali je najvažnije da je posle decenija lutanja napokon pronađen.

Prvi korak je načinjen... Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: