Let "Orlova": Dejanov potez dana i Nedovićev maler

Nemanja Nedović je u jednom meču bio i najbolji i najmalerozniji igrač, Stevan Jelovac je rešetao, Davidovca porede sa Nemanjom Bjelicom, a Štimac...

Izvor: M.Ljubisavljeviæ

Utorak, 05.12.2017.

11:51

Let
StarSport

Nedelju dana nakon prvog kvalifikacionog prozora FIBA za Mundobasket u Kini 2019. godine srpski košarkaši vratili su se svojim klupskim obavezama.

Od dalekog istoka pa sve do obale Atlantika bilo je više momaka koji su prizvali pažnju na sebe dobrim igrama. O Vladimiru Štimcu je u poslednje vreme možda izlišno i trošiti reči jer Štimac sada već duži period igra na vrlo visokom nivou.

Kada se očekivalo da će ga prelazak iz Bešiktaša u ambiciozniji tim Efesa možda poremetiti, Štimac je pokazao baš suprotno i konstantno je dabl-dabl pretnja što je bio i minule nedelje, kako u turskom prvenstvu, tako i u Evroligi.

U novembru je već bio MVP 6. kola, a prošle nedelje je protiv Armani Milana nastavio u sličnom ritmu i ubacio 19 poena uz 10 skokova. Posebno korisnim ga čini to što ne odustaje od lopte i kada se vidi da ona ide van obruča. Iako nije vanserijski atleta, često se nađe na pravom mestu i svom timu omogući "repete" ofanzivnim skokom.

Tokom 30 minuta je skokovima u napadu "izluđivao" igrače Bešiktaša jer je imao 12 poena i 16 skokova od čega čak osam ofanzivnih. Nažalost po njegov sadašnji tim, nije bilo dovoljno jer je Bešiktaš dobio taj meč sa 67:64. Njegov tim nije uspeo da pobedi u Turskoj, ali jeste u Evroligi, a Šimac je protiv Armani Milana uhvatio pet ofanzivnih skokova, dakle još jedan "fifti-fifti" odnos. Marko Gudurić je bio svedok neverovatnih scena koje dolaze sa parketa Trabzona. Haos, tuča, beg igrača Fenera u svlačionice, pa onda prekid meča i pa nastavljanje pred praznom halom nije odmoglo srpskom igraču da ubaci 11 poena uz pristojne procente šuta iz igre.

Željko Obradović mu dozirano daje minutažu, Gudurić se u turskom šampionatu trenutno kali i više igra, pa i postiže bolje rezultate, a "Žoc" izvesno vidi domete nekadašnjeg igrača Zvezde.

Iako se dobro pokazao na startu kvalifikacija za Mundobasket pre svega svojom energijom, Ivan Paunić nije bio u sastavu Tofaša protiv Gazijantepa, a Nikola Janković, Stefan Birčević i Ivan Marinković su učinkom varirali u poslednjih nedelju dana idući od jednocifrenih učinaka ka dvocifrenim i obrnuto.

Birčević je malo posustao u odnosu na period od pre tri, četiri sedmice kada je znao da ubaci i po 15, 20 poena. Đorđe Gagić je konstantan, kako u odbrani, tako i u napadu. Od njega se može očekivati da redovno bude na desetak poena u mečevima koje igra Ješilgiresun, a dobro je što često udari bar po jednu ili dve rampe protivnicima.

Protiv Karšijake je na primer imao 14 koševa, bez promašaja iz igre, ali su ga mučila slobodna bacanja koja je pogađao 4/7. Gagićeva ekipa je pobedila sa 94:79.

Na zapadu, u Evropi, Milan Mačvan igra u dobroj formi što je pre nekoliko dana potvrdio "olraund" partijom u kojoj mu je malo falilo za tripl-dabl (9 p, 10 sk, 8 as) protiv Jene, dok Stefan Jović timsku igru pospešuje većim brojem dodavanja nego prethodnih nedelja.

Mačvan i on su kombinovano protiv Jene imali 16 asistencija što je vrlo pohvalno. Rezultat je dobra igra Bajerna koji ne zna za poraz u Nemačkoj.
StarSport
Nemanju Nedovića nikako da zaobiđu povrede. Taman kada pomislimo da će pokazati sve što ume i kada se malo oslobodi, desi se novi peh. Tako je bilo i protiv Huventuda kom je Nedović ubacio 16 poena u pobedi 86:74, a onda se u poslednjoj četvrtini povredio pri doskoku.

Povreda prošle godine u novembru, pa u aprilu, avgustu i novembru ove godine, novi problemi sada...

Dobra vest je što povreda ovog puta nije ozbiljnija, a verovatno samo bek Unikahe zna hoće li ga to i koliko izbaciti iz ritma. Njegovoj ekipi ne ide tako dobro u Evroligi u koju se Unikaha vratila pobedom u Evrokupu, a nešto bolje rezultate imaju u Endesi. Indicidualno, Nedović je i u Evroligi odigrao efikasno

Povrede nisu zaobišle ni naše igrače u Rusiji. Stefan Marković je povredio zglob, pa od utakmice sa Brose Bambergom i te pobede Himkija ne igra. Njegov tim nije u zavidnoj seriji rezulata u VTB ligi. Aleksej Šved je vrhunski u napadu, ali kada treba pokriti prodore spolja, Marković je tu da pritisne, a Himki je to izgubio.

Klupski ritam je posle reprezentativnog vratio Marko Simonović koji je standardan u Zenitu. Prošle nedelje se međutim poenterski istakao Stevan Jelovac sa 25 poena, pet skokova i dve asistencije za Nižnji Novgorod protiv Avtodoržnika koji je na kraju ipak slavio u VTB ligi. Koliko je Jelovac bio efikasan pokazuje i broj minuta provedenih na parketu – samo 22.

Đangsu Dragonsi na dalekom istoku Kine pobeđuju, a Miroslav"Zen" Raduljica tome poprilično doprinosi i poenterski i skakački. Boljka su izgubljene lopte kojih je srpski centar protiv Zijanga imao četiri.
StarSport
Na kraju, prateći regionalnu ABA ligu, u poslednjem kolu se videlo da Vanja Marinković za Partizan može i mora više. On je protiv Budućnosti promašio polaganje koje je moglo da prelomi meč u korist crno-belih i to će mu biti dobra škola, ako promašaj iskoristi na pravi način.

U ekipi Crvene zvezde je u prvi plan posle Igokee u ponedeljak iskočio Dejan Davidovac. Dečko visok 202 centimetra po vokaciji krilo, u stvarnosti pokriva pozicije od jedan do tri i ima veoma dobar pregled igre.

Blokada Lija i onda kontra u kojoj baca alej-up za Lesora bili su i potez kola u ABA ligi. Specifičan igrač koji već ima nekoliko godina iskustva igranja na „jedinici“.

"Za sada se snalazim dobro na pleju, imam dosta saigrača koji mi pomažu u tome", rekao je Davidovac posle pobede 85:80 u kojoj je za 17 minuta ubacio osam poena i imao pet asistencija.

Upoređuju ga sa Nemanjom Bjelicom koji je nešto viši, a na sličan način prenosi loptu na protivničku polovinu. Tokom mlađih dana Bjelica je imao nekonstantan šut, na čemu će izvesno i 22-godišnji Davidovac morati da poradi. Ako i pri driblingu bude pokušao da spusti težište i malo se ubrza, biće dvostruka opasnost jer je već pokazao da može da poentira u blizini obruča uz kontakt.

Onaj ko bi u timu Zvezde od toga mogao da profitira je Nemanja Dangubić koji se sve komfornije oseća iza linije 6.75, naročito u „spot ap“ situacijama. Snizio je skok pri šutu, ima malo drugačiju mehaniku i procenti su porasli.

"Poslednjih godina sam se trudio da korigujem šut jer sam video da je to najslabija karika i prošle sezone sam podigao procente. Ove sezone bolje šutiram u ABA ligi i u Evroligi", rekao ja Dangubić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: