Srbi u NBA – Bogdanović i Bjelica 4+, Jokić može i zna bolje

Srpska kolonija ove sezone u NBA ligi postala je jača za Bogdana Bogdanovića i Miloša Teodosića, dok se tako činilo i za Radeta Zagorca, koji je ipak pred početak sezone otpušten od strane Memfis Grizlisa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.12.2017.

15:00

Srbi u NBA – Bogdanović i Bjelica 4+, Jokić može i zna bolje
Foto: Getty images

Prošle takmičarske godine u najjačoj ligi na svetu Srbiju su predstavljali Nikola Jokić, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović, a od ove brojčano stanje jače je za gore pomenutu dvojicu košarkaša.

Kako je košarka (ona najbolja) u Sjedinjenim Američkim Državama krenula 17. oktobra, red je da se osvrnemo na ovaj početak i na to što smo videli od naših igrača.

S obzirom da su dugi niz godina igrali u Evropi i da su ostavili dubok trag u Evroligi, srpska javnost željno je iščekivala startove Bogdana Bogdanovića i Miloša Teodosića.

Oči su bile uprte u Bobana Marjanovića koji je po rečima Stena Van Gandija trebalo da dobije znatno veću minutažu nego prošle sezone, od Nemanje Bjelice nije se znalo šta tačno da očekivati zbog povrede na kraju takmičarske godine 2016/2017, dok se najviše nade polagalo u Nikolu Jokića koji je zbog pripreme za najvažniju sezonu u karijeri odlučio da propusti reprezentativno okupljanje.

Sada, mesec i po dana posle starta sezone, Bogdan Bogdanović polako hvata prepoznatljivi ritam, Nikola Jokić igra dobro, ali ne nešto što nismo videli prošle sezone, Boban Marjanović ne dobija ni ono minuta što je imao pre, Nemanja Bjelica ima svojih 15-tak minuta, dok se Miloš Teodosić povredio na drugom nastupu u NBA.

Takođe, Jokić se i povredio pa će van terena biti još neko vreme, dok povreda muči i Nemanju Bjelicu.

Bogdan Bogdanović – ocena: 4+

Getty Images
Reprezentativac Srbije i član najbolje postave na Evrobasketu propustio je prva tri meča sezone zbog blaže povrede i od tada je nastupao na svakoj utakmici.

Bogdanović je odigrao 20 mečeva u najjačoj ligi na svetu i samo je jednom na terenu bio manje od dvadeset minuta.

To je idealna situacija za start NBA karijere i ukoliko bude nastavio sa sličnim partijama njegovi minuti mogli bi samo da idu na gore.

Period adaptacije Bogdanovića još uvek traje, a jedan od važnih faktor je to što Bogdan nije navikao na poraze, već je tokom čitave karijere igrao u pobedničkim ekipama.

Kada je u igri vidi se da nije maksimalno agresivan (kao u Evropi), ali to je sve posledica privikavanja na neki novi stil igre. Kada sve ovo prođe i kada se srpski bek bude osećao totalno komforno, tek tada ćemo moći da očekujemo najbolje partije.

U nekoliko mečeva Bogdanović je zablistao, a posebno se izdvaja duel protiv aktuelnog šampion NBA, kada je pogodio koš (preko Drejmonda Grina) u završnici meča, kojim je Sakramento slomio Golden Stejt.

Pre neko veče postigao je 19 poena, što mu je za sada rekord u najjačoj ligi na svetu.

Kako stvari stoje i u kojem se pravcu odvija situacija, moguće je da ćemo već za koje veče gledati novi “career high“ od strane nekadašnjeg igrača Partizana i Fenerbahčea.

Prvih 20 utakmica u NBA obećavaju dosta i zato smo odlučili da mu damo 4+ ocenu, s obzirom da je pokazao koliko može i da ima još mnogo mesta za napredak.

Nikola Jokić – ocena: 4

Getty Images
Nikola Jokić – 19,8 poena, 11,5 skokova i 5,8 asistencija. Ovo je statistika srpskog centra u poslednja tri meseca (februar, mart, april) prošle sezone.

Centar Denvera u februaru 2017. godine igrao je najbolju košarku u karijeru, pošto je prosečno beležio 24 poena, 11 skokova i pet asistencija, čim je bio jedan od kandidata da dobije nagradu za igrača meseca.

Kada pogledamo kako je završio sezonu 2016/2017, od ove se, ako ništa, očekivalo da beleži makar iste brojke, s obzirom da je u novu takmičarsku godinu godinu ušao nikada spremniji.

Ipak, pritisak je veći, timu je dodat jedan od najboljih krilnih centara lige (Pol Milsap), a i ekipe se posebno spremaju za Jokića jer znaju ko je glavni pokretač Denver Nagetsa.

Sve to dovelo nas je do toga da gledamo dobre partije srpskog centra, ali problem sa konstantnošću je očigledan na početku ove sezone. Od Jokića smo gledali nekoliko fenomenalnih partija, od kojih se možda najviše izdvaja ona protiv Memfisa i Marka Gasola.

Nikola je jednom od najboljih centara lige “sručio“ 28 poena, uz 13 skokova i osam asistencija, i što je najvažnije, u poslednjoj četvrtini preuzeo je odgovornost i pogađao kada je bilo najpotrebnije. Ono što se najviše zamera našem košarkašu je nedovljna doza agresivnosti u napadu. Od 21 odigranog meča, Jokić je čak deset puta uputio 10 ili manje šuteva ka košu.

Jokićev stil igre nije takav gde se on nameće i želi po svaku cenu da šutne 20 lopti jer je on prva zvezda svoje ekipe. Ne, centar Denver će se zadovoljiti sa pet do deset šuteva samo da bi njegova ekipa pobedila.

To je sjajan mentalitet, ali Nikola mora da shvati da ne igra u timu sa dve ili tri zvezde, pa će se on podrediti timu. Situacija je drugačija, on je taj koji mora da bude najagresivniji, jer to više znači ekipi nego njemu.

Kada Jokić “uzme“ 15 ili više šuteva, Denver ima skor od pet pobeda i niti jednog poraza (5/0).

Nikolu je sada omela i povreda zgloba, zbog koje će odsustvovati neko vreme, a nadamo se da će se vratiti još bolji. Nismo spomenuli odbranu, koju je Jokić dosta unapradio.

Bilo kako bilo, ocena 4 je sada najprikladnija za bivšeg igrača Mege, s obizom da ima još dosta prostora da bi došao do one prepoznatljive forme s kraja prošle sezone.

Nemanja Bjelica – ocena: 4+

Getty Images
Od Nemanje Bjelice nismo znali šta tačno da očekujemo pred početak ove sezone, pošto je prošla završena na nesrećan način – povredom.

Krilni centar je povredio stopalo i morao je da propusti 15 utakmica, a potom i Evrobasket u septembru.

Njegova ekipa, Minesota, doživela je velike promene u “ofsezoni“, pošto su ekipi dodati iskusni igrači poput Džimija Batlera, Taža Gibsona i Džamala Kroforda.

U takvom rasporedu snaga, Bjelica uspeva da se izbori za svojih 15 minuta i koristi ih na najbolji mogući način. Procenti bivšeg igrača Crvene zvezde su neverovatno dobri i do skora je bio najbolji trojkaš lige.

Bjelica je pronašao svoju ulogu u ekipi, međutim ponovo je doživeo sličnu povredu kao prošle takmičarske godine.

Propustio je prethodnih sedam utakmica Minesota i stanje povrede je “day-to-day“ i nadamo se da će tako i ostati.

S obzirom u kakvoj se ekipi nalazi, Bjelica igra i bolje nego što je bilo ko mislio. Ocena 4+ je sa razlogom data, a mi se nadamo da će se srpski igrač uskoro vratiti na teren i dobiti možda i veću minutažu.

Boban Marjanović – /

Getty Images
Na danu za medije u NBA ligi trener Detroit Pistonsa Sten Van Gandi rekao je da će Boban Marjanović biti nezaustavljiv u napadu.

Kada je na parketu, Boban Marjanović bi mogao da bude jedan od igrača koje je najteže čuvati u napadu", rekao je Van Gandi.

Tako i jeste kada igra srpski igrač, ali problem je što je igrao tek samo pet utakmica.

Prošle sezone nije igrao zbog Erona Bejnsa, i dogovor je glasio da će ove dobiti mnogo veću minutažu jer će biti drugi centar i zamena Andre Dramondu.

Ipak, kako Pistonsi igraju odlično na početku ove takmičarske godine, tako za sada nema mesta u rotaciji za bivšeg igrača Mege, Zvezde i drugih evropskih ekipa.

Zbog svoje visine Marjanović ima veliki problem u branjenju “pika” i koliko veliki doprinos ima u napadu, tako u odbrani ima velikih problema.

To smo uostalom videli i u finalu Evrobasketa, kada je Goran Dragić maksimalno koristio Bobijevu visinu i sporu kretnju kako bi poentirao.

I dalje smo pri stavu da bi Marjanović mogao da ima do 20 minuta na terenu i da bi davao dobar doprinos, ali ove sezone ćemo to teško videti. Marjanoviću ocenu nismo mogli da damo zbog malog broja odigranih utakmica.

Miloš Teodosić – /

Getty Images
Za kraj smo ostavili srpskog mađioničara Miloša Teodosića, koji tek treba da pokaže svoju magiju na terenima širom Sjedinjenih Američkih Država.

Teodosić nije imao sreće i već na drugoj utakmici sezone povredio je stopalo i van terena će biti sigurno još najmanje dve nedelje.

Srpski plejmejker povredio je kost koja spaja petu i prste i oporavak je veoma složen, pa tako ni tačan datum njegovog povratka nije poznat.

Teodosić je u prvom meču, protiv Los Anđeles Lejkersa, postigao šest poena i podelio šest asistencija za 21 minut. Već u narednom, posle samo 11 minuta igre morao je da napusti teren.

Teodosića na parketu nismo videli od 21. oktobra, i prema rečima trenera Doka Riversa, Tea bismo na terenu mogli da vidimo za nekih pet do deset utakmica.

Klipersi se nalaze u velikom problem, pošto je Patrik Beverli zbog povrede kolena završio sezonu, Grifin će odsustvovati verovatno do februara, dok će se Galinari na teren vratiti otprilike kad i Teodosić.

Povratkom Tea na teren, igra Klipersa se očekuje da bude mnogo bolja, a nadamo se da će to biti što pre, kako bi se ova franšiza uzdigla i bila konkurent za plej-of.

Peta Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: