Slučaj "Muslin": Moglo je sve to i bez "rijalitija"

Pozitivna euforija oko plasmana Srbije na Mundijal posle osmogodišnjeg izostanka pala je u zapećak otvaranjem "slučaja Muslin".

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Četvrtak, 02.11.2017.

09:00

Slučaj
Na potpisivanju sponzorskog ugovora sa preduzeæem Ostoje Mijailoviæa (foto: StarSport)

Selektor koji je uspeo da učini ono što njegovi prethodnici nisu, sa klupe reprezentacije Srbije je otišao u nimalo prijatnim okolnostima.

Umesto da se srpska sportska, prevashodno fudbalska, javnost primirila posle uspeha u koji realno nije verovala, došlo je do nove polarizacije – koja je mogla da bude izbegnuta.

O tome šta je razlog za takav epilog morali smo da saznamo posle višenedeljnih spekulacija i svojevrsne "rijaliti šou" situacije u kojoj su mediji iz dana u dan nagađali, "saznavali", "navijali" za jedan ili drugi scenario.

Na kraju, Muslin je svoje viđenje javnosti izneo iz Francuske, takođe putem medija, iako je sve moglo da se kaže na zajedničkoj konferenciji za medije kojoj bi prisustvovao i on, ali i funkcioneri FSS.

Da su stvari bile postavljene kako je trebalo ne bismo došli u situaciju da recimo BBC o Srbiji izveštava iz ugla rubrike "verovali ili ne". Verovatno se ne vrata ne bi zatvarala "zadnjicom", a most kojim je naš fudbal stigao tamo gde je oduvek želeo bio poliven naftom i spaljen.

Sasvim je sigurno da je za Sergeja Milinković-Savića bilo mesta bar jednom na Muslinovom spisku, uz pretpostavku da je apsolutno jasno i njemu i ljudima oko njega da se u startnih 11 reprezentacije Srbije ne ulazi sa ulice, a FSS bi sebi skinuo još jednu brigu sa dnevnog reda.
SMS na treningu mlade reprezentacije 1.6.2017. (foto: StarSport)
Baš posle utakmice u Beču protiv Austrije su evocirane uspomene na to kako je Srbija sebi dozvolila da izgubi Marka Arnautovića. Takve luksuze više nemamo, fudbalska baza je takva da se o svakom talentu mora voditi računa.

Da li zbog "teranja inata" ili nečeg drugog, tek Muslin je na sve načine obrazlagao zašto na njegovom spisku nema mesta za fudbalera Lacija, 22-godišnjaka koji će, ako ga sreća posluži, pošto sve drugo već ima, dominirati svetskim fudbalom u narednoj deceniji.

Takav scenario je sasvim izvestan, jednako kao i činjenica da Muslin ne bi bio selektor Srbije u tom vremenskom periodu, pa je na kraju, posle svega što se dogodilo, odluka FSS da u situaciji "ili-ili" izabere budućnost umesto sadašnjosti, sasvim logična.

Do te odluke možda ne bi ni došlo da je bilo sklonosti ka kompromisu i da su se stvari jasno odredile, naročito posle pretnji da bi SMS mogao da izabere neku drugu nacionalnu selekciju – ne bi ga mnogo država odbilo.

U "otvaranju duše" Muslin je pomenuo i Mateju Kežmana, menadžera fudbalera Lacija, koji je svojim pretnjama iznetim u medijima dodao ulje na vatru i sasvim je sigurno u um bivšeg selektora doneo novu dozu inata. I on je imao "saopštenje", gde je u priču uveo "nove likove" iz starih afera i praktično optužio Muslina za korupciju. U nastavku prepiske putem medija, nekadašnji trener Crvene zvezde je bivšem fudbaleru večitog rivala poručio da će se videti na sudu.
StarSport
Pitanja odgovornosti, prostora za uplitanje i samostalno preuzimanje savetodavnih uloga "treće strane" se ne postavlja u korelaciji sa medijima, to je win-win situacija za poslovni interes.

U to nas je uverio primer Nikole Jokića, gde je "treća strana" u startu okrivila klub koji "ne dozvoljava njegovom klijentu da nastupi za reprezentaciju", KSS je reagovao demantijem, a kola su se na kraju slomila na momku, koji je poput SMS, perspektiva srpskog sporta i budući idol mladih generacija.

I Kežman je govorio da Lacio ne pušta Milinković-Savića u mladu reprezentaciju Srbije. Nije baš najbolje kada klijenta stavite pod lupu javnosti, u bilo kakvom kontekstu, pritisak je veliki, očekivanja još veća.

Dok te stvari ne dovedu u red, pored političkih i televizijskih imaćemo i sportske rijalitije koji imaju za cilj da nam jednog aktera nametnu kao "dobrog momka", drugog da načine "remetilačkim faktorom", trećeg da predstave kao "mirotvorca".

Afere su pratile fudbalsku reprezentaciju Srbije na svakom velikom takmičenju, a nije ih bilo mnogo u bliskoj prošlosti. Aktuelna generacija igrača bi mogla da ima potencijal da uradi nešto više od svojih prethodnika, pa bi valjalo da se nekada preskoče "slučajevi".

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: