Srbija prva, Hrvatska treća po broju igrača u NBA

Ove sezone je oboren rekord po broju evropskih igrača koji igraju u NBA, a trojica srpskih igrača koja su ovog leta otišla "preko bare" doprineli su rekordu.

Izvor: MLJ

Petak, 13.10.2017.

19:48

Srbija prva, Hrvatska treća po broju igrača u NBA
Getty images

Bogdan Bogdanović, Miloš Teodosić i Rade Zagorac su iz Evrope otišli u Sakramento Kingse, Los Anđeles Kliperse odnosno Memfis Grizlise.

Njih trojica su se pridružili "starosedeocima" Nemanji Bjelici, Bobanu Marjanoviću i Nikoli Jokiću i povećali broj srpskih igrača u NBA na šest, ali i tome da Srbija prestigne Francusku po broju igrača koji su ikada igrali na NBA parketima.

Legenda srpske košarke Vlade Divac bio je jedan od pionira evropske košarke koji su zaigrali u Americi. Tridesetak godina kasnije, iz Srbije je 31 igrač ukupno zaigrao u NBA.

Francuzi su na drugom mestu sa 29 igrača, a Hrvatska je treća sa 22 košarkaša. Treba podsetiti da su neka od tih imena i selektor Srbije Aleksandar Đorđević, predsednik KSS Predrag Danilović, sadašnji generalni menadžer Kingsa Vlade Divac, ali i Željko Rebrača, Darko Miličić, Predrag Stojaković, Marko Jarić i drugi.

Poslednjih desetak godina su iz Srbije odlazili momci poput Mileta Ilića, Koste Perovića ili Nenada Krstića, Miroslava Raduljice i Ognjena Kuzmića, a jedan od retkih koji u tom periodu nije igrao na poziciji centra je bio Nemanja Nedović dok je igrao za Golden Stejt Voriorse.

Kada je reč o momcima iz Hrvatske, najznačajniji su svakako Dražen Petrović i Toni Kukoč, te Dino Rađa, ili danas momci poput Darija Šarića, Marija Hezonje, te Bogdanović, Zubac, Rudež i Bender i Žižić.

NBA liga sve do devedesetih nije bila previše otvorena za evropske košarkaše. Do osamdesetih je često samo po jedan ili nijedan igrač iz Evrope igrao u NBA, a pravi prodor se pravi početkom dvehiljaditih. Od 2000. do 2005. broj Evropljana u NBA je skočio sa 28 na 60. Od 2010. do 2015. se kretao između 60 i 73 da bi ove sezone taj rekord bio oboren sa 74 košarkaša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: