"Voleli ga ili ne, Novak zaslužuje mnogo više"

Jedan od najpozantijih magazina "Sport Illustrated" tradicionalno ima kolumnu "Mailbag" u kojoj čitaoci šalju svoja pitanja.

Izvor: PT

Petak, 04.08.2017.

17:11

Getty images

Džon Verthejm jedan je od najuglednijih novinara ovog magazina i upravo njemu navijači šalju pitanja, prevashodno o tenisu.

Pre otprilike dva meseca navijači su pitali Verthejma o mišljenje o Novaku Đokoviću, kada je on napisao da srpski teniser nema više taj žar i da je nekada cepao majicu i da je sada kao zamrznut.

Srbin je ponovo bio među pitanjima kod navijača, a sada je razlog Novakov završetak sezone i poređenje ove odluke u odnosu na Federerovu od prošle sezone.

Vest o Đokoviću bila bi dosta jača, da Federer nije to isto uradio prošle godine. Između ostalog, da li je Novak planirao da objavi da neće igrati do kraja sezone na isti dan kao i Rodžer? Lično, ne vidim te “prekide“ iste. Federer je imao operaciju kolena, i tada je rekao da nije uzeo “odmor“ zato što je želeo, već zato što je morao.

Da li mogu istu stvar da kažem za Đokovića? Nisam sigurna. Verujem da ima probleme sa laktom i da mu je potreban odmor. Ali mislim da njegova pauza ima mnogo više veze sa mentalnom stranom, nego fizičkom.

Znamo da su Federer i Nadal striktno zbog povrede napravili pauzu, ali je Đoković u više navrata rekao kako je u nekim trenucima došao do zasićenja i da je tražio motivaciju posle osvajanja Rolan Garosa. Mislim da da njegova pauza ima mnogo više veze sa nečim drugim, nego samo sam laktom“, napisala je takozvana Mišel.
Getty Images
Onda je usledio odgovor Džona Verthajma, koji je u više stavki opisao Novakovu odluku.

1) Mnogi od vas, kao i Mišel, lako pretpostavljaju da je ovo mnogo više od same povrede lakta. Svako ko je gledao Đokovića, pratio njegove rezultate i pratio zbunjujuće i nekarakteristične personalne pokrete... jasno mu je da se mnogo toga tu dešava, osim fizičkog problema.

2) Ali opete, pa šta? To je prenaporni proces rada. I još više, imate pritisak jer ste svetski poznata zvezda i čovek koji je sam po sebi brend. Njegova odluka mora da je bila lično teška i bolna. Tako što je završio sezonu, Novak je “skinuo sa budžeta“ trenera i ostale u timu. Napravio je malo nezgodnu situaciju za Lakost, koji je sigurno oslanjao na njega i učešće u Njujorku na US Openu. Pored svega, postavlja se egzistencijalno pitanje o tome kako će sve ovo uticati dalje na njegovu karijeru.
Getty images
3) Bilo da je to slučajnosti ili inspiracija, paralela sa Federerom je očevidna. Obojica su najavila kraj sezone na isti dan, posle neuspaha na Vimbldonu. Mnogo važnije, ako pogledamo slučaj Federera, Nadala i Serene, vidimo da se uzimanje slobodnog vremena nije ukazalo kao samoubistvo karijere. Štaviše, može biti okrepljujuće. U narednim mesecima, Đokoviće će verovatno videti koliko mu nedostaje tenis. Ta usamljenost, može biti od velikog značaja u njegovom povratku.

4) Želim mu sve najbolje. On je velika ličnost. Neki od vas ga volite, a neki od vas ga ne volite. Ali, sigurno svi možemo da se složimo, da zaslužuje mnogo više od onoga što se izdešavalo u prethodnih 14 meseci", odgovorio je Verthejm, gospođi Mišel.

Novinar SI skoro je uradio podkast sa Anom Ivanović, a neke detalje možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: