Veterani CZ: Idol vam Vokri, predsednik bio Tuđman

Sukob između Crvene zvezde i Partizana i "borba" za titule ne jenjava ni između sezona.

Izvor: MLJ

Ponedeljak, 03.07.2017.

17:31

Veterani CZ: Idol vam Vokri, predsednik bio Tuđman
StarSport

Ovog puta se pismom oglasila sekcija veterana Crvene zvezde u vezi sa priznavanjem titule crveno-belima iz 1985/1986. godine, ali i o nekim ranijim titulama iz četrdesetih godina prošlog veka.

Veterani Zvezde između ostalog navode da su okosnicu Partizana činili reprezentativci "fašističke tvorevine", te da je predsednik Partizana bio Franjo Tuđman, a idol juga Fadilj Vokri. Pismo je potpisao Vladica Popović, predsednik sekcije veterana, a mi ga prenosimo u celosti.

"Imajući u vidu to da se povodom inicijative koju je podnela Skupština FK Crvena zvezda, a u vezi sa priznavanjem titule prvaka Srbije iz 1946. godine kao i sa pravilnim vođenjem evidencije prvaka nekadašnje Jugoslavije za sezonu 1985/86 svakodnevno javljaju izvesni Vuletići i Vučelići, koristimo ovu priliku da ukažemo da izjave ove dvojice upravo potvrđuju sve naše dosadašnje navode.

Naime, uopšte nas ne čudi to što traže titule u periodu od 1941. do 1944. godine kada nije ni bilo fudbalskih prvenstava. Ne čudi nas, jer upravo su na sličan način i prisvojili titulu iz 1986. godine. Dalje, potpuno nam je nejasno zašto se oni uopšte, apsolutno nepozvani, bave titulom iz 1946. godine kada u tom prvenstvu nisu ni učestvovali. Pored toga, nije suština u tome da Sud udruženog rada više ne postoji, nego u tome da je taj sud bio apsolutno nenadležan za donošenje bilo kakve odluke iz sfere sporta. I na kraju, mala lekcija iz prava: Republika Srbija je sve vreme postojanja nekadašnje Jugoslavije imala ozbiljne elemente državnosti u sve tri grane vlasti — izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj, a koji su vremenom i postali temelj nezavisne države Srbije!

Ovim završavamo svaku diskusiju sa izvesnim Vučelićem i Vuletićem na navedenu temu, a imali bismo još mnogo toga da kažemo o tome ko je gde bio 1941. i 1945. godine; reprezentativci čije fašističke tvorevine su činili okosnicu nečijeg fudbalskog tima (zato je izvesnom Vuletiću verovatno i bitan Blajburg, jer tamo su našli dve trećine tima); za koga je navijao Knin, za koga se navijalo po želji a za koga po vojnoj naredbi; predsednik kog kluba je kasnije bio predsednik jedne države koja je veličala, gle čuda, onu istu fašističku tvorevinu i njene zvaničnike koju smo gore već pomenuli; ko je gde bio 1991. godine, ko je koliko puta bio na Kosovu posle 1999. godine, kao i ko je bio idol jednog juga, a sada je predsednik nečijeg fudbalskog saveza."
StarSport
Ranije su iz tabora crno-belih reagovali potpredsednik Vladimir Vuletić i predsednik Milorad Vučelić pri čemu je Vuletić rekao da je titulu iz 1986. godine Partizan je osvojio na terenu.

"Na terenu u poslednjem kolu kada je ušao poravnat s Crvenom zvezdom sa istim brojem bodova, sa nešto boljom gol razlikom. To kolo, koje je obilovalo sumnjama u regularnost, ne samo utakmica Crvene zvezde i Partizana. To je dalo za pravo tadašnjem predsedniku saveza Slavku Šajberu da poništi čitavo kolo na osnovu nekakvih sumnji. U pravu postoji opšte pravilo koje kaže "IN DUBIO PRO REO" - u slučaju sumnje, a bez dokaza materijalnih, mora se presuditi u korist tuženog, a ne tužioca. A to je vrlo dobro opšte poznato pravilo. Sud udruženog rada i Ustavni sud su presudili kasnije da se Partizanu nadomesti i zasluženo vrati i ta titula, i titula sledeće godine, budući da je čak šest klubova bilo kažnjeno oduzimanjem šest bodova, pa je tako Partizan bio u prilici da ne bude šampion, iako je imao najviše osvojenih bodova. Šampion je bio Vardar".

Vučelić je rekao da Zvezda ima tu osobinu da dobro radi van terena dok na terenu ima problem. On je dodao i da Srbija nikakve tragove državnosti nije imala od kraja rata do Miloševićevog vremena, te da nepostojanje Suda udruženog rada nije nikakav argument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

483 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: