Sonja Petrović odvela Srbiju u osminu finala!

Košarkašice Srbije plasirale su se u drugu fazu Evropskog prvenstva u Češkoj pobedom od 19 razlike nad selekcijom Slovenije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2017.

14:30

Sonja Petrović odvela Srbiju u osminu finala!
Foto: Košarkaški savez Srbije

Srbija je na krilima fenomenalne Sonje Petrović odigrala u Pragu mnogo bolje nego prethodna dva duela i slavile rezultatom 88:69.

Izabranice Stevana Karadžića nisu dovele sebe u situaciju da zavise od drugih rezultata jer su ostvarile trijumf sa više od šest poena razlike, pa će u osmini finala čekati nekoga iz grupe D.

Konačan rasplet u grupi C biće poznat večeras, kada igraju Grčka i Francuska, ali trijumf sa 16 i više poena razlike znači da su 'Orlice' u dobroj situaciji da budu druge u grupi C. Očekivana pobeda Francuskinja doneće nam drugo, a senzacija Grkinja treće mesto.

Utakmica u Pragu nije počela dobro po našu ekipu jer su Slovenke u prvih 10 minuta ubacile čak 30 poena. Imala je ekipa Damira Grgića devet poena razlike u tom trenutku, ali je Srbija na krilima Petrovićeve uspela da se vrati u drugoj deonici.

Aktuelne evropske prvakinje su na odmor otišle sa tri poena viška, da bi meč potpuno prelomile krajem treće i početkom četvrte deonice. Razigrale su se i ostale igračice, pa sada imaju šansu da se nađu u završnici turnira.

Spomenuta Petrovićeva, koja je igrala povređena, postigla je 23 poena, dok su Milovanovićeva, Škorićeva i Radočaj dodale po 11. U ekipi Slovenije sa 22 poena bila najefikasnija Teja Oblak.

U Grupi D su Belgija, Letonija, Rusija i Crna Gora.

I ČETVRTINA

Foto: Košarkaški savez Srbije
4’ Naše košarkašice su utakmicu otvorile trojkom. Povela je ekipa Srbije i 9:5, a zatim je usledio tajm aut Slovenki, nakon kojeg su izjednačile na 9:9.

5' Ergić pogađa trajku za vođstvo Slovenki 11:14.

7' Srpkinje imaju problem sa organizacijom napada, Slovenija povećava prednost na 12:16.

7' Oblak pogađa novu trojku za 12:19.

8' Oblak upisuje svoj deseti poen 12:21, ali Srbija uzvraća trojkom Jovanovićeve 15:21.

10' Kraj prve četvrtine, Slovenke vode 30:21. našim igračicama je potrebna pobeda u ovom meču ako ne žele da se vrate kući posle prve faze takmičenje. U nastavku će morati da zaigraju mnogo angažovanije i organizovanije.

II ČETVRTINA

Foto: Košarkaški savez Srbije
16' Srbija je pojačala odbranu 2. četvrtini, smanjena je prednost Slovenije na 30:34.

17' Petrović pogađa i naše igračice prilaze na dva poena 32:34 i uzimaju lotu.

17' Ponovo Sonja Petrović pogađa i sada je 35:34 za Srbiju. I Ana Dabović pojačava ritam, sa dva poena povećava prednost Srbije. Sonja Petrović hrabro dolazi do faula, a iz slobodnih bacanja rezultat raste na 39:34.

20' Dragana Stanković sa slobodnih bacanja održava prednost Srbije 44:41. Slovenke su imale potom napad i deset sekundi pre poluvremena napravile su faul u napadu. Sonja Petrović je pokušala da poentira u poslednjem napadu, ali je nezgodno doskočila na nogu protivnice i sa bolnom grimasom je napustila teren - 44:41. Drugu četvrtinu Srpkinje su odigrale mnogo sigurnije u odbrani i napadu, nego što je to bio slučaj u prvoj četvrtini.

III ČETVRTINA

Foto: Košarkaški savez Srbije
21’ Srbija je sjajno otvorila nastavak igre – Tamara Radočaj pogodila je van linije 6,75 za vođstvo od 47:41.

23’ Naša selekcija igrala je mnogo angažovanije u odbrani, Slovenija nije imala rešenje, a kazna za promašaje stizala je na drugoj strani. Prvo je Milovanovićeva ubacila trojku, potom je poentirala Sonja Petrović, da bi Čađo novom trojkom povisila na 56:44.

25’ Slovenija je vezala nekoliko dobrih napada i poenima Oblak iz reketa smanjila na 56:49.

26’ Srpkinje su uspele da prekinu seriju protivnica, ali je Ocvirk bila precizna sa distance za 58:52.

28’ Nastavile su Slovenke da tope prednost naše ekipe, iskoristile su faul u napadu Tine Jovanović i smanjile na 58:54, ali je posle promašaja Milovanovićeve položila Čađo.

29’ Usledio je faul u napadu na drugoj strani, pa koš Sonje Petrović za 62:54.

29’ Ušlo se u nešto brži ritam, ali su obe ekipe počele više da greše. Milovanovićeva je promašila u kontru, potom napravila četvrti faul, a Slovenija smanjila na 62:58.

30’ Poslednji napad u trećoj deonici imale su devojke u zelenim dresovima, ali su se spetljale i ostalo je +4 za Srbiju pred poslednjih 10 minuta.

IV ČETVRTINA

Foto: Košarkaški savez Srbije
31’ Naše igračice su poslednji kvartal otvorile igrom na cetra – Tina Jovanović je prvo bila neprecizna, ali je njen promašaj ispravila sjajna Sonja Petrović. Potom je Jovanovićeva lepo stvorila prostor i nabacila loptu na obruč.

32’ Nastavila je nestvarna Sonja da zatrpava koš protivničkog tima, nova duga dvojka za 68:58.

33’ Ana Dabović napravila je faul nad Evans, to joj je bio četvrti zbog čega će morati da bude opreznija, a Amerikanka je realizovala oba slobodna bacanja.

35' Radočaj je bila polovična sa linije za slobodna bacanja, ali je loša odbrana koštala našu selekciju. Barič je pogodila trojku i smanjila na 70:63. Ipak, Radočaj se ispravila za propust u odbrani, vratila trojku i opet je bilo +10.

37’ Odlična odbrana omogućila je nešto brže napade Srbije – Sonja je pronašla Maju Škorić koja postiže trojku, a nekoliko sekundi kasnije Nevena Jovanović krade loptu i u kontri polaže za 78:63.

38' Novi pogodak Škorić, na asistenciju Jelene Milovanović – 80:65. Pa promašaj Slovenki i sjajna akcija za poene Milovanović – 82:65!

40' Greška Slovenki, Crvendakić sama pod košem za +20. Erkić smanjuje trojkom, zatim slobodna bacanja za Srbiju i konačnih 88:69.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: