Dva različita seta, Đoković u trećem kolu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je u drugom kolu Masters turnira u Rimu Britanca Aljaža Bedenea sa 2:0 u setovima. Đoković – Bedene 7:6, 6:2.

Izvor: M.LJ.

Utorak, 16.05.2017.

17:00

Dva različita seta, Đoković u trećem kolu
Foto: Getty images

Njih dvojica su se sastajali tri puta, dva puta na Grend slemovima i jednom na mastersu i svaki put je srpski igrač slavio.

Iako je prošle nedelje igrao u polufinalu Madrida, naš teniser i dalje traži svoju prepoznatljivu formu, prvu završnicu na Mastersima od finala Londona prošle godine i prvu titulu od prošlogodišnjeg Mastersa u Montrealu.

Đoković i Bedene su na početku meča razmenili po jedan brejk, a srpski igrač je na terenu izgledao nervozno i igrao nestrpljivo.

Novak je tražeći inicijativu i agresivnost napadao, ali i grešio. U više navrata pogađao je linije iz forhenda i bekhenda, ali je promašivao i zicere.

Bedene je u prvom setu igrao dobar tenis što je srpskom igraču otežavalo posao u tom delu igre. U sedmom gemu Đoković se suočavao sa brejk loptom koju Britanac nije iskoristio. Teniseri su čuvali svoje servise, a set je otišao u taj brejk.

U taj brejku je viđen znatno drugačiji Novak. Vezani asovi na svoj servis, te dva mini brejka za 5:0 i Bedeneu nije bilo povratka. Đoković je sa 7:2 dobio taj brejk i sa prednošću čekao pauzu između dva seta.

Već na startu narednog seta Novak je oduzeo servis protivniku. Rani brejk je poremetio Britanca i primorao ga da više napada, pa je povećao i broj grešaka.

Đoković je to iskoristio, ponovo napravio brejk za 4:1 i rutinski osvojio drugi set sa 6:2. Novak je više puta negodovao zbog kvaliteta podloge terena, ali je delovao raspoloženije nego na nekim prethodnim turnirima.

Đoković će igrati protiv boljeg iz duela Pabla Karenja Buste i Bautiste Aguta.
Getty Images
Tok meča:

Đoković na startu meča igra nervozno, dve greške iz forhenda i jedna iz bekhenda i srpski teniser pretrpeo je prvi brejk na meču.

Agresivnijom igrom nego u uvodnom gemu, srpski teniser primorao je Bedenea da se brani, napada uglavnom bekhend britanskog tenisera i to je urodilo plodom, a Đoković vinerom u bekhend stranu protivnika pravi ribrejk.

Srpski igrač je u trećem gemu dubokim loptama, promenama ritma i strana pritiskao Bedenea da se brani i napadao kada dobije nešto kraće lopte. U prva tri gema viđena su dva brejka a Đokovićeva bekhend paralela na početku meča funkcioniše izvanredno.

Srpski teniser je pri vođstvu 0:30 na servis Bedenea imao priliku da dođe do tri brejk lopte. Bedene je uspeo da sačuva svoj servis, a Đoković je sigurnim udarcima uz linije u narednom gemu sačuvao svoj, pa je 3:2 za svetskog broja 2.

Bedene posle tri osvojena ćelendžera ima samopouzdanja, dobro servira i brani se, što mu donosi gem bez izgubljenog poena za 3:3.

Đoković nastavlja da napada u sedmom gemu, ali se ponovo vratila nervoza i nekoliko nestrpljivih grešaka. Dozvolio je Britancu brejk šansu na 30:40 ali prvo dobrim forhendom uz liniju i odličnim slajsom kojim je iznudio grešku Birtanca dolazi do prednosti, a potom i do gema za 4:3.

Jedna neiznuđena greška, dva asa i viner, Bedene je za 4:4 odigrao kao top 10 igrač.

Naš igrač je nekoliko poena u dosadašnjem toku meča odigrao kao u najboljoj formi. U svakom poenu devetog gema je imao inicijativu čak i kada je napravio neiznuđenu grešku. Dobar servis i dva vinera donose mu vođstvo od 5:4.

Bedene se pri rezultatu 5:4 i 0:30 za Novaka zahvaljujući grešci iz bekhenda protivnika izvukao i osvojio gem za novo izjednačenje, posle čega je Novak sigurnim gemom osigurao taj brejk.

Đoković je na kraju osvojenog gema delovao umorno, a Bedene servira za ostanak u prvom setu.

Tri odlične dijagonale Đokovića, a onda izuzetan finiš forhend paralelom naš igrač okončava najlepšu razmenu u prvom setu za 0:15 na servisu Bedenea. Međutim, već posle sledećeg servisa Novak izgrađuje poen i izbacuje u aut "penal" iz bekhenda i otvoren udarac blizu mreže. Bedene to kažnjava i meč odlazi u taj brejk.

Đoković je prvi as odservirao u taj brejku prvog seta. Protivniku je oduzeo oba servisa i odservirao još dva uzastopna asa za nedostižnu prednost od 5:0. Bedene uzima jedan poen, a Đoković rutinski privodi privodi set kraju koristeći drugu set loptu za 7:2 u taj brejku.

Britanac je u prvom setu imao dva vinera više (12/14) i tri greške manje (12/9) od Novaka Đokovića, ali osim jedne neiskorišćene brejk lopte u sedmom gemu, na terenu nije delovao kao bolji igrač.

Prvi set trajao je 57 minuta.
Getty Images
Bedene je drugi set započeo svojim servisom, krenuo nesigurno ali napadački i sa tri greške omogućio Đokoviću prvu brejk loptu u drugom setu i prvu posle početka meča.

Najbolji poen na meču viđen je pri 40:30 za srpskog igrača u ovom gemu. Duža razmena, nesigurni drop što Britanca, Đoković pravovremeno na mreži, ali protivnik čita njegovu dijagonalu i vraća mu je u polje za izjednačenje u prvom gemu.

Novak dolazi do brejka posle osam i po minuta borbe u prvom gemu drugog seta. Bedene se po prvi put odlučio za servis volej kombinaciju kada je Đoković imao prednost, volej je poslao u mrežu, a Novak se brejkom upisao na semafor na startu drugog seta.

Đoković je na svoj servis vezao tri poena, odlučio se za drop šot na 40:0, odigrao ga loše, posle čega je Bedene osvojio još dva poena i došao do izjednačenja. Novak je ipak brejk potvrdio uz malo sreće pošto se loptica odbila od mreže ali ipak otišla u polje Bedenea za 2:0.

Nakon prvog osvojenog gema Bedenea, Đoković sa "nulom" brani svoj servis i asom dolazi do 3:1. Bedene više greši, ali greše i linijske sudije. Na 30:15 za Đokovića pri servisu Bedenea sudija uzvikuje aut iako je lopta bila dobra. Britanac je imao zicer, ali je poen ponovljen, ali je i posle ponavljanja pripao Bedeneu.

Đoković u petom gemu nije iskoristio tri brejk lopte. Bedene je dve spasio dobrim udarcima u forhend stranu Srbina, a kod treće je posle drugog servisa imao mnogo sreće da vrati odličnu kratku dijagonalu Đokovića, posle čega je Srbin pogodio mrežu od koje se loptica odbila u aut.

Četvrtu priliku za brejk Đoković koristi, a greškom iz drop šota novi brejk mu je "poklonio" Aljaž Bedene – Novak ima dupli brejk i servira za 5:1.

Đoković peti gem i osvaja posle tri neuzvraćena riterna protivnika i dolazi na korak od prolaska u naredno kolo. Do kraja meča Bedene je osvojio još jedan gem, a Novak je na svoj servis nakon toga realizovao četvrtu meč loptu i došao do treće pobede protiv Britanca u protekle dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: