NBA – magično, fantastično, ali tek kreće prava košarka

Posle šestomesečnog "zagrevanja" dobili smo 16 ekipa koje će se kroz plej-of boriti za novu NBA titulu. Šta smo videli u sezoni 2016/2017?

Izvor: B92

Petak, 14.04.2017.

08:30

NBA – magično, fantastično, ali tek kreće prava košarka
Foto: Getty images

Iza nas je verovatno istorijska sezona, pre svega zbog najviše tripl-dabl učinaka u poslednjih tridesetak godina. Sezona u kojoj su napadi bacili odbranu u drugi plan, u kojoj smo gledali jedan "supertim" Golden Stejt, turbulentan period u redovima šampiona Klivlenda, čudili se neverovatnom usponu Majamija nakon starta sezone sa 11-30, videli uspon i pad Čikaga, visok let Bostona, te još jednu sezonu San Antonija sa 60 pobeda.

Ni pojedinci nisu podbacili. Gledali smo verovatno najbolju MVP trku u istoriji lige, Rasel Vestbruk je učinio da tripl-dabl bude uobičajen statistički detalj, Džejms Harden je osim koševa počeo da beleži i asistencije, konačno smo dočekali na parketu Džoela Embida, uživali u groznici oko Nikole Jokića, gledali kako čovek od 175 centimetara (Ajzea Tomas) obara sve ofanzivne rekorder legendarnih Seltiksa, rekordan niz Demara Derozana, 70 poena Devina Bukera, nove rekorde Lebona Džejmsa.

Pola veka nije viđen tripl-dabl sa 50 poena, a ove sezone su dvojica igrača to učinila pet puta. Demarkus Kazins je imao svojih pet minuta, a čak se i Kavaj Lenard jednom nasmejao.

Spektakularno, ne i neočekivano

Foto: Getty images
Sve nabrojano je samo deo spektakla koji nam je doneo regularni deo sezone 2016/2017, ali uprkos svemu tome ništa nije bilo potpuno neočekivano. Voriorsi su rutinski izborili prednost domaćeg terena sa 66 pobeda, uprkos tome što više od mesec dana nisu imali na raspolaganju Kevina Durenta. Nisu bili dominantni kao prošloj rekordnoj sezoni, ali se ni u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje njihovo prvo mesto.

Sparsi su ih pratili u stopu iako su od svih favorita najviše bili u senci. Rokitsi jesu iznenadili trećim mestom na Zapadu, ali su i pred početak sezone važili za plej-of tim. Klipersi i Grizlisi su bili na svom nivou, Džez opravdao status tima pred kojim je budućnost, a Tander nije mogao podbaciti sa ovakvim Vestbrukom. Dramatično je bilo samo u borbi za osmo mesto, gde su nijanse postavile Blejzerse ispred "naših" Nagetsa.

Na Istoku smo gledali veliki uspon Seltiksa, do samog vrha, čak i preko Kavsa, što je svakako jedan od "hajlajta" sezone. Toronto je bio konstantan, a Majami od otpisanog došao do sigurnog plej-of tima. Svake večeri smo mogli da gledamo nešto posebno, kao što je preokret Hokse posle -26 pred poslednji period protiv Kavsa. Možda smo nešto više očekivali od Niksa i Hornetsa, Njujorčana pre svega jer je Derik Rouz došao kod Karmela Entonija, ali su obojica podbacila. Nažalost, Rouz je opet doživeo povredu kolena.

Ko je MVP?

Foto: Getty images
Za razliku od prethodnih godina, u tekućoj je ovo pitanje bilo konstantno glavno. Ko je najbolji igrač sezone. Statistika kaže – Rasel Vestbruk. Najbolji je strelac sa 31,9 poena po meču, treći asistent sa 10,4 proigravanja, a oborio je pola veka star rekord po broju tripl-dabl utakmica sa čak 42. Uz sve to, doveo je svoj tim do plej-ofa.

Međutim, Džejms Harden smatra da je on zaslužio tu titulu. Drugi je strelac lige sa 29,1 poenom, a počeo je i da dodaje loptu, pa je prvi asistent sa 11,2. Osim toga, i on je blistao sa 21 tripl-dablom, a ima jedan dabl-dabl meč više od Rasa (63-62). Ono pomenuto dodavanje je ipak ključni faktor u njegovoj kandidaturi za MVP tron. Rokitsi su postali jedan od najinteresantnijih timova za gledanje, pa su od ekipe kojoj je predviđano 7-8 mesto na Zapadu, stigli do treće pozicije.

Ali, Hardenovo "doneo sam više pobeda timu od Vestbruka" pada u vodu kad se u tu jednačinu ubaci Kavaj Lenard. Krilo Sparsa je i ove sezone bio korak bolji nego prethodne, u potpunosti je preuzeo ulogu glavnog igrača teksaškog tima te sa prosekom od 25,7 poena, 5,8 skokova i 3,5 asistencija postao jedan od glavnih "napadača" lige. Oborio je i rekord SAS po broju mečeva sa najmanje 30 poena. A ima i šest pobeda više od Hardena.

Naravno, iz plej-of trke ne može i ne sme biti izostavljen Lebron Džejms. Uprkos turbulentnoj sezoni tima iz Ohaja, pada forme Kavaja Lenarda, LBJ je bio na svom nivou sa 26,4 poena uz 8,7 asistencija i 8,6 skokova po utakmici. Niko ne može da spori da je trenutno najkompletniji igrač lige još od Majkla Džordana.

Može li "supertim" Voriorsi do 16-0?

Foto: Getty images
Da li je ovaj šestomesečni spektakl samo uvod u senzacionalni plej-of? Favorit broj 1 su bez sumnje Voriorsi, posebno što se na parket vratio i Durent. Sa lakoćom stigli do 66 pobeda u regularnom delu, a s obzirom na ostale timove, mnogi se pitaju mogu li do 16-0? Seltiksi su preuzeli čelo Istoka i pokazali da su Kavsi više nego ranjivi, a jasno je da je LBJ jedini koji može dostojno parirati "ratnicima".

Pre toga GSW bi mogli namučiti Sparsi, i samo Sparsi na Zapadu, dobro su ih pratili tokom sezone, a Greg Popovič je mnogo bolje dozirao energiju svojih igrača od Stiva Kera. Pre početka sezona najavili smo da bi sve osim trećeg uzastopnog finala Golden Stejt – Klivlend bilo neočekivano, a bez obzira na sve ranije napisano tako je i sada, pred početak plej-of.

Šta je sa ostalim ekipama. Reptorsi u odnosu na prethodnu sezonu kvalitetniji za ogromno iskustvo, što se lako vidi u mečevima tima Dvejna Kejsija. Iako se Kerol ističe kao kičma tima, snaga Toronta je u ekipi, što je i donelo 50+ pobeda. Klipersi su bili u senci tokom većeg dela sezone, dugo su bili opterećeni povredama, ali su poslednjih nedelja značajno podigli novo igre. Malo ko računa na njih, što bi moglo da im bude bitan adut.

Jedan od timova koji igrati potpuno rasterećeno je Džez. Tim iz Solt Lejk Sitija je nadmašio sva očekivanja, pa u plej-ofu nemaju šta da izgube. A to je uvek opasna oštrica za rivale. Tander cele sezone pobeđuje na krilima Vestbruka, ali videćemo da li će to biti dovoljno u doigravanju. U svakom slučaju ovaj tim će biti u centru pažnje u prvoj rundi, jer se sastaje sa Hjustonom, dakle međusobna bitka za MVP nagradu Harden vs Vestbruk.

Ostale ekipe su u trećem planu, mada niko ne sme otpisati Pejserse predvođene sjajnim Polom Džordžom, ili timsku snagu Grizlisa, a videćemo šta mogu da ponude Vizardsi sa Volom i Bilom, te Baksi sa Adetokumbom. Na žalost po Blejzerse, ni povratak Jufusa Nurkića teško da će moći da im mnogo pomogne, jer ih čekaju Voriorsi.

Koliko košta pobeda?

Foto: Getty images
Za kraj malo o novcu. Novi kolektivni ugovori doneli su povećanje "seleri kepa" i ugovora za igrače, mnogi timovi su i pored toga delili još više, pa je zanimljivo uporediti koliko je ko platio za učinak ove sezone.

Oči bodu šampioni Kavalirsi. Sa 128,2 miliona dolara tim su sa ubedljivo najvećim izdatkom na plate igrača ove sezone. Kavsi su zabeležili 51 pobedu, što je 2,5 miliona dolara po pobedi. Drugi na listi su Klipersi sa 116,2 miliona dolara i takođe 51 trijumf, a to je 2,3 miliona po pobedi.

I jedne i druge na Zapadu su "nadmašili" Blejzersi koji su za svaku od 41 pobed svojim igračima platili 2,7 miliona. Rekorder je ipak Medžik, koji je sa 29 pobeda bio daleko od plej-of, a svaku je platio 3,6 miliona. Blizu su im Niksi sa 3,4 miliona.

S druge strane, Sparsi su pobedili 61 put, a igrači su plaćeni 108 miliona, što je 1,77 miliona po pobedi. Rekord ima najbolji tim lige Voriorsi koji su za svaku od 67 pobeda izdvojili 1,5 miliona. U ovom segmentu je, međutim, posebno impresionirao Džez sa 51 pobedom sa igračima koji su plaćeni 80,5 miliona, što je tek 1,57 miliona po pobedi. Sličan prosek imaju i Rokitsi (90 miliona, 55 pobeda).

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: