Zvezda očajno krenula, pa razbila Cedevitu za 1-0

Košarkaši Crvene zvezde poveli su 1-0 u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige pobedom nad Cedevitom sa 81:66 u hali ’Aleksandar Nikolić’.

Izvor: ÐN

Ponedeljak, 10.04.2017.

18:50

Zvezda očajno krenula, pa razbila Cedevitu za 1-0
Starsportphoto

Zvezda je u prvom meču finalne serije savladala Cedevitu posle preokreta, najviše zahvaljujući sjajnoj odbrani u drugoj i trećoj četvrtini.

Hrvatski klub je furiozno krenuo, imao dvocifrenu prednost, ali su se ’crveno-beli’ konsolidovali i velikom serijom prelomili susret u svoju korist.

Dva tima će se u hali ’Aleksandar Nikolić’ sastati i u utorak (18:30), a onda sledi dan pauze i selidba serije u Zagreb.

Ukoliko se bude igralo maksimalnih pet utakmica, sve će biti odigrane u roku od samo sedam dana.

Košarkaši Zvezde očajno su otvorili utakmicu i već u prva tri minuta izgubili pet lopti. To je Cedevita kaznila, na početku je napravila seriju 0:8, da bi držala kontrolu sve do samog finiša četvrtine. Dominirao je centar Miro Bilan, koji je sredinom prve deonice već imao dvocifren broj poena.

Hrvatski klub stigao je do maksimalnih +15 (8:23) i činilo se da imaju priliku već tada da prelome susret, ali se to nije dogodilo. Radonjićevi igrači su uhvatili ritam i počeli da pogađaju sa linije penala, a onda i pojačali odbranu.
Starsportphoto
Gosti su i drugih 10 minuta otvorili pogotkom, ali je onda usledila fenomenalna serija Zvezde od 17:1 i preokret u hali ’Aleksandar Nikolić’. Nalet je pokrenuo Milko Bjelica, ispratio ga je Ognjen Kuzmić, a razigrali su se i Amerikanci – Nejt Volters i Čarls Dženkins.

Prednost domaćina je počela da raste i da nije bilo nekoliko grešaka u završnici, na poluvreme bi se otišlo sa zavidnom razlikom.

Međutim, ono što nisu uspeli u drugoj, učinili su u trećoj četvrtini – spustili su loptu u reket i krenuli da prave razliku. Bjelica i Kuzmić uništavali su Mirzu Begića u odbrani, pa je domaćin vrlo brzo otišao na 10+.

Cedevita je poslednji trzaj pružila u prvom minutu četvrte četvrtine, ali je Volters odbio napad protivnika, a posle nekoliko brzih kontri bilo je jasno da će Zvezda doći do 1-0 u finalnoj seriji plej-ofa regionalnog takmičenja.

Najbolji u redovima ’crveno-belih’ bio je Čarls Dženkins sa 20 poena (4-6 za tri poena), uz 5 asistencija, a odlično su ga pratili i ostali saigrači. Kuzmić i Volters su dodali po 14 poena i 5 skokova, američki plej imao je i 6 uspešnih dodavanja, a Milko Bjelica je meč završio sa 13 poena.

U ekipi Cedevite najefikasniji je bio Tomas sa 14 poena, dva više od Džejmsa i Bilana, koji je 10 od svojih 12 ubacio u prvih nekoliko minuta.

Šampion će biti tim koji prvi dođe do tri pobede.

Tok meča:

Starsportphoto
Prvi napad na utakmici imali su ’crveno-beli’, Dangubić je zaustavljen pod košem, a Luka Mitrović je bio neprecizan. S druge strane, Bilan je bio siguran sa poludistance, da bi Mitrović napravio još jednu grešku i izgubio loptu u napadu.

Nastavili su domaći igrači sa smušenom igrom u uvodnim minutima, što su Katić i Bilan kaznili u više navrata za 0:8, posle čega je trener Dejan Radonjić morao da traži tajm aut.

Dangubić je izgubio još jednu loptu, ali je imao sreće da mu u sledećoj akciji ona padne u ruke, pa je Babić napravio namernu ličnu grešku. Igrač Zvezde je prekinuo seriju rivala sa linije za slobodna bacanja, ali su ’crveno-beli’ opet poklonili loptu rivalu.

Žganec je pogodio za 2:10, Dženkins napravio novu grešku, ali je Gudurić u sledećem napadu lepo prošao uz čeonu liniju – 4:10.
Starsportphoto
Bilan je nastavio da uništava protivnika iz reketa, pik-en-rol Cedevite je funkcionisao sjajno, a prvi centar ekipe je lagano završavao napade. Došao je do 10 poena u šestom minutu utakmice, za prvu dvocifrenu prednost (4:14).

Razigrali su se i ostali igrači Cedevite, precizni su bili Katić i Babić, koji je pogodio i dodatno slobodno bacanje, za maksimalnih 5:19.

Činilo se da su domaći igrači blizu da spuste razliku, ali je posle polovičnog učinka Simonovića, Tomas vezao četiri poena. Bjelica je uzvratio, a onda su Tomas i Dženkis razmenili po trojku. Uhvatila je Zvezda ritam, vratila se na -10.

Mirza Begić je pogodio jedno slobodno bacanje, Voltersu je malo falilo da pogodi sa dve trećine terena, pa je Cedevita posle prvih 10 minuta vodila 16:27.
Starsportphoto
Gde su stali u prvoj, tu su nastavili u drugoj deonici, poenima Šurne. Problem gostiju je što su prelako pravili faulove, a to je Zvezda iskoristila da smanji na 20:29.

Odsustvo Bilana sa terena i mnogo čvršća odbrana doprineli su povratku Zvezde u igru, a prednjačio je Milko Bjelica. Svojim devetim poenom smanjio je na 23:29, dok je prethodno precizan bio i Simonović. Cedevita je nastavila da gubi lopte u napadu, da bi Gudurić na drugoj strani pogodio trojku – 26:29.

Furiozna serija je nastavljena trojkom Dženkinsa, potom i laganim zakucavanjem Kuzmića na asistenciju Mitrovića, pa je Zvezda potpuno preokrenula i povela 35:31.

Za razliku od prvog kvartala, u drugom je ekipa Dejana Radonjića gotovo svaki napad rešavala poenima.
Starsportphoto
Od prvih poena rivala u četvrtini, usledila je serija 17:1 za veliki preokret, a nošeni podrškom navijača, aktuelni šampioni se nisu zaustavljali.

Dženkins je nekako ugurao loptu u obruč nakon ofanzivnog skoka, Mitrović je Voltersu omogućio laganu trojku i prednost Zvezde je počela da raste.

Američki plejmejker je odlično koristio minute na parketu – dva slobodna bacanja, pa oduzeta lopta i asistencija za tri poena Dženkinsa. Krušlin je momentalno vratio poenima van linije 6,75 i zadržao nalet protivničkog sastava.

Volters je poluvreme ipak završio greškom, to je iskoristio Bilan da donese egal posle 20 minuta – 45:44.
Starsportphoto
Kapiten Luka Mitrović otvorio je nastavak laganim polaganjem, ispratio ga je Volter ’flouterom’, a igrači Cedevite nisu uspevali da pronađu rešenje za agresivnu odbranu.

Više od dva i po minuta nisu pogodili koš, što je Dženkins u kontri kaznio trojkom. Džejms je uzvratio istom merom, ali je Dangubić propustio dve otvorene prilike da vrati +8.

Američki plej u redovima Cedevite najraspoloženiji je bio na startu drugog poluvremena, ali je promašio oba slobodna bacanja posle faula Lazića. Zvezda je propustila sledeći napad, Dangubić je omogućio novi i Dženkins je snažno probio – 56:47.
Starsportphoto
’Crveno-beli’ su shvatili da imaju veliku nadmoć u reketu i nisu forsirali šuteve sa distance, već su sve moguće lopte gurali pod koš. Kuzmić je zatrpavao koš rivala – prvo polaganje, pa alej-up za 60:47.

Igra gostiju u odbrani potpuno se raspala, u napadu su pokušavali bez neke jasne ideje da šutevima sa distance istope zaostatak, ali nisu uspevali. Begić nije mogao da se nosi sa Bjelicom i Kuzmićem, dok je Branko Lazić razgalio navijače snažnim zakucavanjem.

Zvezda je u tim trenucima potpuno kontrolisala ritam, Bjelica je pogodio poluhorog, Musa izblokiran pri pokušaju sa pola, za 66:54 pred poslednjih 10 minuta.
Starsportphoto
Iako se činilo da je aktuelni šampion Srbije i ABA lige prelomio duel u svoju korist, brzih pet poena Tomasa značila su da nije sve gotovo. Amerikanac je bio precizan sa linije penala, a onda i pogodio trojku za 66:59.

Njegov sunarodnik Volters je odlično prošao na drugoj strani i položio uz faul, momentalno odbivši napad protivničkog tima.

Gudurić, koji se vratio posle dužeg vremena provedenog na klupi, promašajima je završio dva napada, ali je Zvezda imala sreće da su dva šuta gostiju izašla iz obruča. Gudurić se ispravio trojkom, a Dženkins je u kontri postigao možda i odlučujuće poene – 75:59.
Starsportphoto
I sledeći napad srpski klub završio je laganim polaganjem u kontri, posle čega je bilo jasno da Cedevita ne može da se rezultatski vrati, uprkos pogotku Džejmsa van linije 6.75.

Tada se ušlo u nešto mirniji ritam utakmice, Radonjićevi momci su igrali duge napade i koristili svaku priliku da poentiraju. Dženkins je uposlio Kuzmića, ovaj lepo izbacio Bilana i snažno zakucao, pa se sa tribine povela pesla „Novi šampion i titula...“

Od tog trenutka bilo je samo pitanje kojim će rezultatom biti završen susret – Volters je još jednom lako prošao, Džejms pogodio na isti način za konačnih 81:66.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

390 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: