Zvezda suvereno do finala ABA

Košarkaši Crvene zvezde ubedljivo su savladali Budućnost 82:59 (21:15, 14:14, 32:22, 15:8) i sa 2-1 u seriji plasirali se u finale plej-ofa ABA lige.

Izvor: AK

Utorak, 04.04.2017.

18:45

Zvezda suvereno do finala ABA
Foto: StarSport

Crveno-beli će treću godinu u nizu igrati u finalu regionalnog šampionata, a drugi put rival će im biti zagrebačka Cedevita.

Zvezda je u odlučujućem meču polufinala Budućnost slomila dominantnom predstavom u trećem periodu sa 32 poena, kada je stekla nedostižnih 20 razlike.

Domaćin je ispustio dvocifrenu prednost u prvom poluvremenu, ali na startu drugom "poguran" tehničkom greškom Savovića, te trojkama Simonovića i Dženkinsa pravi seriju 18:4 kojom je slomio Podgoričane.

Crveno-bele su predvodili Čarls Dženkins sa 17 poena i šest asistencija, te Marko Simonović sa 14 poena. Dvocifren učinak imali su još Ognjen Kuzmić sa 13 poena i deset skokova, te Milko Bjelica sa deset poena.

Kod gostiju su se istakli Boris Savivić i Džej Ar Rejnolds sa po 16 poena, dok su poentirali još samo Nemanja Gordić sa osam, potom Suad Šehović, Aleksa Ilić i Petar Popović sa šest poena, te Klasen sa jednim.
Foto: StarSport
Podgoričani odlično otvaraju meč, Šehović sa dve trojke donosi 8:5, nakon čega staje šut goste, a crveno-beli raznovrsnim arsenalom prave seriju 13:0 za preokret i dvocifrenu prednost u FMP Areni (18:8). Gosti posle pet minuta bez poena postižu sedam u završnici prvog perioda i smanjuju na 21:15.

Budućnost serijom 6:0 na startu drugog perioda stiže do izjednačenja, nakon čega je usledio period izuzetno čvrste igre u Železniku, dominirale su odbrane, sudije su dopustile jaku duel igru, pa se teško dolazilo do poena, ali se Zvezda predvođena Gudurićem i Dženkinsom vraća na +6 pred poluvreme (35:29).

Crveno-beli meč prelamaju na startu trećeg perioda. Koševima Mitrovića i Kuzmića se vraćaju na +10, a onda glupost pravi Savović, posle faula dobija tehničku, što kažnjava Simonović pogodivši sva tri slobodna, a zatim ubacuje i trojku za novu seriju Zvezde 10:0 i maksimalnih 16 razlike (45:29).

Nastavili su domaći igrači da dominiraju, postigli su čak 20 poena za pet minuta, te sredinom trećeg perioda povećavaju prednost do verovatno nedostižnih 20 razlike (53:33). Zvezda je u poslednjem periodu ritinski privela meč, kraju, Kuzmić je odgovorio na seriju gostiju na otvaranju četvrtine, te crveno-beli stižu do očekivane pobede sa 82:59.

Zvezda i Cedevita će finalnu seriju počeli 10. aprila, igraće se dva meča u dva dana u Beogradu, a posle dana pauze dva u nizu u Zagrebu, ako bude bilo potrebe. Titulu će osvojiti tim koji prvi ostvari tri pobede. Potencijalni peti meč će se igrati u Beogradu.

Crveno-bele pre toga očekuje meč sezone u Istanbulu. Gostuju u petak Darušafaki, koju moraju da pobede ako žele u plej-of Evrolige.

Tok meča:

Foto: StarSport
Dva tima bila su šuterski vrlo raspoložena na otvaranju meča u Železniku, a posebno Suad Šehović koji je pogodio dve trojke za vođstvo Budućnosti 8:5.

Usledilo je nekoliko "praznih" minuta oba tima, faulovi i promašaji s obe strane, a bolje se snalazi Zvezda koja preko Kuzmića pokreće seriju nošenu kontranapadima za 13:0 i preokret na 18:8.

Posle više od pet minuta bez koša, agoniju Podgoričana okončava Džej Ar Rejnolds, to budi goste koji postižu sedam poena u poslednjem minutu i smanjuju zaostatak na 21:15 posle prvog perioda.
Foto: StarSport
To je vratilo u život Budućnost koja bolje otvara i drugi period, prvo je u odbrani dominirao Ilić sa dve blokade, a to su u napadu krunisali Rejnolds i Popović za seriju 6:0 i izjednačenje u Železniku (21:21).

Posle tri minuta i Zvezda konačno dolazi do poena, Gudurić pogađa trojku, a potom i dva slobodna, pa se domaćin vraća u prednost (26:23).

To nije mnogo promenilo ritam meča, oba tima su nastavila da se muče u završnici, da bi tek posle četiri minuta bez poena seriju okončao Mitrović poenima sa penala.

Klasan prekida post gostiju, ali Dangubić, Kuzmić i Dženkins ulaze u dobru seriju i odvode Zvezdu na +9 (35:26). Prvi put od uvodnih minuta meča Budućnost pogađa trojku, Savović vraća razliku na šest poena posle prvog poluvremena – 35:29.
Foto: StarSport
Zvezda se na otvaranju drugog poluvremena u laganom ritmu, kroz reket vraća na maksimalnih deset poena prednosti (39:29). Usledio je tranutak gluposti ključnog igrača Budućnosti Borisa Savovića.

Nezadovoljan faulom koji mu je sviran, dobija tehničku grešku, a to Simonović surovo kažnjava pogodivši tri slobodna bacanja, i odmah zatim i trojku za ogromnih +16 (45:29).

Rejnolds trojkom i slobodnim bacanjem pokušava da vrati Budućnost u život, ali Dženkins i Simonović ubacuju nove trojke i verovatno stavljaju tačku na meč, jer Zvezda stiže do 20 poena prednosti (53:33).

Podgoričani postižu 11 poena u poslednja dva minuta, ali Bjelica i Volters ne dozvoljavaju gostima da se vrate u igru, te održavaju crveno-bele u velikom plusu – 67:51.
Foto: StarSport
Ilić sa penala, a potom Savović i Rejnolds dobrim prodorima donose Budućnosti malu nadu za povratak u meč, ali nisu mogli da zaustave Kuzmića koji održava razliku u korist Zvezde (73:57).

Za njim pogađa i Bjelica, a onda na tri minuta pre kraja Dženkins trojkom stavlja definitivnu tačku na ovaj meč. Crveno-beli do kraja duela stižu do nove maksimalne razlike i utakmicu dobijaju sa 82:69.

Zvezda će u finalu igrati protiv Cedevite, za treću uzastopnu titulu u ABA ligi. Budućnost je treću godinu u nizu zaustavljena u polufinalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

422 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: