Partizan opet bez finala ABA, opet kobna Cedevita!

Košarkaši Partizana ni četvrtu godinu u nizu nisu uspeli da se plasiraju u finale ABA lige, treći put ih je u polufinaluzaustavila Cedevita.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 02.04.2017.

18:27

Partizan opet bez finala ABA, opet kobna Cedevita!
Foto: ABA/Cedevita/Marin Susic

Zagrebački tim je slavio u ovogodišnjoj "majstorici" sa 87:78 u Domu sportova, pa se posle godinu dana pauze vratio u borbu za titulu regionalnog šampiona.

Partizan je zaostajao za domaćinom od samog starta, Cedevita stiće dvocifrenu prednost u drugom kvartalu posle tri uzastopne trojke Dženana Muse.

Crno-beli se vraćaju trojkama u završnici trećeg kvartala, te uspevaju da smanje na 73:70 pred samu završnicu, ali promašuju pet šuteva u nizu (četiri trojke), pa Babić sa 11 poena u poslednja dva minuta rešava pitanje pobednika.

Partizan su predvodili Vil Hečer sa 16 poena i sedam asistencija, 13 je dodao Uroš Luković uz šest skokova, dok su po deset postigli Vanja Marinković i Mihailo Andrić. Stefan Birčević je dodao sedam uz 11 uhvaćenih lopti.
Najefikasniji u domaćem timu su sa po 16 poena bili Dženan Musa i Miro Bilan koji je imao i sedam skokova, dok je 14 dodao junak završnice Luka Babić, uz četiri asistencije.

Cedevita je produžila seriju nepobedivosti na svom parketu protiv Partizana koja traje od marta 2013, iako je već u prvom napadu ostala bez svog ključnog igrača Rajana Boutrajta.

Hrvatski klub je skupo platio ovu pobedu, osim Boutrajta koji je povredio zadnju ložu, tešku povredu je doživeo i Marko Arapović, njemu je stradalo koleno.

Zagrebački tim je prvi finalista ABA lige u sezoni 2016/2017, čeka majstoricu iz drugog polufinala, Crvena zvezda dočekuje Budućnost u utorak u Železniku.

Tok meča:

Foto: ABA/Cedevita/Marin Susic
Na samom startu meča problem za Cedevitu, Boutrajt je povredio zadnju ložu desne noge posle doskoka i napustio parket. On je ključni igrač zagrebačkog tima, prosečno beleži 17,5 poena i 3,6 asistencija ove sezone.

Početak meča najavio je utakmicu sa jakim odbranama, problemima u završnici malim brojem poena, što svakako više odgovara crno-belima. Ipak, Cedevita uspostavlja kontrolu u prvih pet minuta i posle alej-upa Bilana za Džejmsa, centra za beka, stiže do 6:3.

Koševima Hečera i Lukovića Partizan prati u stopu domaćina, ali se muči u šutu za dva (3/10), pa Babić trojkom zadržava kontrolu u rukama Cedevite. Crno-beli poenima Gordona opet stižu do egala, ali Katić trojkom i Bilan polaganjem donose domaćinu najveću prednost u ovom periodu 16:10.

Hečer i Veličković pogađaju nove koševe za beogradski tim do kraja perioda, ali Cedevita preko Tomasa zadržava stečenu razliku – 20:14.
Foto: ABA/Cedevita/Marin Susic
Usledila je kanonada s obe strane na startu drugog kvartala, Veličković, Andrić i Ratkovica smanjuju na -4, Cedevita trojkama Šurne i Muse stiže do +8, ali Birčević i Andrić odgovaraju s druge strane te održavaju Partizan u igri (29:25).

Nakon nesportskog faula Krušlina, Birčević sa penala smanjuje na koš zaostatka, ali Musa, koji do ovog meča nije odigrao nijedan sekund u ovoj seriji, pogađa još dve trojke (tri u nizu), pa Cedevita stiže do maksimalnih +9 (35:26).

Gordon sa dva koša, pet poena, na trenutak prekida nalet domaćina, ali Musa ne staje, postiže novi koš, ovaj put za dva, a potom realizuje sva tri penala posle faula Gordona, te sa 14 poena u drugom periodu za deset minuta donosi som timu ogromnih 44:31.

U tom trenutku pada koncentracija domaćinu u odbranu, što crno-beli koriste te posle koša Lukovića i važne trojke Marinkovića, Mršić traži tajm-aut. Bio je to pravi potez, Hečer je loše odigrao u odbrani, a Krušlin trojkom vraća Cedeviti dvocifrenu prednost pred drugo poluvreme – 47:36.
Foto: ABA/Cedevita/Marin Susic
Uprkos trojki Marinkovića i poenima Lukovića, Partizan ne uspeva da dostigne Cedevitu, Džejms, Arapović i Katić pogađaju u seriji, pa domaćin održava dvocifrenu razliku (55:44).

Partizan je imao problema sa jakom odbranom domaćina sredinom trećeg kvartala, ali stiže do poena sa penala preko Hečera, Koprivice i Andrića.

Međutim, s druge strane Cedevita nije imala problema u završnici, lako poentiraju Bilan, Tomas, Arapović i Džejms, pa domaćin nastavolja da kontroliše situaciju (65:54).

Nakon što je Andrić konačno pogodio trojku za Partizan, žestok pad doživeo je Arapović, kojem je bukvalno "prolalo" koleno prilikom trka u pokušaju da izblokira beka Partizana. Cedevita je tako ostala bez još jednog igrača.

Crno-beli u sledećem napadu pogađaju još jednu trojku, Hečer smanjuje na 65:60, ali lako dopuštaju polaganje Bilanu, nakon čega Koprivica pravi faul u bloku, što Cedevita kažnjva košem Šurne za povratak na +9.

Ipak, Marinković pogađa treću trojku za Partizan u nizu, pa tim Aleksandra Džikića stiže do koliko-toliko pristojne razlike pred poslednjih deset minuta – 69:63.
Foto: ABA/Cedevita/Marin Susic
Oba tima bila su očajna u napadu na startu poslednjeg perioda, tek posle dva minuta prvi koš postiže Begić, Partizan celih šest nije uspevao da pogodi, ali to domaćin ne koristi.

Konačno Hečer pogađa dva puta i održava Partizan na -6, u igru se opet uključuje Musa, ali Hečer trećim košem u nizu, te Veličković trojkom posle dva ofanzivna skoka njegovih saigrača smanjuje na svega tri poena zaostatka (73:70).

Međutim, Šurna odmah kažnjava popuštanje u odbrani rivala, nakon čega Partizan preterano forsira šut za tri, promašuje četiri pokušaja u nizu (Veličković tri), te propušta šansu da iskoristi slab period Cedevite u završnici i potpuno se vrati u egal (76:70).

Marinković produžava seriju promašaja Partizana na pet šuteva, nakon čega Ratkovica pravi bespotreban faul, pa Babić postiže lagane poene za Cedevitu.

Nakon što je Birčević konačno pogodio za crno-bele, posle novog ofanzivnog skoka, Babić pogađa i trojku te verovatno stavlja tačku na meč (83:74).

Veličković daje poslednju nadu Partizanu slobodnim bacanjima, ali Babić dobija još dva faula u duelu sa nervoznim Birčevićem, te definitivno rešava pitanje pobednika.

U samoj završnici je zbog Tomas izgubio živce zbog čega je isključen, a Ratkovica polovičnim učinkom sa penala postavlja konačan rezultat, Cedevita slavi 87:78.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

426 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: