Čepurin: Zvezda je simbol Kremlja i Rusije

Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, govorio je o prijateljskom susretu Crvene zvezde i Spartaka iz Moskve, kao i o povezanosti ova dva kluba.

Izvor: SM

Subota, 25.03.2017.

12:19

Čepurin: Zvezda je simbol Kremlja i Rusije
Youtubescreenshot

Crveno-beli od 18.00 igraju prijateljski meč protiv Spartaka iz Moskve na stadionu "Rajko Mitić".

“Spartak ima ime koje zvuči ponosno, a sada ima i divan crveno-beli stadion u Moskvi. Crvena zvezda je bila tamo pre dve godine, pred stadionom stoji izvanredan spomenik velikom borcu za slobodu – Sparatku. Istovremeno, i ime Crvene zvezde zvuči ponosno, nju poznaju većina ljudi u Rusiji. I sam znak Zvezde je poznat. Nalazi se na Kremlju, kao što znate. Zvezda je simbol Kremlja i simbol Rusije”.

Čepurin očekuje dosta navijača na stadionu "Rajko Mitić".

“Mislim da je ovaj meč jako važan i da ćemo uživati u njemu. Radujemo što je u Beogradu došlo puno navijača, to znači da postoji veliko interesovanje. To je prijateljski meč, pa će biti i prijateljski susret navijača oba tima. Očekujemo dosta navijača iz Rusije, nekoliko hiljada. Naši navijači su isto kao i srpski veoma aktivni i prijateljski naklonjeni. Imamo zajedničku istoriju, prijateljsku, a imamo zajedničku veru i krv”.

Ambasador Rusije se podsetio i dirljivog gesta kojima su navijači odali počast preminulima iz ansanbla “Aleksandrova”.

"Ne pratim često i gledam utakmice, ali gledao sam uživo ili preko televizije nekoliko mečeva gde su srpski navijači posvetili pažnju asanblu “Aleksandrov” ili Vitaliju Čurkinu kome su takođe odali počast. To je bilo emotivno, neočekivano i iznenađujuće, ali vrlo dirljiv gest od strane navijača".

Mnogo je razloga zbog čega su ova dva kluba toliko povezani, objašnjava Čepurin.

"Crveno-beli su vezani za Rusiju zbog mnogo razloga koji su nam poznati. Gasprom je sponzor Zvezde što je jako važno. I nije zato čudno, kada je predsednik Rusije, Vladimir Putin gledao meč omladinaca Zvezde i Zenita. U 51. minutu utakmica je prekinuta i ceo stadion je skandirao: Putine, Srbine! Imamo bliske stavove sa Srbima po skoro svim pitanjima, bili oni politički, ekonomski ili kultirni”.

On dodaje da bi voleo da se Srbija kvalifikuje za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

“Za nas je takođe bitna i igra fudbalske reprezentacije i na svaki način navijamo da Srbija obavezno igra na Svetskom prvnstvu u Rusiji 2018. Tako da će nam ovaj meč biti i neka vežba u tom smislu”.
Starsport
Trener crveno-belih Miodrag Božović pored očekivanja pred meč, govorio je i prijateljstvu dva kluba, ali i otkrio da je želeo da bude trener Spartaka.

“Dobro provera za nas. Ne zna u kom sastavu će nastupiti Spartak, pošto imaju dosta reprezentativaca, ali oni imaju dosta kvalitetnih igrača koji pretenduju da budu prvotimci i koji će imati još veći motiv".

Božović kaže da su ovakvi prijateljski mečevi odlično iskustvo.

“Ovakve utakmice su dobro iskustvo. Spartka je ekipa koja voli da ima posed lopte. Mislim da gajimo sličan stil i igre i da će utakmica biti veoma zanimljiva za gledanje. Prijateljstvo dva kluba traje od 1999 , slični smo klubovim i po bojama i filozifiji, populranosti, a vezuje nas prijateljski odnos sa Rusijom što dodatno podiže nivo utakmce”.

Trener Zvezde ne krije da je želeo da vodi ekipu iz Moske

“Ja sam igrao protiv Spartaka nekoliko puta u Rusiji. Želeo sam da budem trener Spartaka i u jednom momentu i sam pregovarao sa klubom. Velika je privilegija trenirati tu ekipu kao što je privilegija trenirati Crvenu zvezdu. U Rusiji imam mnogo prijatelja, u kontaktu sam sa mnogo ljudi, imao sam ponudu iz Rusije i sigurno ću u nekoj bliskoj ili daljoj budućnosti dobijati ponude”.

Za kraj razgovora rekao je da mu je jako žao što neće videti igrače koje je trenirao dok je bio u Rusiji.

“Žao mi je što ne dolaze igrače koje sam ja trenirao, jer nih nisam odavno video, obradovao sam se utakmici, ali se nadam da ćemo se stresti neki drugi put.”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: