Đoković ostao bez krune – Kirjos ponovo koban!

Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na prvom Mastersu sezone u Indijan Velsu pošto je eliminisan u osmini finala od Nika Kirjosa – 6:4, 7.6(3).

Izvor:

Sreda, 15.03.2017.

23:00

Đoković ostao bez krune – Kirjos ponovo koban!
Tanjug/AP

Najbolji srpski teniser izgubio je u pustinji Kalifornije posle gotovo četiri godine i tri uzastopne titule, odnosno 19 vezanih trijumfa, a zbog poraza od Australijanca izgubiće i 910 bodova.

Problematični, ali supertalentovani Nik zabeležio je i drugu uzastopnu pobedu protiv Novaka, u isto toliko međusobnih okršaja, jer ga je i prošle nedelje izbacio sa turnira u Akapulku.

Kao i u Meksiku, Kirjos je servirao gotovo nadrealno – izgubio je samo šest poena prilikom prvog i 13 prilikom drugog servisa, a doskoro najbolji igrač planete ni sada nije pronašao način da mu 'pročita' servise.

Međutim, uprkos tome poražavajuće deluje podatak da jedan od najboljih riternera u istoriji 'belog' sporta nije imao niti jednu brejk priliku.

Šta više, Đoković je tek u finišu drugog seta, pri rezultatu 4:4, uspeo da izbori đus na servis protivnika.
Tanjug/AP
S druge strane, Australijanac je već na otvaranju duela uspeo da napravi brejk koji je uspešno sačuvao za vođstvo u setovima, da bi tek u drugom periodu igre Srbin podigrao nivo agresivnosti u pristupu.

Ipak, to nije bilo dovoljno ni za početak preokreta, već samo za taj-brejk – gde je Kirjos bez većih problema osvajao svoje poene, teravši Đokovića da loptice šalje u aut.

Rival Kirjosu u narednoj rundi biće bolji iz jednog od teniskih klasika između Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Đokovića od 03.30 očekuje i meč u dubl konkurenciji sa Viktorom Troickim, kada će se boriti sa Radživom Ramom i Rejvenom Klasenom za plasman u polufinale.

Nešto ranije, svoje učešće na prvom Mastersu u sezoni završio je i Dušan Lajović.
Tanjug/AP
Duel po paklenoj vrućini nije dobro počeo za našeg igrača, Novak je uspeo da anulira početnih 0:30 za rivala, ali je onda vezao dve greške i Kirjos je već u prvom gemu stigao do brejka, koji je bez previše problema potom i potvrdio – 0:2.

Za razliku od meča protiv Del Potra, Đoković je ponovo delovao stegnuto, odsutno i nije govorom tela davao dobre signale. U nekoliko navrata je umesto forheda udarao bekhend, delovalo je da postoji neki problem, Nik je ubrzo imao novu šansu za još jedan brejk, ali je Novak dobro odservirao dva puta i upisao prvi gem na svoj konto – 1:2.

Nik je nastavio da igra u istom ritmu, brzo je povratio dva gema viška, dok se Novak i dalje mučio kada je on bio taj koji servira. Iako ga je počeni udarac dobro služio, igra u polju bila je problem jer je ili bio previše pasivan ili je nekarekteristično izbaciovao lopticu u aut. Međutim, uprkos tome a najviše zahvaljujući servisu, uspeo je još jednom da se izvuče i nastavi da vrši pritisak na protivnika – 2:3.

Usledio je još jedan perfektan gem Australijanca, koji za samo 80 sekundi stiže do 4:2, a naredni gem počinje novom nekarakterističnom greškom Đokovića iz bekhenda.Napravio je još dve, Kirjos je u međuvremenu odigrao divan dropšot iz skoka, pa je ponovo bio u opasnosti da dođe na korak do gubitka prvog seta. Ipak, još jednom se probudio u pravom trenutku, iako je delovao poprilično letargično, što je bilo dovoljno za održavanje rezutlatskog priključka – 3:4.

U naredna dva gema nije bilo previše uzbuđenja, iako je Đoković stigao do 30:30, ali je Kirjos nastavio sjajno da servira i došao u situaciju da svojim servisom potvrdi rani brejk za vođstvo. I sada je Novak uzeo dva poena, ovoga puta za 15:30, međutim – loše je odigrao volej na 30:30, a Nik novim dobrim servisom poveo – 4:6.

Pojačao je Novak intenzitet igre na startu drugog seta, bez izgubljenog poena uzeo je prvi gem i onda ponovo pripretio na servis Kirjosa. Ipak, jeftine greške sprečile su ga da materijalizuje sekvencu bolje igre, Niku se ubrzo vratio servis i rezultat je ponovo bio izjednačen – 1:1.
Tanjug/AP
Evidentno je bilo da je Đoković podigrao nivo igre, osvojio je još jedan gem bez izgubljenog poena, Kirjos je i pored manjeg pada u servisu uspeo da odgovori, da bi zatim ponovo izvršio pritisak na Novaka (15:30), koji vezuje tri dobra poena i vraća prednost na svoju stranu – 3:2.

Napravio je Kirjos prvu duplu servis grešku, ali ni to nije bilo dovoljno da se ugrozi, pošto su posle greške usledile dve nove 'bombe' i dobar forhend za novi egal – 3:3.

Finiš drugog seta nije se previše razlikovao od njegovog dotašanjeg toka, Obojica su uz manje oscilacije uzela još po jedan gem, da bi priliku da možda i prelomi susret propustio Kirjos, kada je pri rezultatu 30:30 poslao forhend u mrežu, što je Novak lako kaznio – 5:4.

Nije Kirjosa napuštao servis, Đoković je uprkos tome uspeo da stigne tek do prvog đusa u meču, ali ne i do prve brejk lopte. Kao i svaki put do sada, Nik je početnim udarcem sebi napravio prednost i rutinski priveo gem kraju – 5.5.

Naredni gem bio je daleko najuzbudljiviji u meču, iako nije tako delovalo pošto je Novak osvojio prva dva poena. Međutim, još jednom je sebi zakomplikao život, pa je morao da spasava nove dve brejk lopte. Prvu je ponišito lepim pasing šotom na liniju, drugu dobrom servis-forhend kombinacijom, da bi naredni udarac Kirjosa završio u autu – 6:5.

Ušao je Kirjos u malu raspravu sa glavnim sudijom između gemova, što ga je malo poremetilo. Odservirao je četvrtu duplu servis grešku, Novak je još jednom imao 15:30, ali je Australijanac po ko zna koji put savršenim servisima izborio taj-brejk – 6:6.

Nije dobro počeo 13. gem za Novaka, slajs je završio u autu za mini-brejk, a Kirjos se nadovezao sa nova dva dobra servisa za velikih 3:0. Srbin je u besu bacio kačket i potom dobrim forhendom, odnosno servisom smanjio zaostatak. Međutim, Kirjos je toliko dobro servirao da je i iz drugog servisa napravio viner, usledio je novi aut Novaka, pa još jedan – i sve je bilo gotovo – 6:7(4).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

494 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: