Infantino o SP sa 48 timova: Nije zbog para

Predsednik FIFA Đani Infantino izjavio je da novac nije glavni razlog proširanje Svetskog prvenstva na 48 učesnika od 2026. godine.

Izvor: AK

Sreda, 11.01.2017.

09:50

Infantino o SP sa 48 timova: Nije zbog para
Foto: Getty images

Mundijali u Rusiji 2018. i Kataru 2022. biće poslednji na kojem će učestvovati 32 selekcije, a mnogo odluku o proširenju vide isključivo kao finansijski movitisanu.

"U pitanju je upravo suprotno, to je fudbalska odluka. Svaki format ima svoje prednosti po pitanju finansija. Ali, bili smo u komfornoj situaciji da odluku donesemo samo iz sportskih razloga", rekao je Infantino.

U prvoj fazi SP po novom formatu biće 16 grupa po tri selekcije, a dalje će proći po dva najbolje, nakon čega će 32 tima igrati nokaut fazu. Predviđa se da će prihodi novog Mundijala biti oko šest milijardi evra, oko pola milijarde više nego na SP sa 32 tima.

"Ovo je istorijska odluka koja je označila ulazak Svetskog prvenstva u 21. vek", doda je Infantino.

S obzirom da je FIFA "preporučila" evropskim i azijskim zemljama da se ne kandiduju za SP 2026, pretposlavlja se da će domaćim biti Severna Amerika, skori izvesno Sjedinjene Američke Države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: