Niko Rozberg novi šampion Formule 1!

Nemački vozač Niko Rozberg postao je prvi put u karijeri šampion Formule 1, 33. u istoriji takmičenja.

Izvor: AK

Nedelja, 27.11.2016.

14:00

Niko Rozberg novi šampion Formule 1!
Photo by Lars Baron/Getty Images

Vozač Mercedesa je odoleo pritisku u poslednjoj trci sezone, izborio drugo mesto u Abu Dabija iza timskog kolege Luisa Hamiltona, a ispred Sebastijana Fetela iz Ferarija, te stigao do šampionske krune.

Rozberg je od prvog do poslednjeg kruga pratio u stopu Hamiltona, koji je usporavao trku kako bi omogućio vozačima Red Bula i Ferarija da izbaci njegovog rivala sa podijuma, ali nije uspeo, Nemac je izdržao.

Rozberg je ostvario devet pobeda u 2016, otvorio je sezonu sa četiri pobede dok se Hamilton mučio sa kvarovima, branilac titule je prvi put slavio u Monaku u šestoj trci sezone, nakon što su dva Mercedesa zbog međusobnog sudara izletela u Španiji.
Photo by Clive Mason/Getty Images
Dobio je sedam od osam trka u tom periodu te preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, ali se Rozberg vraća na vrh trijumfima u Belgiji, Italiji i Singapuru posle letnje pauze.

Britanac slavi na trkama u SAD, Meksiku i Brazilu i smanjuje zaostatak na 12 bodova, ali nije uspeo da ga nadoknadi na "Jas Marini", gde je upravo on pre dve godine dobio Rozberga u direktnom okršaju za šampiona, pa ostaje na tri trofeja.

Tako je sa pobedom više od timskog kolege ostao bez krune. Rozberg je ponovio uspeh svog oca Kekea koji je 1982. godine bio takođe šampion F1, ali kao Finac. Dve titule ima još samo porodica Hil, Britanci Grejem i Dejmon.

Tako je Niko postao tek treći Nemac šampion najbržeg cirkusa na svetu, posle sedmostukog Mihaela Šumahera i četvorostrukog Sebastijana Fetela.

Tok trke:

Photo by Clive Mason/Getty Images
Nije bilo promene iznenađenja na startu trke, Hamilton nije dozvolio Rozbergu da ga ugrozi na prvom mestu, ali je ostao bez bitnih aduta u sklanjajnu Nemca sa pobedničkog postolja, oba Red Bula.

Ferarijev Kimi Raikonen je prestigao Danijela Rikarda na trećem mestu, dok se Maks Ferstapen okrenuo u prvoj krivini posle kontakta sa Nikom Hilkenberogom i pao na začelje trke.

Holanđanin je brzo napredovao kroz gužvu, stigao je do desete pozicije posle samo šest krugova, dok je Rozberg pratio Hamilton sa 1,4 sekunde zaostatka.

Prvo uzbuđenje u borbi za titulu viđen je u – boksu, Rozberg je išao na zamenu guma posle Hamiltona, ostao je nešto duže zbog jednog Ferarija, ali su odličan posao odradili njegovi mehaničari pa se vraća na stazu između Ferstapena i Raikonena.

U pit-stop je otišao i Rikardo, koji se na vraća iza Finca na koga odmah vrši pritisak. U međuvremenu su odustali Magnusen i Botas.

Posle serije izmena, Ferstapen je nekoliko krugova delio dva Mercedesa na stazi. U 13. krugu odustao je i Dženson Baton, koji se tako na surov način oprostio od F1. Bio je šampion 2009. godine.

Hamilton je nastavio da kontroliše tempo trke, vozio je najbrže krugove, ali nije bio nedostižan, Ferstapen je bio na 3,5 sekundi iza njega, a njega je lagano pratio Rozberg, na 36 krugova pre kraja.

Već u sledećem krugu Nemac se vraća na drugu poziciju, posle saveta iz boksa da su u kritičnom trenutku napada mladog Holanđanina i obilazi ga u 20. krugu. Zostajao je nešto manje od pet sekundi za Hamiltonom.
Foto: Getty images
Rozberg je počeo da forsira u narednim krugovima kako bi povećao razliku u odnosu na Ferstapena, jer je Holanđanin bio na taktici jedne zamene guma. Imao je tri kruga u nizu najbrže vreme i stekao 14,4 sekunde prednosti u odnosu na mladog rivala.

Ta razlika je porasla na 26 sekundi do odlaska dva Mercedesa u boks oko 30. kruga, iz koga se na stazu vraćaju jedan za drugim ispred Holanđanina.

Svestan da mu je Ferstapen jedina nada, Hamilton je usporavao ritam kako bi omogućio Ferstapenu da se primakne Nemcu i izvrši pritisak na njega kako bi ga naterao na grešku. Sve to je koristio Sebastijan Fetel koji je bio u vođstvu posle 38 krugova, kada je prepustio čelo trke Mercedesima odlaskom u boks.

Na 15 krugova pre kraja prvih šest vozača je delilo oko 15 sekundi, Hamiltona i Rozberga su najbolje pratili Red Bulovi Ferstapen i Rikardo, dok su u drugom planu ostali Ferariji Raikonen i Fetel.

Palmer i Sajns izledaju sa staze posle kontakta, te usporavaju Rikarda koji gubi korak za timskim kolegom. U međuvremenu, Fetel je prestigao Raikonena, potom i Rikarda, te smanjio zaostatak za Rozbergom na sedam sekundi, vozio je dve sekunde brže po krugu od njega i ugrožavao ga na deset krugova pre kraja.

Nastavili su iz boksa Mercedesa sa šalju savete svojim vozačima, što se nije svidelo Hamiltonu, osam krugova pre kraja im je poručio: "Pustite nas da se trkamo".
Photo by Clive Mason/Getty Images
Pet krugova pre kraja prvu četvoricu vozača su delile svega četiri sekunde, Rozberg je imao situacije kada je mogao da koristi DRS, isto je mogao i njegov prvi pratilac Ferstapen, kao i Fetel iza njega, što je najavljivalo dramatičnu završnicu u Abu Dabiju.

U 51. krugu Fetel obilati Holanđanina i kreće u napad na Rozberga, koga je Hamilton nastavio da usporava, iako su mu iz tima poručili da mora da ubrza "kako bi pobedio".

"Ja u stvari vodim ovu trku, vrlo sigurno", poručio im je Hamilton i nastavio da usporava u svom ritmu, pred poslednja tri kruga, svestan da mu pobeda ne donosi i titulu.

Fetel je pred poslednji krug napao Rozberga, Nemac je uspeo da se odbrani, iako mu je i treće mesto bilo dovoljno, nije prepuštao drugu poziciju, odoleo je pritisku poslednjih 5,5 kilometara i osvojio prvu titulu šampiona F1!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: