Partizan u Ligi šampiona !!! (update)

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2003.

20:42

Default images

Fudbaleri Partizana plasirali su se u Ligu šampiona pošto su posle boljeg izvodjenja penala pobedili Njukasl 4:3. Regularnih 90 minuta je završeno rezultatom 1:0 za Partizan. Gol je postigao u 51.minutu, a golova nije bilo u dodatnih 30 minuta. Odlučujući pogodak u penal seriji postigao je Milivoje Ćirković koji je u 7. seriji prevario Givena.

Serija penala u kojoj su ljudi sa slabim živcima doživljavali najteže trenutke u svom životu završena je golom Ćirkovića u 7.seriji.


Do tada neuspešni sa 11 metara za našeg šampiona bili su Stojanoski i Iliev, ali su pogodili Nadj, Čakar, Saša Ilić i Milivoje Ćirković ! Sa druge strane junak cele serije bio je Ivica Kralj koji je začarao svoju mrežu – penale su promašili Širer,Hjuz, dok je Kralj odbranio teške udarce Dajera, Vudgejta!!!

 
Trener Partizana Lotar Mateus odlučio se za veoma ofanzivnu postavu u Engleskoj: Kralj, Čirković, Duljaj, Djordjević, Nadj, Saša Ilić, West, Malbaša, Stojanovski, Iliev i delibašić.

Sa druge strane Robson se odlučio za : Givena, Hjuza, Bernara, Vudgejta, O Brajena, Dajera, Spida, Solana, Vianu, Širera i Ameobia.

Pred 40 hiljada «Sent Džejms Park» u prvih 5 minuta nije vidjena ozbiljnija prilika, lopta se uglavnom najviše zadržava na sredini terena, ali se videlo da beogradski crno-beli nisu pretili reda radi lkada su govorili da će napasti svog protivnika.

Prva ozbiljnija dešavanja pred golom Partizana vidjena su u 12.minutu kada je Portugalac Viana izveo je slobodan udarac sa 25 metara ( po sredini) posle faula koji je na Šireru načinio Taribo Vest. Mlak udarac koji je išao uz levu stativu, Kralj je lagano odbranio.

Od sredine prvog poluvremena naš šampion odlučnije kreće ga golu Givena, a igra kratkih pasova koju su pokušavali da nametnu “veznjaci” Nadj,Dulja i posebno fenomenalni Ilić je polako počela da daje prve rezultate.Malbaša je u 21.minutu dobio žuti karton nakon faula na Peruancu Solanu koji je uspeo da probije desnu stranu odbrane.. Prekid je izveo upravo Solano, a nakon remplovanja Djordjevića i Ameobija, domaći navijači su tražili penal, koji nije odsudjen. U kontranapadu Iliev je lepim driblingom ušao u 16 metara ali je O Brajen izbacio loptu van kaznenog prostora. U sledećem napadu Ćirković je po prvi put probio po desnoj strani, ali je Bernar izbio u korner. Partizan je polako preuzimao inicijativu…

U 26.minutu Širer je oštro šutirao sa 20-tak metara,ali preko gola, dok je minut kasnije Ameobi glavom šutirao takodje preko gola, posle odličnog centaršuta Dajera. Odmah posle te akcije West se požalio na povredu, ali se posle lekarske intervencije vratio na teren. U 29.minutu vidjena je najbolja akcija Njukasla, ali je topovski šut Solana sa 16 metara Kralj odlično odbranio...

Završni minuti prvog poluvremena pripali su Partizanu.Na centarsut Ćirkovica Delibašić je primio  loptu u 16.metara ali mu je tokom okreta odneo O'Brajen. U poslednjem minutu 1.poluvremenaupotrebljiv centaršut Malbaše sa leve strane nije iskoristio Delibašić koji je zakasnio, odbrana Njukasla je loptu izbacila u korner, koji je izveo  Saša Ilic,ali sudija je svirao kraj poluvremena.
Fonet
Usledilo je drugo poluvreme i po mnogo čemu istorijskih 90 minuta ( računajući tu i produžetke i penal dramu koja je trajala oko 15 minuta).

Njukasl je mogao do prednosti posle snažnog šuta Vijane ( lopta upućena sa 25 metara proletela tik pored leve stative) u 47.minutu, ali samo 4 minuta kasnije crno-beli dolaze do tako čekanog gola. Loptu na nekih 30-tak metara od gola Njukasla oduzeo je Nadj, sjajno uposlio Ilića koji je neverovatno jednostavnim potezom izbacio odbranu i Givena iz igre i servirao loptu Ilievu “na tacni”. Napadač Partizana koji se ispromašivao u Beogradu, ovaj poklon nije propustio i lako je sa 10 metara poslao fudbal u prazan gol. Igrao se 51.minut.

Sredinom drugog dela Partizan je dominirao travom «Sent Džejms Parka» . Vezni red je igrao svoju prepoznatljivu igru,a najveću priliku u tom delu propustio je Delibašić u 62.minutu kada je posle odličnog centaršuta sa leve strane loše šutirao glavom pored gola.

Bobi Robson je shavti da njegovim fudbalerima ništa ne ide od ruke, spremio je prvu izmenu, na teren je ušao Rober. Domaći fudbaleri su pojačali ritam, a veliku priliku propustio je Ameobi pošto je posle odličnog pasa Širera izblokiran od strane Djordjevića na 3 metra pred golom. Sve je bila primetnija nervoza medju igračima Njukasla i navijačima engleskog tima. Odbrambeni igrači Vudgejt i O Brajen sve češće su preskakali sredinu terena i dugim loptama «gadjali» napad.

Na napade Njukasla, Partizan je odgovorio još jačim napadima.  Iliev u 72.minutu šutira nisko po zemlji sa 20 metara, ali Given izbija loptu u korner. Tokom te akcije na povredu se požalio Delibašić, spremao se za ulazak Brnović. Posle kornera veliku priliku propustio je Djordjević koji je glavom pucao preko gola sa 5-6 metara.

U 80.minutu posle kornera Ilieva, lopta je preletela na drugu stranu kaznenog prostora, tačno na nogu West-a, a Nigerijac volej udarcem pogadja reklame pored gola. Publika je sve nervoznija jer Njukasl nema igru, 90 posto napada se svodilo na visoke lopte koje je Širer spuštao po stranama. Sve centaršuteve sa bočnih pozicija Kralj je lako hvatao i ulivao neophodnu sigurnost odbrani i ostalim igračima. Iliev je u 86.minutu šutirao sa 16 metara ali je Bernar glavom izblokirao taj šut. U sledećem napadu Ćirković je pucao sa 20-tak metara,ali je Given lako odbranio.

Izglednu priliku propustio je Ćirković u 87.minutu kada je posle odlično izvedenog kontranapada, reprezentativni bek  došao na 25 metara od gola (iskosa), ali se u punom sprintu zbunio i loše šutirao. Sa druge strane, odbrambeni igrači našeg šampiona svaku opasniju situaciju rešavali su izbijanjem dugih lopti. Iznenadnu polupriliku Hjuza ( otvoren šut sa 25 metara) izblokirao je Nadj. U narednom napadu izbijena lopta Vudgejta iz kaznenog prostora došla je do Malbaše koji je odlično šutirao sa 20 metara iskosa,  ali je Given odlično odbranio. Odmah posle toga označen je kraj regularnih 90 minuta igre.
Fonet
1.produžetak : Robson je uveo Dženasa umesto Spida i osetno pojačao sredinu terena. Publika se ponovo probudila. U 92.minutu Ilijev propušta veliku šansu pošto je posle odličnog duplog pasa sa Ilićem izbio sam ispred Givena,ali nije ni šutirao ni centrirao. U 95.minutu Ameobi je pokušao solo prodorom sa desne strane,ali je Kralj uz pomoć Djordjevića otklonio opasnost. Već u sledećem napadu usledila je kontra Partizana, ali je šut Ilieva sa 20 metara iskosa sa leve strane ponovo izblokiran. Svaki pokušaj kombinovanja  po zemlji fudbalera Njukasla srednji red Partizana (Nadj-Duljaj) uspešno je sprečevao . Posle faula na Saši Iliću ( koji nije dosudjen) 30 metara od Kralja, Solano je centrirao sa desne  strane a Širer glavom šutirao pored gola.

U 104.minutu posle brzog prodora Robera usledio je idealan centaršut na Ameobija, ali je Djordjević u poslednjem trenutku u klizećem startu bio brži od napadača engleske ekipe koji se nalazio 5-6 metara od gola Partizana. Već u sledećem napadu Dženas je prošao 2 igrača crno-belih ali je nezgodan centaršut izbio West. Fudbaleri Partizana su se sve teže kretali, ali su se i herojski borili. Nagrada je došla ipak tek nešto kasnije.

2.produžetak: Posle odličnog centaršuta Hjuza u 106.minutu Dženas je promašio glavom zicer sa 6 metara. Ušao je Lua Lua umesto Solana. Sa druge strane, Mateus nije reagovao na pojačanja u sredini terena i napadu Njukasla.Usledio je veliki pritisak engleske ekipe, odbrana Partizana bila je na velikim mukama. Posle kornera koji je izveo Lua Lua usledila je velika gužva u kaznenom prostoru Partizana. U 109.minutu Rober iz slobodnog udarca iskosa oštro šutira,ali je Kralj veoma siguran. U 111.minutu Duljaj se iznenada posle odličnog prodora našao u kaznenom prostoru, ali je sa 7 metara pucao pravo u Givena.

Velike probleme odbrani crno-belih tada je stvarao odmorni Lua Lua, oko koga se sve vrtelo u drugom produžetku. Tempo je opadao jer se igralo u jakom ritmu i u 2.produžetku. Mateus se odlučuo za prvu izmenu, umesto Delibašića ušao je Čakar. Posle duge lopte Vudgejta, Ameobi je glavom prosledio loptu do Širera koji je takodje glavom puca preko gola. U 118.minutu posle odlične kombinacije celog veznog reda, Nadj je sjajno šutirao sa 25 metara, a lopta je prošla tik uz levu stativu. Već u sledećem napadu Duljaj je na metara od gola faulirao Širera – odličan šut Širera po zemlji, ali je Kralj fantastično odbranio nogom.

Usledili su penali i cepanje nerava :

Penali: Kralj začarao mrežu, Ćirković za Ligu šampiona

Hjuz u agoniji
Sa bele tačke prvi su krenuli Englezi, ali je kapiten Alen Širer bio neprecizan. Šut Nikole Malbaša odbranio je golman Given, a potom je istom merom uzvratio i golman beogradskog tima, Ivica Kralj koji je odbranio šut Kirona Dajera. Precizan je zatim bio Partizanov defanzivni igrač Albert Nadj, a potom je Kralj ponovo oduševio sve navijače beogradskog tima, odbranivši težak šut Džonatana Vudgejta.

Milan Stojanovski propustio je priliku da Partizanu donese veliku prednost, pogodivši prečku, a Ameobi je to iskoristio za izjednačenje, 1:1, u izvodjenju penala.

Damir Čakar doneo je novu prednost timu iz Beograda, Lua Lua je izjadnačio na početku pete serije, a prvu priliku da meč reši u korist Partizana propustio je Ivica Ilijev, nepreciznim šutem preko gola.

U šetoj seriji Njukasl je precizan, ali i kapiten Partizana Saša Ilić. Grešku Hjuza, koji je šutirao preko gola, materijalizovao je Milivoje Ćirković, koji je postigao gol i Partizanu doneo plasman u Ligu šampiona.

Partizan je zabeležio najveći uspeh od raspada SFRJ i zabeležio plasman u Ligu šampiona. Velika pobeda crno-belih proslavlja se po celom Beogradu pucnjavom velikog broja petardi.Veliki broj navijača okupio se i na beogradskom Trgu Republike, a fudbaleri prvog učesnika SCG u Ligi šampiona doputovaće na beogradski aerodrom u četvrtak oko 4 časa posle ponoći.

Žreb u Monte Karlu biće održan danas u 16 časova uz direktan prenos na TV B92, koja od ove sezone ima ekskluzivna prava na prenos utakmica najjačeg klupskog takmičenja.

Naš reporter je već u Monako, ostanite uz B92...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

329 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: