Frum, Kvitova takođe koristili zabranjene lekove

Ruski hakeri objavili su dokumenta o još dvadesetak sportista kojima je Svetska antidoping asocijacija (WADA) dala dozvolu da koriste nedozvoljena sredstva.

Izvor: AK

Četvrtak, 15.09.2016.

09:30

Frum, Kvitova takođe koristili zabranjene lekove
Foto: Getty images

U novim dokumentima se nalaze imena desetoro Amerikanaca, po petoro Britanaca i Nemaca, te po jedan sportista iz Danske, Rusije, Poljske, Češke Republike u Rumunije.

Među njima se ističu imena najtrofejnijeg britanskog bicikliste olimpijca Bredlija Viginsa, trostrukog šampiona Tur d'Fransa Krisa Fruma, te Petre Kvitove i Betani Matek-Sends.

Među objavljenim imenima je 11 osvajača medalja sa Igara u Riju, te šampion iz Londona u bacanju diska Robert Harting. Pominju se i golferka Šarli Hal, ragbistkinja Heder Fišer i veslač Sem Taunzend.

Vigins je navodno dobio nekoliko puta dozvolu u periodu od 2008-2013. da koristi zabranjene supstance, kao i tokom Tura 2011. i Đira 2013. Jedna od supstanci je triamcinolon acetonid koja se koristi za alegriju na polen.

Frumu je dobio dozvolu da koristi zabranjeni steroid prednisolon tokom 2013. i 2014, a jedan francuski list je te godine pisao da Britanac koristi zabranjeni lek zbog prehlade.

Grupa "Fancy Bears" je upala u sistem WADA i prvo objavila dokumenta o sestrama Sereni i Venus Vilijams te gimnastičarki Simon Bajls, o korišćenju zabraljenih supstanci.

WADA je potvrdila upad hakera istakavši da je to pokušaj podrivanja svetskog antidoping sistema, a u objavljenim dokumentima su uglavnom detalji o dozvoljenom korišćenju zabranjenih lekova u terapeutske svrhe (TUEs).

Hakeri ipak tvde da je TUEs "dozvola za doping" i da je WADA korumpirana i prevarantska organizacija, a ruska vlada se ogradila od njihovog dejstva.

Spisak sportista sa objavljenim dokumentima:
SAD: Betani Matek-Sends, Britni Griner, Konger Džon, Dagmara Voznijak, Dina Prajs, Kejtlin Bejker, Mekvin Beron, Sem Dorman, Tervel Ivajlov Dlagnev;
V. Britanija: Bredli Vigins, Čarli Hal, Kriftofer Frum, Heder Fišer, Sem Taunzend;
Nemačka: Robert Harting, Franciska Henke, Kristina Obergfol, Kristijan von Len, Kristijan Rajhert;
Danska: Blum Pernil; Rusija: Miša Alojan; Poljska: Madaj Natalija; Češka: Petra Kvitova; Rumunija: Roksana Kogianu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: