WADA priznala upad hakera

Svetska antidoping agencija (WADA) potvrdila je upas ruske hakerske grupe u njen sistem i curenje informacija.

Izvor: AK

Utorak, 13.09.2016.

19:40

WADA priznala upad hakera

Grupa pod nazivom "Fancy Bears", koja se bori za fer-plej u sportu, saopštila je da su brojni američki sportisti, između ostalih teniserke sestre Serena i Venus Vilijams te gimnastičarka Simon Bajls bili pozitivni na doping ali nisu kažnjeni i dozvoljeno im je učešće na takmičenjima.

"Grupa je upala u podatke sportista, uključujući i poverljive medicinske dosijee, kao što su izuzeci zbog terapeutske upotrebe lekova, a koji su se odnosili na sportiste sa Olimpijskih igara u Riju. Neki podaci su javno objavljeni uz pretnju da će biti i drugi", saopštila je WADA. WADA ipak nije potvrdila do kojih tačnu su dokumenata doprli hakeri osudivši njihv "kriminalni akt".

"Iako je razvoj situacije u toku, u ovom trenutku verujemo da je pristup podacima dobijen probojem kroz imejl naloge, s tim što verujemo da je pristup podacima ograničen na Olimpijske igre u Riju 2016. Verujemo da ostali podaci nisu kompromitovani. WADA duboko žali zbog ove situacije svesna opasnosti po sportiste kojima su otkriveni poverljivi podaci ovim kriminalnim aktom. Osuđujemo neprekidne hakerske napade koji se izvode u pokušaju da se potkopa kredibilitet globalnog antidoping sistema. Obavestili smo organe za sprovođenje zakona da su napadi potekli iz Rusije", dodaje se u saopštenju.

Grupa "Fancy Bears" se javnosti predstavila u utorak i na svom sajtu je objavila da se zalaže za pošten i čist sport, te da su dokumenta koja su objavljena samo prva u nizu mnogih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: