Nađa Komaneči – 40 godina od savršenstva

Pre tacno 40 godina, 18. jula 1976. godine rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči postala je besmrtna.

Izvor: AK

Ponedeljak, 18.07.2016.

09:15

Nađa Komaneči – 40 godina od savršenstva
Foto: Getty images

Tada 14-godišnja devojčica iz Oneštija uradila je nešto što do tada niko nije uspeo u gimnastici.

Komaneči je postala prva gimnastičarka koja je dobila maksimalnu ocenu od sudija, 10, za izvedbu na Olimpijskim igrama.

Dobila je sedam maksimalnih ocena na dvovisinkom razboju i osvojila tri zlatne medalje, a ovaj rezultat je potpuno promenio pogled javnosti na ženske sportove i sportistkinje.

Komaneči je četiri godine kasnije osvojila dve zlatne medalje na OI u Moskvi, a penzionisala se 1984. u Los Anđelesu. Pet godina kasnije je prebegla iz komunističke Rumunije u SAD. "Svaki put kada je nula u godišnjici kao da je veće. Prvo je bilo 10, pa 20, pa 30, sada 40. Veliki brojevi. Kao da je prošlo pola života. Teško mi je da zamislim da je prošlo toliko vremena. Osećam se da kao cele godine proslavljam 40. godišnjicu. Sa svima koje sam srela ove godine sam pričala o tome", rekla je sada 54-godišnja Rumunka.

Komaneči će 21. jula posetiti Montreal sa desetogodišnjim sinom Dilanom koji će prvi put videti Olimpijski stadion na kojem je njegova ušla u legendu.

"Sećam se kada sam počela vežbu na dvovisinskom razboju, pomislila sam da sam do uradila prilično dobro, ali ne i perfektno. Sećam se da nisam gledala semafor već sam razmišljala o ravnoteži nakon što završim. Onda sam čula ogromnu buku u areni, pogledala oko sebe i videla rezultat. Prvo sam videla 073, što je bio moj takmičarski broj, a onda rezultat 1.00 ispod toga. Pogledala sam u jednu koleginicu iz reprezentacije, a onda je slegla ramenima, pokazujući da nešto nije u redu sa semaforom. Sve se dogodilo veoma brzo", seća se Komaneči.
Foto: Getty images
Iako zvaničnici nisu očekivali da neki gimnastičar ili gimnastičarka ostvare maksimalan rezultat, elektronski semafor u Montrealu nije imao mesta za četiri cifre, kako se obeležava ocena, ali problem sa tehnologijom nije zamaglio sećanja.

"Činjenica da semafor nije mogao da prikaže desetku je doprinelo drami, postala je veća. Sama činjenica da je bila prva desetka u istoriji je ogromna, a to što semafor nije mogao da je prikaže je priču učinilo legendarnijom", smatra Rumunka.

Savršen rezultat je potpuno zasenio činjenicu da je Komaneči u Montrealu osvojila ukupno tri zlata, te još dva u Moskvi na sledećim igrama i nekoliko srebra, te iz korena promenio život jedne devojčice rođene u radničkoj porodici (otac George i majka Stefanija-Aleksandrina) u malom rumunskom gradu.

"Neli (Kim) je malo posle mene dobila ocenu 10 ali niko ne priča o tome. Da je sudbina želela tako, neko drugi bi ušao u istoriju. Ja sam samo bila malo brža. U tom vreme nisam shvatala uticaj koji je to imalo, nisam se takmičila da bih pisala istoriju, samo sam želela medalje. Posebna je stvar što će to biti tu večno", rekla je legendarna gimnastičarka.
Foto: Getty images
Osvajanje olimpiskih zlata i besmrtni rezultat nisu bile jedine stvari koje su impresionirale rumunsku devojčicu te 1976. godine.

"Nama je bilo fascinantno što smo kući poneli žvake, čarape u boji, trake za kosu u boji. Nismo imali te stvari u Rumuniji u to vreme. Imali smo samo bele čarape. Kad god sam se vraćala u SAD uzimala sam sve te stvari u raziličitim bojama. Znali smo da menjamo hulahopke sa gimnastičarima iz drugih zemalja. Ne sećam se od koga sam dobila najvredniju, ali je bila neka velika zvezda", zaključila je Komaneči.

Za manje od mesec dana legendarna gimnastičarka će prisustvovati olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (5-21. avgust).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: