Šampion ostaje isti – Zvezda prvak Srbije 17. put!

Crvena zvezda odbranila je titulu šampiona Srbije pošto je sa 3-1 u pobedama savladala Partizan u finalnoj seriji Superlige Srbije.

Izvor:

Četvrtak, 09.06.2016.

20:55

Šampion ostaje isti – Zvezda prvak Srbije 17. put!
StarSport

Tim sa Malog Kalemegdana je do 17. titule u klupskoj istoriji stigao kao gost, porazivši ekipu iz Humske 70:65.

Crveno-beli su tako kompletirali duplu krunu, pošto su nešto ranije odbranili trofej i u regionalnoj ABA ligi, a ujedno su ispisali i nove stranice Sportskog društva Crvena zvezda – jer su prvi put od 1969. godine i fudbalska i košarkaška sekcija u istoj godini osvojile titule.

Jedini trofej iz prošle sezone koji ekipa Dejana Radonjića nije odbranila jeste Kup Radivoja Koraća, posle poraza u polufinalu upravo od večitog rivala.

Junak pobede nominalnog gosta bio je Majk Cirbes koji je pogodio sva četiri slobodna bacanja u poslednjem minutu utakmice, kada je Partizan uspeo da se sa dvocifrenog zaostatka vrati na svega dva poena minusa.

Poslednji duel večitih rivala ove sezone obeležio je čudan sudijski kriterijum, serije grešaka na obe strane, donekle izazvane i izuzetno teškim uslovima u hali Aleksandar Nikolić, a kao prelomni trenutak ističe se treća deonica.
StarSport
Crno-beli su u pretposlednjoj četvrtini gotovo punih sedam minuta bili bez koša, što su crveno-beli iskoristili i stvorili spomenuti dvocifreni višak. Međutim, domaćin tada koristi 'prazan' hod rivala i uvodi meč u dramu, ali je to bilo sve od tima Aleksandra Džikića koji nije imao snage za preokret i majstoricu.

Najbolji kod pobednika bila su tri igrača, pošto su Majk Cirbes (3/4 iz igre, 9/12 sb), Marko Simonović (2/3 za dva, 3/6 za tri) i Tarenz Kinzi (4/9 za dva, 1/3 za tri) ubacili po 15 poena. Istakli su se još i Luka Mitrović sa deset poena, odnosno Vasilije Micić sa pet.

Nemac je imao i sedam skokova, a zbog partija tokom kompletne serije nagrađen je i MVP nagradom.

Kod domaćina je ponovo najraspoloženiji bio Novica Veličković ubavicši 19 poena (4/6 za dva, 2/6 za tri), uz šest skokova, a najbolje su ga pratili Džamar Vilson sa 13 i Kevin Džons sa 12 poena. Pet poena zabeležio je Deron Vilijams, a Andreja Milutinović, Edo Murić i Čedo Vitkovac dodali su po jedan manje.

Crvena zvezda će naredne sezone, četvrtu godinu u nizu, igrati u Evroligi – gde je u sezoni za nama stigla do istorijskog plasmana u Top 8, dok još uvek nije poznato da li će Partizan u Evrokup ili novoformiranu FIBA Ligu šampiona.
StarSport
Prve poene na meču postigao je Džamar Vilson, koji je odigrao veoma loše u prošlom meču, na drugoj strani Kvinsi Miler je 'odgovorio' promašenom trojkom. da bi već u sledećem napadu izveo neverovatno zakucavanje posle kontre. Posle poena Darela Vilijamsa s jedne i zakucavanja Majka Cirbesa, Dejan Radonjić zaradio je tehhničku grešku zbog drugog faula koji je sviran upravo Mileru – 4:4.

Za razliku od prvog puta, Vilijams je sada bio polovičan sa linije bacanja, Vilson je zatim upisao nove poene posle lopte sa strane, da bi, posle novog faula, Kevin Džons pogodio oba bacanja. Mini-seriju domaćina presekao je Miler šutem sa distance, a posle faula Jovića na plejmejkeru protivnika gosti su ispunili bonus, što se uskoro dogodilo i na drugoj strani, dok su se svi čudili 'specifičnom' kriterijumu arbitara. Publiku je razdrmao Vilson ukradenom loptom i sjajnim zakucavanjem u kontri, da bi Amerikanac sa finskim pasošem 'nagradio' još jednu dobru odbranu svog tima poenima posle ulaza za +8 – 14:6.

Posle tajm-auta trenera gostiju, Terenz Kinzi pogađa svoju prvu trojku, potom ne uspeva da ponovi isto, ali seriju svog tima nastavljaja iz penala, da bi onda Marko Simonović pogodio uz faul, ne i dodatno slobodno bacanje. Na drugoj strani, Džons čini identičnu stvar, a već u sledećem napadu beleži i trojku. Zvezda do kraja prve deonice uspeva da se vrati gotovo u egal, posle zakucavanje Nemanje Dangubića prilazi na dva poena zaostatka, ali Andreja Milutinović pogađa tešku dvojku uz zvuk sirene za kraj prvih deset minuta igre – 22:21.
StarSport
Gosti su do prvog vođstva na meču došli serijom 5:0, kojom su otvorili drugu deonicu. Najpre je Marko Simonović ubacio drugu trojku za svoj tim, a Luka Mitrović zatim i dva bacanja. Međutim, crveno-beli su nedugo zatim vezali nekoliko grešaka, da bi posle namernog faula Marka Gudurića i pogotka Novice Veličkovića Partizan povratio kontrolu. Sudijski kriterijum se nije promenio ni u nastavku, pa smo gledali veliki broj 'mlakih' faulova na obe strane – 27:23.

Iako je dobro otvorila drugu četvrtinu, Zvezda je nastavila da greši, da bi Partizan posle tehničke greške dosuđene Branku Laziću produžio svoju seriju do 7:0, za novih +6. Seriju rivala prekida Kinzi, a posle dve promašene otvorene trojke svog tima, odnosno polaganja Simonovića, Aleksandar Džikić traži tajm-aut. Ipak, pauza je više prijala gostima, koji su nastavili da smanjuju vođstvo, a posle desetog poena Kinzija Zvezda je prišla na samo poen zaostatka, da bi Cirbes sa iste razdaljine kreirao preokret – 31:32.

Ništa se nije promenilo ni u preostala tri minuta prvog poluvremena, pa smo do samog kraja gledali igru koš za koš, uz veliku borbu i slobodna bacanja. Nalet Zvezde prekinuo je Veličković svojim devetim poenom, Miler je potom napravio treću ličnu grešku, a Novica s linije vratio prednost na stranu svoje ekipe. Umesto indisponiranog Milera, ulogu poentera preuzeo je Kinzi, dok je trojku za novi preokret pogodio Jović. U poslednjem minutu Kinzi beleži i svoj 14 poen, a Aranitović 'er-bol', pa je Zvezda na odmor otišla s prednošću – 39:41.
StarSport
Partizan je na startu drugog poluvremena napravio nekoliko grešaka, ali je to Mitrović uspeo da kazni samo posle ukradene lopte Veličkoviću, pošto je potom promašio otvorenu trojku. Upravo je Veličković upisao prve poene za svoj tim, sa linije bacanja, da bi Mitrović iz teške pozicije zabeležio novi koš. Veliki hendikep zadesio je Zvezdu posle nepuna tri minuta igre u nastavku jer je Stefan Jović, posle faula Murića u napadu (njegovog četvrtog), uz pomoć saigrača otpraćen u svlačionicu – 41:45.

Veličković je nastavio sa sjajnim izdanjem, pogodivši novu trojku za svoj 15 poen, ali zatim dobija rampu od Cirbesa, pa crveno-beli posle 'odbojke' i pogodtka Nemca s linije zadržavaju prednost na svojoj strani. Uslovi u dvorani bili su sve teži kako je meč odmicao, što je i uobičajeno za utakmice u najpoznatijoj srpskoj hali, a to je ovoga puta dovelo da novih serija grešaka na obe strane i nešto manjeg broja poena – 44:48.

Partizan je nastavio da greši, a kao kulminacija svega došla je nesportska lična Vrabca, posle njegovog lošeg dodavanja, pa je gostujući tim stigao do svoje najveće prednosti. Simonović je pogodio oba puta, Kinzi nijednom, dok je Cirbes bio polovičan (44:51). Nisu crno-beli uspevali da pogode gotovo ništa, crveno-beli su to donekle kažnjavali posle faulova, da bi mučenje svog tima napokon prekinuo Čedomir Vitkovac takođe iz penala. Međutim, domaći pretposlednju deonicu završavaju sa devet ubačenih poena, pa Zvezda u odlučujućih deset minuta ulazi sa osam poena prednosti – 48:56.
StarSport
Simonović i poslednju četvrtinu otvara pogotkom za tri poena, posle promašaja Vilsona Murić proigrava Džonsa za lagani koš, dok na drugoj strani Kinzi nastavlja svoju seriju sa linije penala, polovinčnom uspešnošću. Posle novih bacanja, ovoga puta za Partizan, igra se malo ubrzala. Simonović je pogodio trojku, zatim je Micić pobega Džonsu, da bi Veličković, dugom dvojkom, i Aranitović iz penala održali svoj tim u igri – 58:65.

Zvezda je sredinom četvrte deonice ušla u problem sa realizacijom, ali crno-beli nisu to uspevali da kazne, pošto je Džons promašio zicer, a potom je Aranitović igrao nogom. Kako se meč približavao kraju većiti rivali bivali su sve nervozniji, pa je posle tri sekunde u reketu za Cirbesa došlo do koškanja na sredini terena. Sporečkali su se Micić i Vilson, a sve se završilo obostranim nesportskim ličnim greškama.

Napet period, u kome nije viđen nijedan poen, 'seče' Džikić tajm-autom, a najavu drame pred poslednja dva minuta donosi Vilson pogotkom za tri iz kornera. U međuvremenu, Jović se vratio na teren, ali je u prvom napadu koji je on organizovao Dangubić šutnuo 'er-bol'. Plej domaćina propustio je priliku da dodatno približi svoj tim, pre nego što je Dangubić uhvatio jako važan ofanzivni skok, međutim Kinzi nije pogodio u nastavku (61:65).

Džons je promašio za dva na ulasku u poslednji minut, potom Cirbes nije uputio šut iz reketa, da bi Murić sa linije bacanja upotpunio dramu. Posed na 39 sekundi do kraja imala je Zvezda, koji je Aranitović presekao faulom na Cirbesu, ali ovaj pogađa oba puta. Partizan je odigrao brz napad, Džons je položio posle šest sekundi, da bi Cirbes posle faula Vitkovca još jednom oba put bio precizan. Veličković nije pogodio iz teške pozicije za tri, pa je slavlje Crvene zvezde moglo da počne – 65:70!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

593 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: