Evroliga: Nema dogovora, FIBA zadržala sankcije

ECA i FIBA nisu uspele da postignu dogovor u vezi sa klupskim takmičenjima u Evropi, pa ostaje suspenzija reprezentacija.

Izvor: AK

Utorak, 03.05.2016.

18:31

Evroliga: Nema dogovora, FIBA zadržala sankcije

Dve organizacije se mimoilaze u vezi sa nadležnostima u kontroli kontinentalnih takmičenja, FIBA ne dozvoljava klubovima da učestvuju u Evrokupu, zbog čega je do daljnjeg suspendovala Srbiju, Španiju i još desetak selekcija.

Predstavnici dve strane, uz prisustvo čelnika Fenerbahčea, Real Madrida, Makabija i Olimpijakosa, razgovarali su čak četiri sata u Minghenu, ali dogovor nije postignut.

ECA je predložila FIBA da klubovi bez straha od suspenzije imali slobodu da biraju u kojem takmičenju će da igraju (u zavisnosti od toga da li su izborili učešće), integraciju FIBA u okvire Evrolige kroz novu strukturu upravljanja, te potpunu kontrolu FIBA u donošenju pravila igre, transfera, doping kontrole i sankcija.

Međutim, dve strane nisu mogle da se dogovore o broju klubova koji će učestvovati u ECA takmičenjima (Evroliga i Evrokup), jer trenutno vodeća klupska organizacija želi 40, pa je FIBA odbila da ukloni sankcije koje bi mogle da ugroze Srbiji domaćinstvo kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Riju (4-9. jula).

Evroliga je istakla da će nastaviti sa naporima da kroz dijalog osigura napredak košarke i postigne konsenzus koji će doneti slobodu izbora klubovima, bez straha od sankcija i kazni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: