"Gospodar odbrane" najbliži klupi Vulvsa

Bivši trener Čikago Bulsa Tom Tibodo glavni je kandidat za klupu Minesota Timbervulvsa.

Izvor: AK

Sreda, 20.04.2016.

19:59

Foto: Getty images

Vlasnik Vulvsa Glen Tejlor je proteklih desetak dana intervjuisao Tibodoa i Džefa van Gandija, ali se očigledno odlučio za prvog s obzirom da je s njim razgovarao i generalni menadžer Skot Lejden.

Lejden je Tibodou predložio da osim funkcije trenera bude i direktor košarkaških operacija, što će mu dati otvorene ruke u odlučivanju u građenju tima.

Tibodo je trenersku karijeru u NBA počeo upravo u MIneapolisu, kao asistent od 1989-2002. godine. Potom je bio pomoćnik u San Antoniju, Filadelfiji, Njujorku, Hjustonu i Bostonu, pre nego što je preuzeo Čikago 2010.

Sa Seltiksima je osvojio titulu 2008, a imao je ulogu defanzivnog trenera. Godinu nakon dolaska u Čikago je proglašen za najboljeg trenera u ligi.

Tibodo je trener koji je najbrže stigao do 100 pobeda u NBA, a sa Bulsima je igrao finale Istoka 2012. Kao glavni trener ima skor od 255 pobeda i 139 poraza u NBA.

Trenerski stil

Foto: Getty images
Tibodo godinama važi za jednog od najboljih trenera u NBA, jer su ga generalni menadžeri klubova konstantno svrstavali među petoricu najboljih.

Posebno se istakao kao defanzivni strateg, a ESPN je u januaru 2013. pisao da je njegova odbrana dostigla vrhunac NBA.

Nekoliko godina ranije Boston Gloub je posao da je jedna od glavnih zabluda u vezi sa Tibodoom da je isključivo specijalista za odbranu, jer ga je Džef van Gandi doveo u Bulse zbog inovacija u napadu i razvoja veština kod igrača.

Kao primeri sjajnog rada sa pojedincima posebno se ističe Jao Ming. Kinez je posle nekoliko meseci rada s njim napredovao u Hjustonu sa proseka od 18,3 poena i 8,4 skokova na 22,3 poena i 10,2 skoka po meču.

"Osećam da sam zaista napredovao kao igrač zahvaljujući njemu", pohvatio je Tibodoa drugi centar koji je pod njegovim vođstvom dominirao u reketu, Žoakim Noa iz Bulsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: