Čović za B92: FIBA neodgovorna prema košarci

Predsednik KK Crvena zvezde Nebojša Čović kaže za B92 da je FIBA najveći uzročnik problema koji trenutno postoje u evropskoj košarci.

Izvor: SO

Sreda, 20.04.2016.

09:50

Čović za B92: FIBA neodgovorna prema košarci
Starsport

Osim toga, Čović je govorio i o stvarima koje mu smetaju na domaćoj sceni, a osvrnuo se i na uspehe Zvezde u ovoj sezoni i na situaciju u kojoj se klub nalazio pre pet godina.

“Rekao sam da više neću to da komentarišem (sukob FIBA-Evroliga), Zvezdin predlog je jasan. Crvena zvezda ne ugrožava interese reprezentacije i to je pozicija koju smo izborili na terenu, to je prava sreća. Ipak, oni koji su napravili najveći problem i koji su 2004. prodali svoja takmičenja, sada se ponašaju na vrlo neodgovoran način prema evropskoj košarci i to mi je neverovatno“, rekao je Čović za B92 i dodao:

“Na sve to kada se doda mešetarenje u domaćem ambijentu u kome pojedini klubovi prave strategiju samo na osnovu toga kako da se sruši Zvezda, onda je to vrlo mučno. Probaćemo da se distanciramo jer od te muke može i da nam se zgadi košarka, a ako se to desi, ne bi bilo ni prvi ni poslednji put da neko kaže: ’Nemamo ambijent da napravimo nešto ozbiljno’. Ili kada napravimo nešto ozbiljno, onda dostignemo toliki stepen mržnje i paranoje, čak i u pojedinim medijima. To pravi lošu sliku o sportskom ambijentu u Srbiji, a mislim da naša zemlja ima izuzetno talentovanu mladu populaciju. Ne mislim samo na košarku, mislim da sport u Srbiji treba da se shvati kao privredna grana i da se tako postavi, a ne kao grana u kojoj se pere novac“.
Starsport
Zvezda je u Evroligi ove sezone ostvarila 12 pobeda, a u plej-ofu je izgubila od CSKA sa 3-0.

“Možda je moglo da bude i više utakmica, ali kada se vratim na početak sezone, ostvaren je cilj koji smo zacrtali. Ulazak među osam najboljih u Evropi, sa skromnim budžetom u odnosu na druge klubove, veliki je uspeh za Zvezdu. Uvek može bolje, ali moglo je da bude i gore kad se setim onih utakmica s početka ili kada se setim 2011. godine... Neverovatan uspeh za relativno kratko vreme“.

Čović ističe da je ponosan na sve što je postignuto i na sve koji su u ponovnoj izgradnji Zvezde učestvovali.

“Zvezda 2011. gotova da nije ni postojala i stalno se sećam onoga od čega smo počeli – minus od 15,5 miliona evra, četvorica igrača pod ugovorom (Nedović, Lešić, Cvetković i Uroš Nikolić)... Iz godine u godinu smo rasli i pravili sve bolje rezultate. Ako hoćete da napravite održiv sistem kluba sa profesionalnim ambijentom, moraju dobro da se postave temelji i da se ta kuća zida ciglu po ciglu. Znam da uvek postoji nestrpljenje i to je normalno, ali mislim da su naši navijači i simpatizeri pokazali koliko poštuju naš rad – sada su (posle meča sa CSKA) tražili da se igrači vrate na teren i da proslave sa njima. To daje pravu satisfakciju za ogromnu energiju i ogroman rad koji smo svi uložili – uprava, menadžment, stručni štab, igrači, mlađe selekcije“.

Crveno-beli od 28. aprila igraju finalnu seriju plej-ofa ABA lige sa Mega Leksom.

“Ambicija u ABA ligi jeste da odbranimo trofej. Nije bilo lako ni ući u finale plej-ofa, pogotovo imajući u vidu da nam je ligaški deo bio dosta naporan. Sadašnji koncept Evrolige troši mnogo e energije i mislim da će sledeće sezone to biti nešto drugačije – ligaški deo, 30 kola, mogu tačno da se planiraju gostovanja, a očekujem i da uskladimo kalendar takmičenja regionalne lige i domaćeg prvenstva“, zaključio je Čović za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: