Najlepša zimska čarolija – turneja Četiri skakaonice

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2015.

10:00

Default images
Getty Images

Voleli ili ne voleli same ski skokove, sigurno je da ne možete da odolite da odgledate barem neku od stanica Novogodišnje turneje koja će ove godine biti održana po 64. put. Austrijanci su bili neprikosnoveni na njoj u prethodnih sedam godina, a ove sezone postoje nagoveštaji da bi njihovoj dominaciji mogao da dođe kraj...

Većina nas je od malih nogu upoznala čari Četiri skakaonice, pa su praznici nezamislivi bez njih. Možete da zamislite kako tek onda ski skakačima, kojima je trofej na Novogodišnjoj turneji u rangu sa Kristalnim globusom u Svetskom kupu ili čak olimpijskom medaljom. To samo po sebi govori o vrednosti svega onoga što se tokom deset dana dešava u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu.

Turneja Četiri skakaonice definitivno predstavlja više od sporta i tokom njenog održavanja ne postoji važniji sportski događaj nigde u svetu, i to apsolutno zasluženo. Početak Novogodišnje turneje je rezervisan za 29. decembar u nemačkom Oberstdorfu, a već sledećeg dana najbolji ski skakači današnjice se tradicionalno sele u Garmiš, gde se takmiče prvog dana svake Nove godine. Potom sledi selidba u Austriju na drugu polovinu turneje, prvo u Insbruk 3. januara, a potom i Bišofshofen tri dana kasnije, gde dobijamo pobednika turneje.
Getty Images
U odnosu na sistem takmičenja u Svetskom kupu, sistem po kojem se održavaju skokovi tokom Novogodišnje turneje se razlikuje. Iz kvalifikacija, koje se održavaju dan ranije, na glavne skokove ide 50 skakača, koji se dele u 25 parova. Pobednici tih duela bez obzira na generalni plasman idu dalje u drugu rundu, a njima se pridružuju petorica ’laki luzera’. Međutim, u slučaju da održavanje kvalifikacija nije moguće, a bilo je takvih slučajeva u prošlosti zbog vremenskih uslova, takmičenje u prvoj rundi se ne razlikuje od onog u Svetskom kupu.

Drugačiji sistem takmičenja daje poseban duh takmičenju na turneju, mada bi i ona bez njega bila nešto što svaki ski skakač želi da osvoji. Jer, da pitate bilo koga od njih, rekli bi vam da karijeru potpunom čini jedino trijumf na turneji Četiri skakaonice. Pobednika je od njenog prvog izdanja u sezoni 1952/53 bilo mnogo, svaki je trofej zaslužio na svoj način, ali se među njima izdvajaju dvojica – Jane Ahonen i Sven Hanavald.

Za Ahonena i Hanavalda može da se kaže da su apsolutni vladari Novogodišnje turneje, svaki iz drugačijih razloga. Legendarni Finac po broju pobeda na njoj, a Hanavald zbog činjenice da mu je jedinom pošlo za rukom da slavi na sva četiri takmičenja tokom turneje.
Getty Images
Ahonen je jedan od onih skakača iz kojih je turneja izvlačila ono najbolje i on je pet puta uspeo da je pokori – 1999, 2003, 2005, 2006. i 2008. godine. Bilo je godina kada je ledeni Finac bio u izuzetno lošoj formi pre početka Četiri skakaonice, ali je baš tada znao da zasija, kada ga niko nije ni ubrajao u favorite. Jednu od svojih trijumfa, Ahonen je morao da podeli sa Jakubom Jandom iz Češke, pošto su posle četiri takmičenja njih dvojica imali identičan broj bodova.

Od svih ostalih pobednika prestižne turneje, Ahonenu je po ostvarenjima najbliži legendarni Nemac Jens Vajsflog, koji je četiri puta uspeo da slavi na njoj. Više od Ahonenovih pobeda se možda, ipak, više pamti ono što je uradio Hanavald u sezoni 2001/02, baš na jubilarnom, 50. izdanju, kada je redom slavio u Oberstdorfu, Garmišu, Insbruku i Bišofshofenu.

Koliko je Hanavaldovo dostignuće veliko najbolje govori podatak da su od tada samo trojici skakača pošlo za rukom da ostvare više od dva trijumfa tokom jedne turneje. Ahonen je bio najbliži tome da učini isto kao legendarni Nemac, kada je u sezoni 2004/05 pobedio na prva tri takmičenja, a u Bišofshofenu bio drugi. Po tri pobede ostvarili su još samo Sigurd Petersen, koji u sezoni 2003/04 nije pobedio samo u Insbruku, i Volfgang Lojcl, koji jedino nije pokorio Oberstdorf.
Getty Images
Upravo Lojcl je započeo dominaciju Austrijanaca na Novogodišnjoj turneji u sezoni 2008/09, a on je bio samo jedan od onih koji su napravili velika iznenađenja. Samo za pobede Tomasa Morgenšterna i Gregora Šlirencauera od 2011. do 2013. godine može da se kaže da su bile očekivane, ali ostalih godina zasijali su skakači od kojih se sve očekivalo, samo ne pobeda, uz dužno poštovanje prema njima.

Tako je prvo Andreas Kefler nasledio na tronu Lojcla, a posle sjajnih pobeda Morgenšterna i Gregora Šlirencauera usledili su trijumfi Tomasa Ditharta i Štefana Krafta, koji su do tada bili poznati samo pasioniranim ljubiteljima ski skokova. Pošto je turneja poznata po velikim iznenađenjima, ne isključuje se mogućnost da i tokom predstojećeg izdanja vidimo jedno u obliku novog trijumfa Austrijanaca, ali ako se nekad mislilo da je njihovoj nedodirljivosti došao kraj, to je upravo sada.

Bez sumnje, pred početak turneje Četiri skakaonice, kao glavni favorit izdvojio se mladi Slovenac Peter Prevc. Pored toga što je vodeći u generalnom plasmanu, Prevc je slavio na poslednja tri takmičenja, na kojima je praktično bio klasa za sebe, što mu daje veliko samopouzdanje pred možda i najveći izazov dosadašnjeg dela karijere. Slovenci nisu imali pobednika Novogodišnje turneje još od Primoža Peterke 1997. godine i s pravom u Prevcu vide njegovog naslednika.
Getty Images
Peter nije, međutim, jedini iz porodice Prevc na koga treba obratiti pažnju, pošto je njegov 16-godišnji brat Domen od početka sezone pokazao da bi mogao da bude velika zvezda svog sporta. Iako je tek nedavno debitovao u Svetskom kupu, oduševio je svojom mirnoćom i skokovima na kojima bi i mnogo starije kolege mogle da mu pozavide. Zato niko ne vidi razlog zašto im ne bi pomrsio račune na najvažnijim skokovima sezone, među kojima se ubrajaju oni koji slede narednih dana.

Uz Prevca, glavi favorit sigurno je aktuelni osvajač velikog Kristalnog globusa Zeverin Frojnd. Nemac je ostvario dve pobede od početka sezone i na svojoj strani će imati publiku, ali je zanimljivo da uprkos tome od svojih 20 trijumfa nijedan nije upisao tokom Novogodišnje turneje.

Pored Prevca i Frojnda, u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa najviše je pokazao Kenet Gangnes, koji predvodi novu generaciju norveških ski skakača. U prilog tome ide činjenica da su u samom svetskom vrhu i Johan Andre Forfang i Danijel Andre Tande, o kojima se malo zna, ali zbog toga što nisu ni pod kakvim pritiskom ne treba isključivati mogućnost da zasijaju tokom Novogodišnje turneje.
Getty Images
Kao najbolji adut Austrijanaca pred početak Četiri skakaonice pokazao se Mihael Hajbek, koji je prošle godine slavio u Bišofshofenu, a samo nekoliko dana ranije je postavio novi rekord na Bergizelu – od 138 metara. Krafta ne treba zanemariti, pošto brani titulu, ali je izvesno da Austrijanci prvi put posle mnogo godina ne dolaze toliko jaki, što pokazuje koliko su ranjivi.

Od ostalih skakača, nikako ne treba zaboraviti legendarnog Japanca Norijakija Kasaija, koji ima više godina nego braća Prevc zajedno, ali svojim skokovima i dalje oduševljava sve ljubitelje. Lista kandidata za trijumf se tu ne završava, a ako nas je nešto iskustvo naučilo, teško je bilo šta predvideti pred početak turneje, sem da će ona biti uzbudljiva i da će svi uživati. To je jedino što očekujemo, pa neka najbolji pobedi!

Raspored turneje Četiri skakaonice:
Oberstdorf
ponedeljak, 28. decembar, 17.15 kvalifikacije
utorak, 29. decembar, 17.15 takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
četvrtak, 31. decembar, 14.00 kvalifikacije
petak, 1. januar, 14.00 takmičenje
Insbruk
subota, 2. januar, 14.00 kvalifikacije
nedelja, 3. januar, 14.00 takmičenje
Bišofshofen
utorak, 5. januar, 17.00 kvalifikacije
sreda, 6. januar, 17.00 takmičenje

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: