Šmajhel za B92: Budite ponosni na Nemanju i Novaka

Izvor: B92

Sreda, 09.12.2015.

18:30

Default images
Getty Images

Ipak, ono što ga je izdvajalo od kolega iz svog vremena bila je mogućnost da sa 'poslednje' linije utiče na igru tima i donese joj preoket – bilo odbranama ili podrškom i sugurnošću koju su njegovi saigrači imali – znajući da im leđa čuva 'Veliki Danac'.

Peter Šmajhel ostao je upamćen kao najbolji golman u istoriji velikog Mančester Junajteda, uz Edvina van der Sara, donevši najpopularnijem britanskom klubu pet titula Premijer lige, Ligu šampiona, Superkup Evrope, tri FA Kupa, Liga Kup i četiri Komjuniti Šilda. Za 'Crvene đavole' odigrao je gotovo 400 utakmica, u dva mandata, a zajedno sa Gerijem Nevilom, Denisom Irvinom i Japom Stamom činio je jednu od najboljih odbrana u istoriji tima sa Old Traforda.

Osim što je neverovatnim paradama i intervencijama rešavao susrete, može da se pohvali i da na svom kontu ima nekoliko datih golova, od kojih su neki spasavali ili donosili bodove njegovom timu.
Getty Images
Istovremeno, bio je nezamenjiv ispred gola nacionalnog tima, a sudbina je htela da mu naša zemlja, tačnije tadašnja Jugoslavija, ostane dugo u sećanju – ispostaviće se – baš pred najveći uspeh koji su Danci ikada ostvarili.

Darko Pančev predvodio je 'Plave' sa deset golova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Švedskoj, pa je naša selekcija završila kao prvoplasirana u grupi 4 sa 14 bodova, jednim više upravo od Danske. Nažalost, usledio je građanski rat, koji je doveo do ratnog stanja na prostorima Jugoslavije, da bi naš tim bio diskvalifikovan za šampionata zbog sanckija Ujedinjenih nacija.

Naše mesto u Švedskoj zauzeo je 'Danski dinamit', koji je predvođen Šmajhelom, kapitenom Larsom Olsenom, Henrikom Larsenom i velikim Brajanom Laudrupom najpre uz dosta muke prošao grupu – savladavši Francusku u odlučujućem meču za prolaz (2:1), posle remija sa Engleskom (0:0) i poraza od domaćina (1:0).
Getty Images
Usledio je duel sa 'strašnim' Holanđanima u polufinalu, a tada 29-godišnji Peter još jednom je potvrdio izuzetno visoku klasu. Branio je veoma dobro tokom kompletne grupne faze, protiv Engleza je gotovo sâm sprečio poraz, da bi i u borbi za finale bio čovek odluke. 'Oranje' su preko Denisa Berkampa i Franka Rajkarda uspele da se spasu poraza, ali je odbranjen penal Šmajhela Marku van Bastenu, u trećoj seriji, bio koban za 'Lale'.

Kako sâm ističe, ni njemu nije baš najjasnije kako je njegova selekcija kasnije uspela da savlada Nemačku u velikom finalu, s obzirom da su s druge strane bili, između ostalih, Bodo Ilner, Andreas Breme, Matijas Zamer, Štefan Efenberg, Jirgen Klinsman...

"To je veliki deo mog zivota. Mi se nismo kvalifikovali, Jugoslavija je bila prva u grupi u kvalifikacijama. Međutim, počeo je građanski rat, pa su uvedene sankcije. Mi smo zauzeli mesto Jugoslavije. Iskoristili smo tu priliku, ali to su trenuci kada su vam podeljena osećanja. Srećni ste što ste na šampionatu, ali ne iz zbog razloga koji vas je tu doveo. Inače na šampionatu je svuda i pisalo Jugoslavija, u programima, hotelu, autobusu, svlačionicama. Zato smo se i osećali da je Jugoslavija sa nama. Napravivši uspeh čini mi se da smo uperlili svetla u problem jugoslovenskih sportista i civilnog rata. I takođe smo osećali da smo to uradili i za narod Jugoslavije", počeo je priču Šmajhel za B92.
fkcrvenazvezda.com
Ipak, to nije bio prvi put da je Šmajhel imao kontakt sa ovdašnjim fudbalom, pošto je u novembru 1991. godine Mančester Junajted bio rival najtrofejnijem srpskom klubu, tadašnjem prvaku Evrope – Crvenoj zvezdi. Crveno-beli su sredinom godine takođe ostvarili svoj najveći uspeh, ujedno i najveći uspeh na ovim prostorima, osvojivši 'ušati' trofej, pa su bili rivali u borbi za trofej Superkupa Evrope.

Tada se u dva meča odlučivalo ko je najbolji tim Evrope, ali do revanša u Beogardu nije došlo zbog spomenutih sankcija. Junajted je do trofeja stigao zahvaljujići minimalnoj pobedi na 'Teatru snova', iako su gosti iz Beograda bili daleko bolji rival od domaćina.

"Pamtim taj meč, Zvezda je kao šampion imala sjajan tim, ali mi smo pobedili. Bio je to moj prvi trofej u Junajtedu. Nekako smo povezani sa Zvezdom, Nemanja Vidić je dugo bio kapiten i moj omiljeni igrač. U Srbiji postoji još jedan takav, a to je Novak Đoković. Morate da budete ponosni na njih", istakao je Danac, koji je iskoristio ovu posetu prestonici Srbije da se susretne i razmeni dresove sa Zvonkom Milojevićem, koji je te 1991. stajao na suprotnoj 'crti'.
Getty Images
Šmajhel se zatim osvrnuo i na trenutnu generaciju kluba u kojem je doživeo najveće uspehe, otkrivši da mu je omiljeni igrača post njegove ere, drugi kapiten stranac u istoriji Mančester Junajteda posle Erika Kantone, Nemanja Vidić, kao i da naš narod

"Mislim da je jedan od najboljih igrača u istoriji Mančester Junajteda. Vrlo brzo je postao omiljeni fudbaler. Njegova mentalna snaga, način na koji je igrao i vodio odbranu je u potpunosti način na koji bih ja voleo da se ponaša moja odbrana. Jedino što žalim je što nikada nismo igrali zajedno. Ali, mislim da je fantastičan igrač, koji nije smeo da napusti Junajted. Bilo mi je žao kada je otišao. Takav lider je uvek važan za tim , a od njegovog odlaska mi nemamo takvog lidera. Mislim da srpski narod treba da bude veoma ponosan na njega. Neverovatan igrač. U Srbiji postoji još jedan takav – to je Novak Đoković. Morate da budete ponosni na njih", jasan je Peter.

Za razliku od vremena kada je Nemanja igrao na Trafordu, a Mančester beležio vrhunske rezultate, situacija je sada totalno drugačija. Junajted je uspeo da se vrati u Ligu šampiona, ali je iz nje eliminisan već u grupnoj fazi. "Nažalost u veoma teškoj smo situaciji. Kada je Ferguson bio menadžer uvek smo imali teoriju. Osvoji devet bodova kod kuće i pokupićeš još neki bod u gostima. Deset je uglavnom dosta da se prodje grupa. Tako smo mislili da će biti i ove sezone jer protivnici nisu iz grupe najjačih – PSV, CSKA I Volsburg nisu Real Madrid ili neki nezgodni italijanski klub. Dosta je nesigurnosti u timu, ne igramo dobro, mnogi igrači ne pružaju ono zbog čega su dovedeni. To vam je jedan točak. Kada navijači postanu nervozni prenesu to na igrače . Ali to je proces stvaranja novog tima", objasnio je Šmajhel i za kraj razgovora za B92 otkrio razlog svoje posete.

"Razlog što sam ovde ja da kao ambasador Mančester junajteda obeležimo dve godije saradnje sa Eurobankom. Takođe, znamo da u Srbiji ima preko milion navijača junajetda. Mi nismo samo klub, već socijalno odogovorna institucija. Zato ćemo danas posetiti decu bez roditelja i njima uručiti Božićne poklone, biće tu dresova, patika lopti , ali i slatkiša. Radujem se tome".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: