Srbi u NBA – nismo više epizodisti

Pre više od deset godina Predrag Stojaković i Vlade Divac su nas mesecima držali budnima celu noć dok su se borili za šampionsko NBA prstenje. U međuvremenu, Srbi su imali isključivo epizodnu ulogu u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, ali bi od predstojeće sezone to moglo da se promeni.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2015.

10:00

Default images
foto: Beta/AP

Srbiju će u najjačoj košarkaškoj ligi sveta predstavljati samo trojica igrača, ali bi mogli da imaju veoma zaopažene uloge u svojim ekipama, a jedan od njih da se bori i za titulu.

U centru pažnje svakako će biti Boban Marjanović koji će uz Dankana, Parkera, Đinobilija, Oldridža, Lenarda jurišati na NBA tron. S obzirom da je jedina klasična “petica” u timu, nadamo se i konkretnoj minutaži za našeg nežnog diva.

Minesota i Denver su trenutno daleko od borbe za titulu, ali u Timbervulvsima i Nagetsima ulažu u budućnost. S toga očekujemo da pre svega Nemanja Bjelica u Mineapolisu, ali i Nikola Jokić u Koloradu, dobiju zaopaženu rolu.

Bjelica bi veoma mladom timu Vulvsa trebalo da donese iskustvo i hladnokrvnost, iako je ruki u NBA, dok se od Jokića očekuje da "peče zanat" te za koju godinu zagospodari reketom. Međutim, predsezona je najavila da bi se to moglo dogoditi mnogo breže.

Nikola Jokić (Denver Nagets)

foto: Beta/AP
Nije lako 20-godišnjaku istaći se u NBA ligi ni kada tu dođe posle nekoliko godina u vrhunskom NCAA timu ili evrpskom gigantu, pa ne treba mnogo očekivati ni od momka koji je do pre samo nekoliko meseci igrao za prosečnog ABA ligaša.

Ipak, Nikola Jokić je momak u koga se uzda ne samo srpska košarka, već i Denver Nagetsi. Tim iz Kolorada je pre skoro godinu dana, u sred sezone, počeo sa renoviranjem selekcije i podmlađivanjem tima koji bi tek za nekoliko godina trebalo da bude konkurentan na Zapadu.

Kao deo tog projekta viđen je i Jokić, pa je i stigao u NBA nekoliko godina pre nego što bi možda trebalo, bez konkretnog iskustva igranja velikih mečeva.

Ipak, već predsezona pokazala je da se u Denveru nisu uzalud kockali. Beležio je skoro 12 poena uz oko 5 skokova uz impresivan procenat od skoro 70% pogodaka iz igre. Bio je prvi strelac tima! Iako je tek početnik, američki stručnjaci smatraju da ima talenat da bude bar deo rotacije, ako ne i starter u skoro svakom NBA timu.

Ima visinu, snagu, konstituciju. Odličan je na skoku, ima osećaj za blok, zna da pogodi i za tri poena. Jokić bi lako mogao da izraste u startera nekog NBA tima.

”Ne kažem da je spreman, ali on na svakom treningu radi stvari zbog kojih kažeš: “Vau, ovaj klinac miće biti opasan igrač”. Sjajno je videti takvu veštinu kod tako mladog igrača”, rekao je trener Nagetsa Majkl Meloun.

Šta će biti sa Jokićevom minutažom kada se Jusuf Nurkić vrati na parket nije moguće reći, ali će imati dovoljno vremena da se dokaže na startu sezone. Uz Žofreja Lovernja Meloun će ga sigurno koristiti za “širenje” napada jer obojica imaju “mekanu” ruku, a što se tiče reketa od koga će bolje naučiti kako da “ratuje” sa centrima od čoveka koga zovu “Manimal”, Keneta Farida. Od starta Letnje lige tokom jula Jokić je privlačio pažnju ne samo u Denveru, već i šire, ali ga porast popularnosti nije doticao, nastavio je da igra u istom ritmu i dodatno napreduje iz nedelje u nedelju.

Denver je mnogo rizikovao kada je uzeo Nurkića kao 15. pika na draftu prošle godine, ali nakon što je bh. reprezentativac oduševio stručnjaci su ubeđeni da bi Jokić mogao da ostvari identičan utisak, iako je bio tek 41. izbor na istom draftu (nema sumnje da bi bio mnogo viši pik da je sačekao još godinu dana, ali nije mogao da odbije poziv iz Kolorada).

Tokom četiri meseca u SAD Jokić je izgubio skoro 15 kilograma, te povećao svoju snagu uz pomoć Stiva Hesa i Filipa Ajčenbergera.

“Ne možeš da izgubiš 15-20 kilograma i napreduješ ako ne radiš. To se ne dešava slučajno. Takva radna etika ide uz visok nivo igračke inteligencije. Ima priliku da postane poseban igrač ako nastavi da radi i jača. Za nekoliko godina mogao bi da iznenadi mnogo ljudi”, rekao je Meloun.

Naravno, biće mečeva u kojima Jokić neće opravdati očekivanja, posebno jer su Nagetsi tim koji je daleko od borbe za plej-of, ali nema sumnje da će biti više noći kada će konkurisati za rukija godine.

Ono što u SAD vide kao njeguvu najveću slabost je izostanak eksplozivnosti, koja krasi većinu igrača u NBA ligi. Ipak, u tom segmentu se izdvaja Pau Gasol kao primer igrača koji je izuzetnom inteligencijom i razumevanjem igre nadoknađivao izostanak fizikalija, posebno u odbrani.

Izostanak prave zvezde u timu u reketu (Kenet Farid, Derel Artur, Džej Džej Hikson, Žofri Lovernj) mu garantuju možda i 20-ak minuta na parketu, bar do povratka Nurkića.

Boban Marjanović (San Antonio Spars)

foto: Beta/AP
Faul u napadu, pa tehnička greška, to je bio NBA doček za Bobana Marjanovića. Nije se ni predstavio, a već se zamerio jednom od najozloglašenijih igrača lige Demarkusu Kazinsu. Međutim, nije poklekao.

Nov sistem, novi treneri, novi saigrači, nova liga, nova pravila, novi grad, novi jezik, novo okruženje, nova kultura. Logično je da sve to uplaši svakoga i oteža mu posao i život, ali ne i ”Bobinatora”.

Čulo se samo “Uuuuh!” To je bila prva reakcija navijača San Antonio Sparsa posle njegove prve ofanzivne akcije. Iako već godinama uživaju u igrama Tima Dankana, a prethodno su gledali Dejvida Robinsona, navijači ”mamuza” nisu ostali imuni na zakucavanje našeg gorostasa.

Nije bitno za koga navija u Srbiji, prosečan jubitelj košarke ne može da ne voli nežnog diva iz Zaječara. Koliko pozitivnu auru ima pokazao je i u Teksasu, gde je bilo potrebno svega nekoliko minuta da postane omiljen i među navijačima Sparsa. Pred Marjanovićem je ostvarenje snova.

Dva zakucavanja, dve blokade nad Andreom Dramondom, ukradene lopte, podigle su sa stolica navijače u San Antoniju. Jedan od najboljih igrača Evrolige iz prošle sezone biće važan šraf u napadu “mamuza” na novu titulu, nema sumnje u to.

Nije lako impresionirati Grega Popovića, a Marjanović je uspeo i to da uradi tokom prethodnih nekoliko meseci. Nije u pitanju samo Bobijeva veličina, što je svakako njegov glavni adut, već i kretanje, timska igra, razumevanje iste.

"Marjanović trči mnogo bolje nego što sam očekivao kada sam ga opisivao. Boban je sjajan saigrač, odličan dodavač, sjajno kontroliše loptu i razume igru. Imao ono što odgovara NBA ligi, fizički i atletski", rekao je Popović.

Dolazak Marjanovića u Sparse ne bi bio iznenađenje za NBA stručnjake da on nije jedina klasična “petica” u timu. Naravno, Tim Dankan i Lamarkus Oldridž su gospodari reketa, ali u njihovom CV-ju piše da su krilni centri. Kao i Dejvid Vest.

Marjanović se jeste dokazao u Evroligi prošle sezone, ali popuniti centarsku poziciju kandidata za titulu u NBA, bez imalo tog iskustva, jeste iznenađenje.

Ono što će Popović najviše tražiti od Marjanovića jeste odbrana, ima on dovoljno rešenja u napadu, pa mu je najvažnije da zatvori prilaze košu. Upravo tu bi ključnu ulogu trebalo da odigra Marjanović, igrač sa trećim najvećim rasponom ruku u ligi (posle Rudija Gobera i Aleksisa Ažinse). Marjanović ima dovoljno kvalitetnog iskustva, zereo je, napredovao je fizički pretodnih godina, pre svega popravio je svoju pokretljivost, poznaje svoje limite u odbrani pa ne ispada lako iz igre, strpljiv je dovoljno u napadu pa ne forsira bespotrebno šut.

Ako je dobro postavljen ispod koša, postoje samo tri rezultata – zakucavanje, horog ili faul nad njim. Ako ga čuvari udvoje, dovoljno je sposoban da nesebično i perfektno asistira.

Međutim, upravo bi odbrana mogla da mu predstavlja najveću prepreku za uspeh u NBA. Zbog svoje konstitucije mora se posvetiti samo jednom stilu branjenja koša. Ako pokriva prostor, eksplozivni rivali i strpljivi dribleri će biti u mogućnosti da ga jednim potezom ”bace” u ničiju zemlju, daleko i od sebe i od saigrača koga uvode u igru, a ako igra ”flastera”, onda ostavlja širom otvoren put kroz reket. Pri tom, vrlo retko napušta isti, što nije dozvoljeno u najjačoj ligi sveta, pa će morati mnogo više da se kreće udaljen od obruča, što će opet doneti prednost bržim rivalima.

Međutim, Marjanović može biti više nego uspešan u NBA, a glavni razlog za to je tim u kojem se nalazi. Sparsi imaju dovoljno resursa na parketu da sakriju Marjanovićeve nedostatke, pa čak i da unaprede njegovu igru.

Popović će imati četvoricu sjajnih visokih igrača u rotaciji, pa će mu biti lako da Marjanovića koristi kada bude mogao parirati direktnom rivalu. Protiv timova koji forsiraju plejmejkera fokusiraće povučenu igru u odbrani reketa uz podršku sjajnih krila Lenarda, Grina i Đinobilija, ako su glavni problem šuteri, biće mu otvoren prostor u reketu protivnika, dok bi s druge strane terena pomoć prilikom skupljanja lopti u skoku trebalo da ima u vidu Dijaa.

Ukoliko, pak, ne može da parira direktnom rivalu u reketu, Sparsi će imati odgovor u vidu Dankana, Oldridža ili Vesta, pa je Popovićevo kockanje sa dovođenjem Marjanovića više nego isplativo. Pre svega što ne postoji mnogo igrača u svetu koji pored takvih fizičkih imaju i igračke predispozicije, a koji će uzeti ”minimalac”.

Iako stručnjaci od Marjanovića ne očekuju da bude previše koristan Sparsima u borbi za titulu, svi se ograđuju na tu konstataciju činjenicom da već godinama praktično anonimni igrači San Antonija uspevaju da potpuno nadmaše očekivanja.

"Možda nisu očekivali da ću raditi to što sam radio, ko zna? Mislim da me još nisu dobro upoznali. Drago mi je zbog pozitivnih reakcija na ono što sam prikazao na terenu, ali sam siguran da ne znaju šta ja sve mogu i šta znam. Zbog toga mogu da se dokazujem, a ko zna, možda će mi to i doneti neku prednost u odnosu na rivale", uveren je i Marjanović da će da iznenadi.

Nemanja Bjelica (Minesota Timbervulvs)

foto: Beta/AP
"Nemandža Badželaka". Nije lako Amerikancima kada su u pitanju srpska imena i prezimena. Ali vrhunska košarka lako reši taj problem, pa sam od sebe stigne nadimak ”Profesor velikih šuteva”. Tako je u SAD predstavljen Nemanja Bjelica, najkorisniji igrač Evrolige i jedan od najboljih na proteklom Evrobasketu.

Iako su potrebni meseci, često i godine da se američka publika upozna sa novim igračima u NBA ligi, posebno kada su u pitanju oni s druge strane Atlantika, to nije slučaj sa navijačima Minesote kada je u pitanju Bjelica. Sjajne igre u Evroligi i pre svega reprezentaciji Srbije u poslednje dve godine učinili su ga više nego prepoznatljivim u Mineapolisu, koji ga čeka već pet godina.

NBA stručnjaci su ga davno opisali kao “plejmejkera zarobljenog u telu krilnog centra”, što savršeno odgovara mladom timu Vulvsa koji će od njega očekivati da povuče sa više strana, dok ne stasaju glavne nade tima. To je objasnio i sada nažalost pokojni trener Vulvsa Flip Sanders.

”Ne mogu ga označiti kao ”trojku” ili ”četvorku”. On je košarkaš, on je igrač. On je jednostavno drugačiji od ostalih koje imamo. Dobro barata loptom, može da pogađa trojke, dobro se kreće po terenu, igra pik-en-rol, skače...”, rekao je Sanders.

Amerikanci vole poređenja, pa Bjelicu vide kao novu verziju Hida Turkolua, a koga krase sjajna odbrana, inteligencija, savršena tehnika, pouzdan šut. Međutim, Beli je uz to mnogo aktivniji u odbrani i univerzalniji u napadu od Turčina.

Ono što bi moglo da bude problem za Bjelicu je što fizički ne deluje kao neko ko može da parira poletnim afro-amerikancima, a i Vulvsi imaju dovoljno ”fizikalaca” da mu umanje minutažu. Endru Vigins i Šabaz Muhamed će dobiti dosta prostora na mestu niskog krila, Kevin Garnet će predvoditi poziciju krilnog centra uz Adrejana Pejna i Damjana Rudeža, dok bi u reketu trebalo da dominiraju Nikola Peković, Karl-Entoni Tauns i Đorđi DiJeng.

Međutim, još jedno poređenje može da ide u prilog Bjelici, još jedan Evropljanin sličnih karakteristika uspeo je da se izbori za mesto pored zvezda NBA lige, Nikola Mirotić. Slične građe, veličine, stila igre i okruženja u timu, Mirotić je izborio odličnu minutažu u Bulsima već u ruki sezoni. Španac crnogorskog porekla nije savršeno poređenje, a Bjelica je u direktnom duelu na Evrobasketu pokazao da je u ovom trenutku bolji rival, ali je pokazatelj da talenat ima šansu da prevlada snagu u NBA. Bjelica uz to donosi Vulvsima iskustvo i hladnokrvnost u važnim trenucima koje ne da nedostaju samo rukijima, već i igračima koji su tu dve-tri godine. Nije preterano reći da bi njegovo prisustvo moglo da donese Minesoti ono na šta se čeka već godinama – pobede.

Sam kreira svoje šuteve, a istovremeno ima savršen pregled igre i lagano pronalazi saigračima prostor za poentiranje. Uz to, u odbrani ga je skoro nemoguće zaobići, a u skoku je skoro pa nenadmašan. Kako će to prilagoditi NBA? Neće moći tako lako da dominira nad rivalima poput Pau Gasola i Dirka Novickog, ali uz pomoć Rikija Rubija i Taunsa mogao bi da omogući Vulvsima neverovatnu univerzalnost napada.

Ne bi trebalo da mu problem budu ni konkurenti na poziciji. Lokalna legenda KG jeste paklen igrač, ali godine i povrede će svakako da mu ograniče minutažu, a tokom predsezone se već istakao kao glavni mentor našem reprezentativcu. S druge strane, Pejn i Rudež se nisu nametnuli na očekivanom nivu, što bi bržem i boljem šuteru od njih Bjelici trebala da bude ”karta” za dobru minutažu.

Naravno, lokalni stručnjaci od njega mnogo manje očekuju u odbrani, ali su svesni da je sposoban da jednako dobro brani i pik-en-rol i šut sa distance. Nema baš adute za hitrije, niže bekove, ali vrlo je teško ”otarasiti” ga se na putu ka obruču, zbog odlične pokretljivosti i raspona ruku.

Možda su Vigins i Tauns igrači o kojima će se više pričati u Minesoti i NBA, ali ne treba izostaviti Bjelicu kada je u pitanju “Iks-faktor“ u potencijalnom uspehu Vulvsa.

Bjelica je pre svega mentalno spreman za NBA, prošao je sito i rešeto dok nije dostigao, kako on kaže "vrh planetarne košarke", nije opterećen dokazivanjem, novcem i slavom, a sve to prae veliki talenat, te ogroman trud i neiscrpna strast.

Fizički, a pre svega tehnički, neće mnogo zaostajati za rivalima, dribling ima, šut ima, skok ima, duge ruke ima. Ključan će naravno biti period prilagođavanja novoj kulturi, te unapređenje koncidije kako bi mogao da izdrži fizički zahtevnu sezonu. Ali sumnje nema, Bjelica je još jedan igrač koji će opet terati Srbije da ostaju budni do kasno u noć kako bi gledali NBA.

Nova NBA sezona počinje u utorak uveče po našem vremenu, a šta nas očekuje možete pročitati u posebnim analizama Istoka i Zapada u našim temama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: