Blater suspendovan na 90 dana!

Predsednik FIFA Sep Blater suspendovan je uslovno na 90 dana posle istrage etičkog komiteta te organizacije.

Izvor: B92, BBC

Sreda, 07.10.2015.

19:10

Default images
Getty Images

Državni tužilac Švajcarske pokrenuo je krivičnu istragu protiv Blatera prošlog meseca pod optužbom da je potpisao ugovor štetan po FIFA i da je predsedniku UEFA Mišelu Platiniju uplatio dva miliona švajcarskih franaka bez očigledne svrhe (“nelojalna isplata“).

Obojica negiraju optužbe, a Blater je u sredu izjavio da ga “krive bez ikakvih dokaza“.

Zbog svega toga etički komitet FIFA sastao se u ponedeljak u u Cirihu, a dve su centralne tačke istrage. Prva, optužbe iz 2005. u vezi sa dogovorom oko TV prava između FIFA i Džeka Vornera, bivšeg predsednika KONKAKAF-a.

Druga jeste spomenuta isplata Platiniju, koji tvrdi da je to bila “validna isplata“ za posao koji je radio u prethodnih devet godina. Francuz je dao izjavu državnom tužiocu Švajcarske, ali tvrdi da je to učinio kao svedok, dok švajcarske vlasti kažu da je Platini “nešto između svedoka i optuženog“
Beta/AP
Blater je rođen 1936. godine u švajcarskom Vispu, diplomirao je ekonomiju u Lozani, ali se u sportu prvo opredelio da radi kao generalni sekretar hokejaškog saveza Švajcarske, zbog čega je kasnije bio uključen u organizaciju Olimpijskih Igara (1972. i 1976).

Od 1975. godine uključen je u FIFA kao tehnički direktor, a šest godina kasnije i kao generalni sekretar, što mu je donelo veliki prodor u svetski fudbal.

Blater predsednik FIFA postaje 1998. godine kada nasleđuje Žoaa Avelanža, pobedivši uglednog Šveđanina Lenarta Johansona, a četiri godine kasnije i predsednika Afričke konfederacije (CAF) Isu Hajatua.

Fudbal je nastavio da se širi na sve kontinente, ali i da jača pozicija Blatera, nakon čega na izborima 2007. i 2011. nije imao protivkandidata.

Jedna od njegovih najvećih zamisli bila je da se fudbal globalno proširi, što je i uspeo na tlu Azije i Afrike, ali i da iskoreni rasizam.

Ipak, tokom mandata pratilo ga je mnogo kontroverzi i finansijskih malverzacija, a optužen da je zbog novca dodelio domaćinstvo Svetskog prvenstva Rusiji (2018) i Kataru (2022).

Blater je 2007. godine uvršten u englesku fudbalsku Kuću slavnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: