Novak 'iz mrtvih' do četvrtfinala!

Novak Đoković pobedio je Davida Gofana sa 6:4, 2:6, 6:3 u trećem kolu turnira iz Masters 1000 serije u Sinsinatiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2015.

19:00

Default images
Beta/AP

Đoković će se u četvrtfinalu sastati sa Stanom Vavrinkom, koji je pobedio Iva Karlovića sa 6:7 (2-7), 7:6 (7-5), 7:6 (7-5).

Novak nije igrao na svom uobičajenom nivou, bio je i suviše pasivan i meč je završio sa 18 vinera i 27 neiznuđenih grešaka. To je bio slučaj i u prvom setu, koji je Novak ipak dobio, ali drugi je bio njegov verovatno najlošiji u 2015. godini.

Napravio je čak četiri duple greške, po dve u gemovima u kojima je Gofan pravio brejkove, a već na početku seta slomio je i reket. Servis Đokovića nikako nije služio i činilo se da je prvi reket sveta u bezizlaznoj situaciji kada je Belgijanac u trećem setu došao do duplog brejka viška – 3:0.

Međutim, Gofanu se tada malo stegla ruka, uplašio se pobede, a Đokoviću nije potrebno mnogo da se vrati u meč. Anulirao je jedan brejk, Gofan se unervozio, a Novakov ’govor tela’ se poboljšao.

Usledilo je nekoliko agresivnih Đokovićevih poena, proradio je i servis, pa je preokret bio neminovan – najboljim poenom u meču, savršeno izgrađenim, Novak pravi brejk za 5:3, a onda bez izgubljenog poena privodi meč kraju.

Tok meča:

Novak je lako dobio početni gem, a onda je usledila duga borba na servis rivala – Gofan je spasao brejk loptu napadom po paraleli, a onda i izjednačio na 1:1.

Ono što nije tada, Đoković je učinio u četvrtom gemu – zahvaljujući riternu i greškama Belgijanca Novak je došao do brejk šanse, a zatim je Gofan poslao ponovo bekhend u mrežu (3:1). Srpski teniser nije blistao, ali Gofan je mnogo grešio i Đoković je osigurao brejk za 4:1.

Belgijanac se nije predavao, lako je uzeo svoje gem, a onda sa dve munjevite forhend paralele došao do 15:30. Lošim volejom Đoković je dao brejk loptu protivniku, a potom je bekhendom poslao loptu daleko u aut – 4:3.

Naredna dva gema teniseri su lako dobili na svoj servis, a onda je Novak izvršio pritisak i došao do dve vezane set lopte. Prvu je Gofan spasao asom, ali na drugoj je Belgijanac u razmeni poslao loptu u aut, pa je Novak dobio prvi set – 6:4.

Đoković je prvi set završio sa osam vinera i devet grešaka, a Gofanov odnos bio je 12/14.
Beta/AP
Iako je uzeo prvi set, Novak nije bio zadovoljan svojom igrom, a već na startu drugog seta odservirao je dve duple greške, pa je Gofan došao do 15:40. Prvu je Đoković spasao, ali je Belgijanac iskoristio drugu, posle čega je Novak bio vrlo besan i slomio je reket.

Novak je bio nervozan, ritern ga nije služio, a u vrlo kritičnoj situaciji našao si pri zaostatku 1:3 i 0:30. Međutim, tada je Đoković vezao nekoliko agresivnih udaraca i uspeo je da osvoji gem za 3:2.

Tada se Novak provukao, ali u sedmom gemu nije – ponovo je odservirao dve duple u gemu, a na brejk loptu je drop šot poslao daleko u aut, pa je Gofan došao do duplog brejka viška i vođstva 5:2.

Đoković je i dalje bio pasivan, na riternu je teško dolazio do poena, a set je završio sa četiri vinera i 10 neiznuđenih grešaka – 6:2 za Belgijanca.
Beta/AP
Novak je bio na nizbrdici, nije ličio na sebe, greške su se nizale, a pri rezultatu 30:30 u prvom gemu promašio je čist zicer, a Gofan je napadom bekhend paralelom i potom smečom došao do brejka – 1:0.

Đokovićevi udarci nisu imali ni snagu ni oštrinu, servis mu je bio praktično nepostojeći, a Gofan je dvema uzastopnim bekhend paralelama došao do 15:40 u trećem gemu. Novak je potom odservirao duplu grešku, pa je Belgijanac poveo sa 3:0.

Gofanu je tada malo popustila koncentracija, vezao je nekoliko grešaka i Novak je konačno napravio brejk prekinuvši tako niz od šest izgubljenih gemova.

Đoković, koji je u trećem setu izgubio prvih sedam poena posle prvog servisa, napokon je lako dobio jedan gem na svoj servis, a Belgijanac je u narednom gemu vezao tri olake greške i Novak je došao do 0:40.

Usledio je jedan fenomenalan poen i novi promašaj Gofana za Đokovićev potpuni povratak u treći set – 3:3.

Novakov ’govor tela’ se poboljšao, servis je proradio, pa je Novak uspeo da kompletira preokret i da povede sa 4:3.

Đoković je koliko-toliko pronalazio ritam, u sledećem gemu Gofan je od 0:30 došao do 40:30, ali je Novaka ritern služio i došao je do brejk lopte posle greške Belgijanca. Zatim je Đoković odigrao najbolji poen na meču, savršeno ga je izgradio i došao do vođstva 5:3, da bi zatim bez izgubljenog poena okončao meć u narednom gemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

245 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: