Mari zaustavio Đokovića, osvojio Rodžers kup

Novak Đoković poražen je tek četvrti put u 2015. godini, u finalu Rodžers kupa koji je osvojio Britanac Endi Mari.

Izvor: AK

Nedelja, 16.08.2015.

21:00

Default images
foto: Getty images

Novi drugi reket sveta je posle skoro tročasovne borbe u Montrealu slavio sa 6:4, 4:6, 6:3, čime je deveti put dobio Srbina, u 28. međusobnom okršaju.

Mari je maksimalno iskoristio slab Đokovićev servis, sjajnim bekhendima i agresivnom igrom na mreži diktirao ritam, te osvojio četvrti trofej u godini, a 35. u karijeri.

Đoković je poražen od Marija posle osam uzastopnih pobede, tri u 2015. godini, ne uspešvi da iskoristi čak osam brejklopti u trećem setu, propustio je šansu da osvoji 55. titulu. Novu priliku imaće već sledeće sedmice na mestu gde nikad nije slavio, Sinsinatiju.

Na samom startu meča videlo se šta će praviti problem Đokoviću celo veče - servis. Novak je retko ubacivao prvi, što je Mari sjajno koristio i brzo stigao do brejka. Bilo mu je potrebno šest šansi, ali je oduzeo servis Đokoviću te poveo 4:1.
foto: Getty images
Imao je Britanac još dve brejk prilike u šestom gemu, ali se Srbin odbranio, a onda prešao u kontranapad i iskoristio prvu brejk priliku te uzvratio, za izjednačenje 4:4. Međutim, Mari nije izgubio momentum, nastavio je sjajnim bekhendom da drži Đokovića na osnovnoj liniji, te novim brejkom stigao do 1-0.

Đoković se budi na otvaranju drugog seta, odmah pravi brejk i popravljenim servisom stiže do 3:1. Međutim, to nije uplašilo Britanca koji u šestom gemu koristi novu krizu Đokovićevog servisa i vraća brejk, ali Novak mu odmah uzvraća te dobija drugi set istim rezultatom za 1-1.

Prvi reket sveta dobro ulazi u odlučujući set, stiže do brejk prilike, koju ne koristi, što mu se brzo osvetilo. Mari već u sledećem gemu oduzima servis Đokoviću, a onda sigurnom igrom stiže do 3:1.

Usledio je verovatno ključni gem meča, Đoković je svim silama traži ribrejk, preokrenuo 15:40 i šest puta stizao do brejk lopte, ali je Mari raznovsnom igrom, volejima, forhendima, bekhendima i izlaskom na mrežu uspeo da se odbrani, a onda servisom preokrene i spase gem.

To je bio prelomni trenutak meča, Mari se fokusirao na svoje servis pa prepušta Đokoviću bez prave borbe njegov, uspeva da spase tri brejk lopte i ostane u igru još malo, ali nije imao snage za preokret.

Tok meča:

foto: Gety images
Teniseri meč otvaraju sigurnom igrom na svoj servis, Đoković ne uspeva da stigne udarce rivala, obojica su prepustila samo po jedan poen u prva dva gema. Publika se probudila u trećem gemu kada se Đoković protestovao kod glavnog sudije zbog jednog auta.

U međuvremenu Novak vrši prvi ozbiljniji pritisak na Britanca, sjajnim riternom i forhendom drži rezultat u egalu, tri puta sprečava Marija da osvoji gem. Ipak, Britanac iz četvrtog pokušaja uspeva da odbrani servis, posle greške Đokovića (2:1).

Mari pravi kontru, napada servis Srbina, te posle sjajnog bekhenda stiže do dve brejk lopte. Đoković je opet prigovarao sudiji, nakon kasnog čelenadža rivala, pa sjajnim, riskantnim forhendom spasava obe brejk lopte.

Britanac opet napada i stiže do nove šanse, ali ni nju ne koristi posle novog riskantnog napada prvog tenisera sveta. Đoković je sva tri brejka spasao iz drugog servisa.

Agresivna igra donosi Đokoviću prednost, ali nastavlja da greši sa osnovne linije, pa Mari stiže do još dve brejk lopte, ali ni njih ne uspeva da iskoristi.

Međutim, Novak ne uspeva da veže više od dva dobra napada, pa Britanac iz šestog pokušaja konačno uspeva da napravi brejk za 3:1.
foto: Getty images
Škot odoleva novom pritisku Đokovića, te uz pomoć as udarca kapitalizuje brejk u vođstvo od 4:1.

Đoković nije uspevao da pronađe pravi ritam, Mari je to sjajno koristio i i u narednom gemu stigao do nove dve brejk lopte. Novak uspeva da spasi obe, te uprkos lošem prvom servisu konačno uspeva da osvoji gem.

Tek tada Novak uspeva da pogodi nekoliko poena u svom stilu, te u sedmom gemu stiže do prve grejk lopte. Mari promašuje prvi servis, potom pogađa i mrežu, forsira Đokovićev bekhend, te usput pravi grešku i Novak mu oduzima servis (4:3).

Đoković koristi momentum, iako je i dalje imao problema sa prvim serviso, te Mari vršio pritisak, uspeva da osvoji novi servis-gem iz jednači na 4:4. Umalo je Novak ekspresno preokrenuo, stigao je do nove brejk šanse u narednom gemu, ali je Mari odoleo.

Britanacu to podiže samopouzdanje, nastavlja da koristi loš servis Đokovića i napada njegov bekhend, stiže do nove dve brejk šanse, a drugu pretvara u vođstvo u setovima (6:4).

Mari je dobio osam od 12 duela sa Đokovićem nakon osvajanja prvog seta, dok je izgubio svih 15 mečeva kada je Novak dobijao prvi set.
foto: Getty images
Đoković je ekspresno zaboravio prvi set i furiozno ušao u drugi. Odmah "napada" Marija, te dominatnim riternom stiže do dve brejk lopte, a koristi drugu. Najbolji teniser sveta ne propušta da kapitalizuje ovo vođstvo, konačno je proradio prvi servis, te Novak stiže do 2:0.

Mari se budi tek u trećem gemu i stiže do 40:0, ali mu Đoković komplikuje situaciju sa tri sjajna poena za "djus". Mari uspeva da odbrani servis ovaj put, nakon čega je usledio još po jedan siguran gem obojice tenisera (3:2).

Škot se vraća na nivo iz prethodnog seta, odličnim udarcima s osnovne linije pravi dosta problema Đokoviću, koga servis opet "izdaje", pa škot stiže do novih brejk šansi. Đoković je spasao tri, ali nije uspeo i četvrtu, pa je Mari izjednačio na 3:3.

Međutim, Đoković ovaj put ne gubi korak za Škotom, uz malo sreće uzvraća mu istom merom te ekspresno vraća brejk prednosti (4:3). Đoković ne greši u sledećem gemu, stiže na jedan od izjednačenja u setovima, pa bez borbe prepušta sledeći Mariju.

Đoković je suverenom igrom u narednom gemu stigao do 6:4 i izjednačenja u setovima na 1-1.
foto: Getty images
Malo je nedostajalo da Đoković napravi brejk na otvaraju odlučujućeg seta, nakon velike borbe imao je jednu priliku, ali se Mari odbranio i osvojio servis-gem.

Servis je nastavio da muči Novaka i u nastavku, napravio je novu duplu servis grešku, to nije uspeo da ispravi ni as, a Mari strpljivom igrom sve koristi i stiže do nove brejk lopte.

"Šetao" je Britanac Đokovića po osnovnoj liniji i stekao prednost da realizuje poen, istrčao je na mrežu, ali na sreću srpskog tenisera pogodio je mrežu. Mari nastavlja sa agresivnom igrom i ponovo izlazi na mrežu, što mu donosi novu brejk šansu.

Iako je Novak ubacio prvi servis, Škot bekendom pravi problem Đokoviću, a onda novim napadom na mrežu stiže do brejka za 2:0. Britanac nastavlja u sjajnom ritmu, sigurnim servisom kapitalizuje brejk za 3:0 u odlučujućem setu.

Đoković uz bolnu grimasu kreće na servis, Mari uzima dva poena, ali prvi teniser sveta sjajnim forhendima stiže do egala, a potom i preokreta za prvi gem.

Uz veliku podršku sa tribina Đoković napada Britanca u sledećem gemu, prisiljava ga na nekoliko grešaka i podiže mu nervozu, pa dva puta stiže do brejk lopte, ali Mari dobrim volej udarcima uspeva da se odbrani oba puta.
foto: Getty images
Prelazi u kontranapad i stiže do gem lopte, ali ne uspeva da je iskoristi. Đoković nastavlja u istom ritmu, te stiže do treće brejk lopte u gemu, koju takođe ne koristi.

Mari ne uspeva da preokrene, a Đoković da prelomi, pa propušta još tri brejk šanse. Konačno, posle skoro 20 minuta borbe u ovom gemu, Mari veže dva dobra servisa i dolazi na dva gema od titule (4:1).

Britanac tada menja taktiku, skraćuje poene na Đokovićev servis, pokušava lobovima da ga iznenadi, Novak smanjuje na 4:2, a Mari servisom napada pobedu. Radi to perfektno i stiže na gem od titule (5:2).

Đoković deluje bespomoćno u sledećem gemu, Mari tri puta stiže do meč lopte, ali ne koristi ni jednu, pa Srbin dobija šansu da se vrati u meč. Potpuno iscrpljena dvojica najboljih tenisera sveta su nastavila sjajnu borbu, Đoković iznenada stiže do dve brejk lopte, ali ni njih ne koristi.

Mari preokreće, prvi put servira za meč, ali Đoković se ne predaje, te stiže do novog izjednačenja. Međutim, Britanac ne propušta šansu do koje je stigao, te posle skoro tri sata borbe konačno pobeđuje Đokovića i osvaja Rodžers kup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

371 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: