Hrvatskoj preti izbacivanje iz kvalifikacija?

Fudbalska reprezentacija Hrvatske mogla bi da bude izbačena iz kvalifikacija za EURO 2016. posle nacističkog incidenta na meču sa Italijom.

Izvor: ÐN

Subota, 13.06.2015.

09:59

Default images
Screenshot

Kukasti krst, nacistički simbol, bio je iscrtan na terenu stadiona ’Poljud’ u Splitu na utakmici kvalifikacija za EURO 2016. godine između Hrvatske i Italije.

Kako prenose hrvatski mediji, nepoznati počinioci su svastiku “ugravirali“ na travnati teren, što je osoblje stadiona pokušalo da prikrije zatrpavanjem trave.

Iz Splitske policije je saopšteno da je izvršen uvođan i da će biti podignuta prijava protiv nepoznatog počinioca.

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Italije su odigrale nerešeno, 1:1.

Izvinjenje HNS-a, Šuker besneo

Iz Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) izvinili su se zbog ovog skandala, ali ni izvinjenje neće mnogo pomoći ukoliko UEFA odluči da suspenduje ‘Vatrene' ili im oduzme bodove u kvalifikacijama.

"Izvinjavamo se se zbog nacističkog simbola. Radilo se o sredstvu koje je 24 do 48 sati pre utakmice postavljeno na travnjak. To je očigledna sabotaža i kriminalno delo. Tražimo od policije da nađe krivca koji je osramotio hrvatsku državu i reprezentaciju", rekao je portparol HNS-a Tomislav Pacak, a prenosi Index.hr.

Ovaj hrvatski portal navodi da je travnjak poliven hemikalijom danima pre utakmice, kako bi nagrizla i požutela travu. Međutim, ta hemikalija nije vidljiva pod dnevnim svetlom.

Iz Hajduka, kluba koji igra na ’Poljudu’ istakli su da "klub ne može komentarisati pretpostavke" i dodaju da je od ponedeljka stadion preuzeo HNS, a da je sa organizacijom meča na dan odigravanja nastavila UEFA.

Na ’Poljudu’ postoje 84 kamere koje snimaju 24 sata dnevno, ali je problem što su usmerene na tribine, a ne na teren. Prvi čovjek hrvatskog fudbala Davor Šuker odbio je da da izjavu hrvatskim medijima, ali pričao je za italijansku televiziju “Rai Sport”.

"Imamo problem jer navijači ne poštuju pravila. Pričaćemo o tome sutra. Da, ljut sam! Neverovatno je igrati iza zatvorenih vrata. Ovo je bila važna utakmica za Hrvatsku i Italiju, ali nadam se da će obe ekipe ići na EURO", rekao je Šuker.

Ovaj skandal verovatno će označiti kraj kratkog odnosa Splita i hrvatske reprezentacije. Gotovo je sigurno da utakmica Hrvatska – Bugarska neće biti igrana u ovom primorskom gradu, iako je HNS već dodelio domaćinstvo ‘Poljudu’.

Igrači: Žalosno, nadamo se da će UEFA imati milosti

Beta/AP Photo/Darko Bandic
Susret sa Italijom igran je pred praznim tribinama zbog kazne koju odrađuju Hrvati, međutim, ovoga puta sankcije bi mogle da budu još drastičnije.

"Pričali smo o tome u svlačionici, čuli smo šta se desilo. Nadamo se da će UEFA imati milosti prema nama. Žao nam je zbog toga, ali mi igrači moramo gledati svoj posao na terenu, ima ljudi koji se time bave. Žao nam je i daće bog da ne bude većih problema", rekao je Domagoj Vida.

Defanzivac hrvatske selekcije potom se osvrnuo na samu utakmicu.

"Čestitao bih saigračima na dobroj igri, možemo biti zadovoljni bodom. Imali su Italijani nekoliko prilika, imali smo i mi, pa je ovo realan rezultat. Bilo je teško igrati pred praznim tribinama, ali i zbog sparine. Ipak, prvi smo i moramo zadržati to mesto na tabeli", dodao je Vida.

Vezista Ivan Rakitić koji je bio asistent Madžukiću za vodeći pogodak nije video ’svastiku’.

"Ne znam o čemu se radi, nisam ništa video. Nije lepo igrati bez publike. Šteta je, ne samo za nas, nego za sve navijače. Rezultatom možemo biti zadovoljni. Odigrali dobru utakmicu protiv jedne od najboljih reprezentacija na svetu. Moglo je da bude i drugačije, ali na kraju možemo biti zadovoljni", kazao je Rakitić.

Mateo Kovačić imao je komentar na odvratan potez navijača.

"To je žalosno. Mi igrači ne možemo ništa uraditi povodom toga", zaključio je Kovačić, a prenosi Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: