Finci silovitim finišom do bronze

Hokejaši Finske osvojili su bronzanu medalju na ZOI u Vankuveur nakon što su uspeli da nadoknade zaostatak od dva gola i pobede Slovačku sa 5:3.

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2010.

10:47

Default images

Finska je u poslednju trećinu ušla sa minusom od dva gola (1:3), ali je fenomenalnom igrom finalnih 20 minuta dobila rezultatom 4:0 i na kraju zasluženo došla do bronze. Jedan od najzaslužnijih za preokret bio je Oli Jokinen koji je prvo izjednačio na 3:3, a potom dva minuta kasnije doveo Finsku u vođstvo.

Finska je u poslednju trećinu ušla sa minusom od dva gola (1:3), ali je fenomenalnom igrom finalnih 20 minuta dobila rezultatom 4:0 i na kraju zasluženo došla do bronze. Fincisu se pred meč nadali da će uspeti da se vrate u normalnu, nakon teškog poraza od SAD u polufinalu rezultatom 6:1 i dobro su počeli meč pošto je Salo Sami u finišu prvog perioda iskoristio grešku Mihala Handzusa i poslao udarac pored Jaroslava Halaka.

U drugoj trećini usledila je apsolutna dominacija Slovaka. Igrao se deseti minut nastavka kada je Slovačka iskoristila igrača više na ledu i izjednačila preko Marijana Gaborika. Šest minuta kasnije bilo je 2:1. Niklas Hagman je šutirao iz daljine, pak se odbio do Marijana Hose koji je bio ispred gola i kome nije bilo teško da ga ubaci u mrežu. Snažan finiš Slovaci su krunisali u 39. minutu kada je Pavol Demetrija jednostavnim udarcem povećao na 3:1.

U poslednjem periodu igre usledila je ofanziva Finaca koja je delovala jalovo sve do 45. minuta. Sa 30 preostalih sekundi u pauerpleju, upućen je udarac ka golu Halaka, pak se odbio od Timonena i Hagmana i golman Slovačke nije imao šanse, tako da je rezultat smanjen na 3:2 za Slovake i gol je pripisan Hagmanu. Na trinaest minuta do kraja, usledila su dva ključna minuta utakmice. Jokinen je ugrabio pak na sredini terena, ušao u liniju šuta i poslao je pak pored Halaka koji je bio van pozicije i prespor. Samo dva minuta kasnije, Jokinen je dobro primio pas, provukao se pored dva Slovačka hokejaša i našao se 1-na-1 sa Halakom. Finski reprezentativac je fintirao, a zatim poslao pak kroz noge Halaku i to je bilo vođstvo za Fince, uprkos tome što su samo 17 minuta ranije gubili sa 3:1.

Slovačka je u tim momentima delovala očajno, bezuspešno vršeći pritisak na Fince koji su dobili na samopouzdanju. U tim momentima je Palfi propustio odličnu priliku da izjednači. Deset sekundi pre kraja, Valteri Flipula pogađa praznu mrežu i postavlja konačnih 5:3 za Finsku

Finska – Slovačka 5:3 (1:0, 0:3, 4:0)
(Salo Sami 19, Niklas Hagman 45, Oli Jokinen 47, 49, Valteri Flipula 60 – Marijan Gaborik 30, Marijan Hosa 36, Pavol Demitra 39)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: