Rebensburgovoj zlato u veleslalomu

Nemica Viktorija Rebensburg nova je olimpijska šampionka u veleslalomu, dok je srebro osvojila Slovenka Tina Maze, a bronzu Elizabet Gergl iz Austrije.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

19:07

Default images

20-godišnja Rebensburgova, koja se do sada samo jednom našla na podijumu u Svetskom kupu, je do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Vankuveru došla u vremenu od 2:27.11 minuta. Srebrna medalja, sa zaostatkom od četiri stotinke pripala je Tini Maze, koja je bila druga i u superveleslalomu, dok je bronza otišla u ruke Elizabet Gergl, vodeće posle prve vožnje.

Na trci su učestvovale i dve srpske skijašice Jelena Lolović i Nevena Ignjatović, i obe su popravile plasman u odnosu na prvu vožnju. Lolovićeva je trku završila kao 33. sa skoro sedam i po sekundi zaostaka u odnosu na pobednicu, dok je Ignjatovićeva zauzela 39. mesto, sa za deset sekundi slabijim vremenom od Rebensburgove.

Za razliku od prethodnog dana kada su loši vremenski uslovi, prvenstveno gusta magla, uslovili odlaganje druge runde na Visleru nije bilo takvih problema na početku takmičenja u četvrtak. Uslovi su se promenili kada su na red došle takmičarke iz prvih pet posle prve vožnje.

Već na polovini takmičenja bilo je jasno da je staza veoma teška, a do ubedljive prednosti prvo je došla Amerikanka Džulija Mankuzo, koja je u Vankuveru branila zlato u veleslalomu osvojeno pre četiri godine u Torinu. Mankuzova je bila 18. posle prve vožnje, koju su obeležili pehovi, posebno onaj kada su je organizatori pustili da krene iako je njena timska koleginica i olimpijska šampionka u spustu Linzi Von još uvek bila na stazi, sa koje je prethodno izletela.
Beta
Posle Mankuzove u vođstvo je došla Nemica Katrin Helcl, a potom i Fabijen Zuter iz Švajcarske, koja ga je i držala dok Rebensburgova nije izašla na stazu i fantastičnom vožnjom došla do prvog mesta. Nemica je bila šesta posle prve vožnje, što znači da je pet takmičarki bilo na redu posle nje, a tada su se vremenski uslovi pogoršali i nijedna od njih nije uspela da je skloni sa vrha. Rebensburgova je tako postala prva Nemica posle Osi Rajhert, i Igara 1956. godine u Kortini D'Ampeco, koja je osvojila olimpijsko zlato u veleslalomu.

Iza osvajačica medalja na četvrtom takmičenju u alpskom skijanju u konkurenciji žena našla se Zuterova, a potom su sledile Austrijanka Katrin Cetel, Helclova, Eva-Marija Brem iz Austrije, Mankuzova, Tejna Barios iz Francuske, koja je bila druga posle prve vožnje, i Nemica Marija Riš, nova olimpijska šampionka u superkombinaciji, koja je kompletirala prvih deset.

Na Olimpijskim igrama u Vankuveru kod žena je ostalo da se izvoza još slalom, koji je na programu u petak, a na njemu će pored Lolovićeve i Ignjatovićeve učestvovati i treća srpska reprezentativka Marija Trmčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: