Torino 2006, XX zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre 2006. godine bile su druge zimske koje je organizovala Italija i treće ukupno u toj zemlji, uz LOI u Rimu 1960, a čast da bude grad domaćin imao je Torino.

MOK je, bez otvorenog priznanja, problem sa 'jurcanjem' za članovima koji glasaju rešio tako što su postojala samo dva kandidata, Sion i Torino.

Kao što novija tradicija nalaže, domaćini su uspeli da u program uvrste čak 84 discipline, broj sportova bio je 15 a broj učesnika rekordan, 960 sportistkinja i 1548 sportista, ukupno njih više od dve i po hiljade. Igre su trajale od 10. do 26. februara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.02.2010.

18:22

Default images

Najuspešniji su, prema broju osvojenih medalja, bili Nemci sa 29 odličja (11, 12, 6), sledili su ih Amerikanci sa 25 (9, 9, 7), Austrijanci (9, 7, 7), predstavnici Rusije (8, 6, 8) i Kanade (7, 10, 7), a norveški sport, oduvek i na večnoj listi i dalje najuspešniji ostao je na 13. mestu sa 19 medalja ali i samo dve zlatne.

Tadašnja Srbija i Crna Gora imala je sedmoro predstavnika, u alpskim disciplinama Jelenu Lolović (30. mesto u veleslalomu), Mariju Trmičić (46. mesto u slalomu) i Želimira Vukovića, bijatlonca Aleksandra Milenkovića, koji je nastupio u bijatlonu (85. mesto) i trčanju, Branku Kuzeljević u trčanju i Trifuna Živanovića (26. mesto) u umetničkom klizanju.

Najuspešniji učesnik Igara u Torinu bio je Hjon Su An iz Južne Koreje, sa tri zlatne i jednom medaljom ali su veću 'specifičnu težinu' imala tri zlata Nemca Mihaela Grajsa, najboljeg bijatlonca u Torinu.

Kanađanka Sindi Klasen vratila se punih ruku iz Torina, osvojila je jednu zlatnu, dve srebrne i dve bronzane medalje.



Igre 2006. godine podarile su olimpizmu i dva starosna rekorda, četrdesetogodišnji Kanađanin Daf Gibson postao je najstariji osvajač zlatne medalje, Amerikanac Skot Bred (u tom trenutku imao je 55 godina) stigao je do bronze u karlingu.

Lasel Braun ispunio je snove mnogih, Jamajčanin je srebrnu medaljuu bobu, potpunog užitka nije bilo, Braun je rođen na Jamajci, kao član kanadskog dvoseda stigao je do drugog mesta.

Igre u Torinu pamte se i po neuspesima favorita u alpskim disciplinama, Norvežaninu Kjetilu Andre Omotu, koji je pobedom u superveleslalomu 'zaključio' svoju senzacionalnu kolekciju od devet zlatnih, šest srebrnih i pet bronzanih medalja sa olimpijskih igara i svetskih prvenstava, kao i nekim detaljima koji nisu direktno vezani za borillišta.



Nikada više gledalaca nije platilo karte za olimpijska takmičenja, više od 900 hiljada prodatih ulaznica, televizijske prenose iz Torina videli su ljudi u 160 država a prevoz, posebno metroom, adutom organizatora, nikada nije bio gori.

I pored tog propusta domaćini u Torinu zadali su težak domaći zadatak naslednicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: