Kalgari 1988, XV zimske olimpijske igre

Kanadska pokrajina Alberta i grad Kalgari organizovali su zimske Igre 1988. godine. Domaćini su ostali bez zlatne medalje i pridružili se bivšoj Jugoslaviji na kratkoj listi onih koji su na svom snegu i ledu ostali bez zlata. Kanađanima se slična stvar dogodila i 12 godina ranije kada su kao organizatori letnjih Igara u Montrealu ostali praznih šaka.

Poslednji put jedinstveni tim Sovjetskog Saveza i poslednji put samostalna ekipa Istočne Nemačke odneli su iz Alberte većinu medalja.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2010.

00:54

Default images

Kalgari je bitke za domaćinstvo izgubio 1964. i 1968. godine, a u izboru održanom 1981. pobeđeni su švedski grad Farun i italijanski ski-centar Kortina d Ampeco.

Svi nivoi vlasti pomogli su organizaciju, savezna vlada dala je 225 miliona dolara, Alberta 125 a Kalgari 50. američka TV mreža ABC platila je rekordnih 400 miliona dolara za televizijska prava, još 45 je zarađeno od domaće CTV mreže.

Najveća briga organizatora bio je prirodni fenomen – topli vetar koji je znao da u februaru temperaturu ‘pomeri u plus’ ali je sve prošlo bez velikih problema. Oni sitniji znali su da budu pomalo bizarni, takmičenja u bobu su prekidana a neke vožnje ponavljane zbog peska koji se pojavljivao na stazi.

Igre su počele 13. februara, trajale su do 28, kao prve koje su ’razvučene’ na 16 dana, 301 takmičarka i 1122 takmičara podelili su 46 kompleta medalja.

U podeli su se istakli Sovjeti, odneli su u svom poslednjem zajedničkom poduhvatu 29 medalja (11, 9, 9) Istočnim Nemcima pripalo je 25 odličja (9, 10, 6), a zapaženi su bili i nastupi Švajcaraca sa 15 (5, 5, 5) i Austrijanaca sa 10 (3, 5, 2) izlazaka na pobedničko postolje.

Na listi osvajača medalja bila je i Jugoslavija, još jedna država koja je poslednji put nastupila ’u starom formatu’, ime naslednice bilo je isto ali broj sportista kadrih da se bore za medalje više nikada nije.



U Kalgariju je bilo 22 sportista iz SFRJ, vratili su se sa tri medalje, Mateja Svet osvojila je srebrnu medalju u slalomu, skakači Matjaž Debelak, Miran Tepeš, Primož Ulaga i Matjaž Zupan u ekipnoj konkurenciji, a Debelak je bio treći i u pojedinačnoj konkurenciji.

Pored Mateje Svet skijale su i Mojca Dežman, Veronika Šarec i Katra Zajc, a u konkurenciji muškaraca Rok Petrovič, Grega Benedik, Robert Žan, Tomaš Čižman i Klemen Bergant.

Miran Tepeš i Mateja Svet vratili su se iz Kalgarija sa srebrnim medaljama i četvrtim mestima na maloj skakaonici, odnosno u veleslalomu.



U Kanadi su bili i bijatlonac Jure Velepec, trkači Jani Kršinar i Sašo Grajf, brzi klizači Bibija Kerla i Behudin Merdović, bob dvosed u kojem su nastupili Borilav Vujadinović i Miro Pandurević, kao i Željka Čizmešija koja se takmičila u umetničkom klizanju.

Na stazama za alpske discipline blistao je Italijan Alberto Tomba koji je osvojio dve zlatne medalje, nijednu od njih u novoj disciplini, superveleslalomu, Mati Nikenen bio je najbolji na obe skakaonice a sa timom Finske osvojio je i ekipno zlato, a sa tri zlatne medalje, prilično neočekivano, vratila se i holandska brza klizačica Ivon van Genip.

Posebnu pažnju u Kalgariju privukli su Edi ‘Orao’ Edvards i bob tim Jamajke, kao i novi ili ponovo otkriveni olimpijski sportovi, demonstracioni na Igrama 1988, karling, fristajl skijanje i šort trek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: