Erik Hejden, neverovatnih devet dana u Lejk Plesidu

Za samo devet dana tog februara 1980. godine u Lejk Plesidu Erik Hejden je uspeo da osvoji pet zlatnih medalja u brzom klizanju. Tada je trijumfovao na trkama koje mogu da se porede sa sprintom, maratonom, i onim između. Uz to je postavio pet olimpijskih rekorda i jedan svetski, i iza sebe je ostavio 144 takmičara koji su se protiv njega borili u tih pet disciplina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

21:14

Default images

Niz medalja Hejden je započeo trijumfom na 500 metara s prednošću od 34 stotinke u odnosu na Jevgenija Kulikova, tada aktuelnog olimpijskog šampiona i vlasnika svetskog rekorda. Narednog dana pobedio je svetskog rekordera Kai Arnea Stensjemeta u trci na 5.000 metara za nešto više od sekunde.

Tri dana kasnije pobedio je i na 1.000 metara, s prednošću od jedne i po sekunde, a 48 sati potom je došao i do četvrtog zlata, u trci na 1.500 metara. U oba slučaja bio je ponovo bolji od Stensjemeta. Pretposlednjeg dana takmičenja u Lejk Plesidu Hejden je trijumfovao i na 10.000 metara i za nešto više od šest sekundi nadmašio svetski rekord. Do pobede je tada došao za neverovatnih 14 minuta, 28 sekundi i 13 stotinki i tako je zaslužio da se 20 godina kasnije nađe među 50 najboljih sportista 20. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: