Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 19.02.2010.

23:58

Protest Austrijanaca zbog Amana?

Austrijska selekcija u ski skokovima uložiće protest ukoliko Švajcarac Simon Aman ne promeni sponu između čizama i skija.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prema rečima zvaničnika austrijskog tima ta spona Amanu daje prednost od nekoliko metara, što bi moglo da bude odlučujuće u borbi za medalje na velikoj skakaonici. Švajcarac je već na Olimpijskim igrama u Vankuveru osvojio zlato na normalnoj skakaonici i tim trijumfom je broj svojih olimpijskih medalja doveo do tri.

Tražimo od Švajcaraca da odmah prestanu sa korišćenjem tog novog sistema povezivanja čizama i skija. Ako ne, uputićemo zvanični protest posle prve runde takmičenja”, rekao je trener Austrijanaca Aleksander Pointner, koji je dodao da je ta spona protivna pravilima i da omogućava Amanu da leti duže i samim tim ostvari bolji skok.

Austrijanci su u Vankuver došli sa četvoricom od pet najboljih skakača na svetu, ali su na normalnoj skakaonici došli samo do bronze, koju je osvojio Gregor Šlirencauer. Švajcarci, s druge strane, ističu da Austrijance više muče njihovi loši rezultati nego pomenuta spona.

U Vankuveru koristimo sponu koju smo već upotrebljavali u Svetskom kupu i sigurni smo da je potpuno regularna. To je veći problem za Austrijance nego za nas jer mi znamo da imamo skakača koji može da ostvari fantastične rezultate. Oni postaju nervozni, a to nije naša stvar”, rekao je kapiten švajcarskog tima Gari Furer.

Takmičenje na velikoj skakaonici zakazano je za subotu, a ako Austrijanci upute protest Međunarodna ski federacija (FIS) će imati pola sata da donese odluku. Ukoliko Aman slučajno bude diskvalifikovan Poljska bi mogla da uputu drugu žalbu i da traži da zlato na normalnoj skakaonici pripadne Adamu Mališu, jer je Švajcarac i tada koristio takvu sponu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

21 d

U fokusu

Vidi sve