Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 13.02.2010.

05:58

Zvanično otvorene Igre u Vankuveru

Svečanom ceremonijom u areni “BC Plejs” u Vankuveru otvorene su 21. Zimske Olimpijske igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ceremonija, koja prvi put u istoriji nije održana napolju, je počela defileom oko 2.700 takmičara iz 82 zemlje, koji će se tokom 16 dana boriti za medalje u 86 disciplina, a završena je paljenjem olimpijskog plamena što su zajedničkim snagama učinili legendarni hokejaš Vejn Grecki, bivša skijašica Nensi Grin, Katrina Limaj Doan, bivša klizačica, poznati paraolimpijac Rik Hensen i košarkaš Stiv Neš.

Među 2.700 našli su se i predstavnici Srbije, koja prvi put samostalno nastupa na Zimskim Olimpijskim igrama, a predvodila ih je najbolja srpska skijašica Jelena Lolović, koja je nosila zastavu.

Posle defilea učesnika Igara na otvaranju je prikazana istorija kanadskog naroda i uticaj prirode na njihovu kulturu i život. Potom su himnu Igara i sportista otpevali Neli Furtado i Brajan Adams, a prisutnima se zatim obratio prvi čovek Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog.

Vraćamo se u Kanadu po treći put u istoriji Zimskih Olimpijskih igara. Posle Montreala i Kalgarija sada je red na zapadnu obalu da dočeka najbolje sportiste. Olimpijske igre danas predstavljaju mnogo više od sportskog događaja. One su prilika za upoznavanje sportista sa različitih kontinenata, različitih rasa i kultura”, rekao je Rog.

Otvaranje Igara u Vankuveru proteklo je u senci tragedije koja se dogodila nekoliko sati ranije, kada je 21-godišnji gruzijski reprezentativac u sankanju Nodar Kumaritašvili poginuo tokom treninga. Prilikom defilea, kada su u arenu ušli predstavnici Gruzije, koji su odlučili da ostanu na takmičenju uprkos tragediji, pozdravljeni su od strane svih prisutnih gromoglasnim aplauzom.

Igre je zvanično otvorila Mišel Žan, glavna guvernerka Kanade, a potom su legende kanadskog sporta upalile baklju, uprkos poteškoćama kada se jedan od četiri stuba, koji je trebalo da drži plamen, nije podigao Grecki je olimpijski plamen potom upalio i u centru Vankuvera i tako je označen početak 21. Zimskih Olimpijskih igara koje će trajati do 28. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

30 d

U fokusu

Vidi sve