Nova vest
Zimski sportovi

Četvrtak, 25.02.2010.

23:58

Dimong i Spilejn za istoriju

Amerikanac Bil Dimong doneo je svojoj zemlji prvo olimpijsko zlato u nordijskoj kombinaciji trijumfom na Igrama u Vankuveru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dimong, svetski šampion, je trijumfovao u vremenu od 25:32.9 minuta, s prednošću od četiri sekunde u odnosu na timskog kolegu Džonija Spilejna, zajedno sa kojim je doneo dvostruki trijumf Sjedinjenim Državama. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Austrijanac Bernard Gruber, koji je bio vodeći posle skokova.

Zajedničkim snagama Dimong i Spilejn su uspeli da sustignu Grubera, pre nego što su uspeli da ga preteknu, dok je Dimongova superiornost u skijaškom trčanju izašla na videlo u poslednjem delu trke kada je uspeo da se odvoji i dođe do istorijskog uspeha.

Potom je Gruber uspeo da se na kratko nađe ispred Spilejna, kada je na 800 metara pre cilja Amerikanac malo popustio. Austrijanac, međutim, nije imao dovoljno snage u finišu i morao je da se zadovolji bronzom, sa skoro 11 sekundi zaostatka u odnosu na pobednika.

Dan ranije Dimong i Spilejn su zajedno sa Todom Lodvikom i Bretom Kamerotom, osvojili srebro iza Austrijanaca u takmičenju timova.

Takmičenje je, takođe, proteklo i u znaku kontroverznih odluka sudija koji su prekinuli takmičenje u skokovima na polovini, kada je kiša počela da pada, a vetar jače da duva, a potom krenuli od početka. Ipak, pri kraju su takmičari koji su prethodno već odradili skokove morali to ponovo da urade baš kada se vetar značajno pojačao, pa su zbog toga neki od favorita izgubili prednost koju su prethodno ostvarili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

23 d

U fokusu

Vidi sve