Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 13.02.2010.

19:17

Sonja Heni, decenija potpune dominacije

Sonja Heni, trostruka olimpijska šampionka (1928, 1932, 1936), desetostruka prvakinja sveta (1927-1936), šest puta u nizu najbolja u Evropi (1931-1936), prema mišljenju svih stručnjaka najbolja je klizačica svih vremena. Na kraju svoje druge karijere bila je među najbolje plaćenim glumicama Holivuda.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rođena je u najvećem gradu Norveške, Oslu, tada Kristijaniji, kao kći prvaka sveta u biciklizmu. Rano je pokazala talenat kao skijašica, bila je jedna od najboljih teniserki u svom uzrastu, bavila se aktivno plivanjem i konjičkim sportom.

Onda je odlučila da se posveti umetničkom klizanju, napustila školu, njeni roditelji angažovali su najveće stručnjake tog doba i rusku balerinu Tamaru Karsavinu.

Akcija pretvaranja za sport talentovane devojčice u veliku zvezdu je počela. Već sa devet godina pobedila je na Prvenstvu Norveške, sa jedanaest učestvovala na Olimpijskim igrama ali je nastup prekidala da bi otišla do ograde i pitala trenera za savet...

Četiri godine kasnije posao je bio obavljen, postala je, u tom trenutku najmlađa olimpijska šampionka, i vladala, u pravom smislu te reči, umetničkim klizanjem do 1936. godine.



Bila je prva klizačica koja je obukla mini suknju, prva koja je uvela koreografiju u nastup.

Osetila je kada je dosta. Posle Igara 1936. godine i pored toga što je pobedila mlađe i perspektivne rivalke shvatila je da je vreme da se preseli. Otišla je u Holivud i počela da se bavi glumom.

Uspeh koji je postigla u filmskoj industriji nije tema ove priče, a kontraverze o njenom navodnom druženju sa Hitlerom i njegovim saradnicima, kao i nastupi u ratnoj Nemačkoj bacili su senku na veliku sportsku karijeru.

Bez dileme, bila je najbolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve