Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 13.02.2010.

11:17

Kazujoši Funaki, desetak dana velike slave

Za Kazujošija Funakija govorilo se da je savršen skakač, da mu se telo nije pomeralo kada je skakao, da je uveo potpuno nov stil. Momak rođen 27. aprila 1975. godine u Joičiju, mestu u kojem se rodio i prvi veliki heroj zimskih sportova Japana Jukio Kasaja, imao je solidne rezutate pre Igara u Naganu i na Svetskom prvenstvu u Trondhajmu bio član tima koji je osvojio srebrne medalje.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Krajem 1994. godine je prvi put pobedio u Svetskom kupu, početkom 2005. bio prvi u poretku turneje Četiri skakonice posle tri stanice, u sezoni 1997/98 bio drugi u ukupnom poretku Svetskog kupa. Funaki ima pet medalja sa prvenstava sveta, dve u individualnoj karijeri ali bi bio jedan od mnogih uspešnih skakača da nije bilo februarskog čuda u Naganu.

Funaki je pred domaćim navijačima leteo kao ptica, delovalo je da ništa ne može ni da ga uspori ni da skrati njegov skok. Na velikoj skakonici je pobedio dobivši sve maksimalne ocene za stil, pre njega to je uspelo samo Inaueru na Igrama 1976. godine, tim Japana je, uglavnom zahvaljujući njemu, stigao do zlatne medalje a Finac Jani Soininen uspeo je da mu 'ukrade' zlato na maloj skakonici.



Kazujoši Funaki završio je nastup u Naganu sa tri medalje, u Solt Lejk Sitiju, četiri godine kasnije, predstavljao je Aziju na svečanom otvaranju sledećih Igara, uskoro se 'vratio u prosek', takmičio se bez značajnijih rezultata.

Danas živi u Sloveniji, ne pripada japanskom timu i ove sezone ima dva plasmana u Svetskom kupu, jedno 34. i jedno 38. mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve