Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 12.02.2010.

12:11

Boni Bler, najbolja klizačica Amerike

Kao najmlađa od šestoro dece Boni Bler je počela da kliza sa samo dve godine, a četvoro od njenih petoro braće i sestara kasnije je osvojilo titule nacionalnih šampiona u brzom klizanju. Ipak, upravo ona je ostvarila najveći uspeh i ujedno postala jedna od najtrofejnijih sportiskinja u istoriji Zimskih Olimpijskih igara.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Mnogi za nju kažu da je ona najbolja skijašica koja je ikada predstavljala Sjedinjene Američke Države, ali do svih uspeha nije došla nimalo lako. Njena porodica nije imala dovoljno novca da bi je poslala u Evropu gde je trebalo da učestvuje na međunarodnim takmičenjima. Prijatelj njenog oca je čak organizovao prikupljanje sredstava i ona je uspela da otputuje i učestvuje u Svetskom kupu u sezoni 1982/83.

Naredne godine, tada 19-godišnja, Blerova je debitovala na Olimpijskim igrama koje su održane u Sarajevu i zauzela je osmo mesto. Ali, dobri rezultati su došli već posle četiri godine Na Igrama koje su potom održane u Kalgariju, Albertvilu i Lilehameru Blerova je osvojila ukupno pet zlatnih i jednu bronzanu medalju. U vreme kada se povukla, 1995. godine, bila je najtrofejnija američka Olimpijka u istoriji.

Prvo zlato Blerova je osvojila u Kalgariju 1988. godine u trci na 500 metara, u kojoj je pobedila prethodnu šampionku za dve storinke, a uz to je postavila novi svetski rekord. Iste godine odvojila je i bronzu na 1.000 metara.

Na narednim Igrama, u Albertvilu 1992. godine, osvojila je zlata i na 500 i na 1.000 metara, i postala je prva žena koja je uspela da dva puta uzastopno trijumfuje u trci na 500 metara. U Lilehameru, na svojim poslednjim Olimpijskim igrama, ponovila je isti uspeh ostvaren četiri godine ranije.

Pre Olimpijskih igara 2002. u Solt Lejk Sitiju Blejkova je bila jedan od nosilaca baklje, a dve godine kasnije ušla je u olimpijsku kuću slavnih Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve