Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 01.02.2010.

20:51

Simon Aman, dvostruko iznenađenje u Solt Lejk Sitiju

Pre Zimskih Olimpijskih igara u Solt Lejk Sitiju Švajcarac Simon Aman je bio relativno nepoznat skakač, a onda se u samo jednom trenutku sve promenilo.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Aman je na Igrama debitovao u Naganu 1998. godine, gde je takmičenje završio kao 35. na normalnoj skakaonici i 39. na velikoj. Potom su ga pratili padovi i teške povrede, i bez ijedne pobede u Svetskom kupu došao je u u Solt Lejk Siti.

Na 19. Zimskim Olimpijskim igrama niko nije računao na njega što je on iskoristio i zbrisao sve rivale i osvojio oba zlata u individualnim skokovima. Tako je postao tek drugi skakač kome je pošlo za rukom da osvoji dva zlata na istim Igrama posle Harija Nikanena četiri godine ranije. Zahvaljujući fantastičnim rezultatima u Solt Lejk Sitiju takođe je zaradio i nadimak “leteći Hari Poter”, ali i postao velika zvezda u domovini.

Drhtim, ne mogu da nađem reči”, rekao je Aman u Solt Lejk Sitiju pre osam godina, “Bio sam veoma nervozan i posle uzletanja sam dugo leteo. Osećao sam da je moj skok dobar, ali ne mogu da verujem da sam olimpijski šampion”.



Rezultati koje je ostvario u Solt Lejk Sitiju su sigurno najbolji u Amanovoj karijeri, a Švajcarac je od tada uspeo samo da osvoji titulu svetskog šampiona 2007. godine u Saporou i zabeleži 12 pobeda u Svetskom kupu, ali ne i da osvoji Kristalni globus. Na Igrama u Torinu Aman nije uspeo ni približno da ponovi rezultate od četiri godine ranije i takmičenje je završio kao 38. na normalnoj skakaonici, i 15. na velikoj.

Igre u Vankuveru će biti četvrte za Amana i na njih gotovo izvesno dolazi kao vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, ali ne i kao glavni favorit. Taj epitet pripada mladom Austrijancu Gregoru Šlirencaueru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve